Uusi sydän ja uusi Henki
SUNNUNTAI 14.2.2021 Laskiaissunnuntai, latinaksi Esto mihi Jumalan rakkauden uhritie Ensimmäinen lukukappale: Hes. 18:30-32
Laskiainen on viimeinen sunnuntai ennen paastonaikaa. Ortodokseilla paasto alkaa laskiaissunnuntain iltana ja meillä luterilaisilla alkavan viikon keskiviikkona eli tuhkakeskiviikkona.
Paaston aika on erityinen kehotus parannuksen tekoon. Tämä koskee sekä elämäntapoja kuin elämän suuntaa. Hakeudumme yksinkerta elämänmuotoa ja pyrimme saamaan elämämme kuntoon. Myös ensimmäinen lukukappaleemme kehottaa kuulijoitaan suunnan muutokseen.
Profeetta Hesekiel kehottaa vastaanottamaan uuden sydämen ja uuden Hengen. Tavoite on mielen kääntyminen epäjumalista elävään Jumalaan päin. Parannuksen sisältö on tulla Jumalan luo. Kaikki muu avautuu tästä perustavasta lähtökohdasta käsin.
Jumala itse vetää ihmistä luokseen. Pyhä Henki vaikuttaa Jumalan sanan ja sakramenttien välityksellä. Hän saarnauttaa iloisen uutisen: Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Käykäämme Herramme luo ja liittykäämme hänen seuraajikseen. Kun Pyhä Henki vetää meidät Jumalan luo, niin todellakin tulemme Jumalan omiksi eikä mikään mahti maailmankaikkeudessa voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta ja armosta.
Hesekielin kirjassa kääntymyksen kehotus toistuu monta kertaa. Profeetta myös kertoo, miten ihminen saa tämän parannuksen. Se kerrotaan luvussa 36 jakeissa 25-27. Siinä sanotaan, että Jumala toimii vesipisaroitten välityksellä. Kuten luomiskertomuksessa Pyhä Henki loi elämän maan päälle liikkumalla veden yllä, sadepilven mukana, jolloin autio ja tyhjä maa täyttyi vihreydestä ja alkoi vilistä elämää, niin Hän myös ihmisen uudelleen eläväksi tekemisessä eli Jumalan lapseksi tekemisessä käyttää veden pisaroita. Jumalasta ottaa vieraantuneen ihmisen yhteyteensä ja antaa uuden elämän tämän sydämeen. Pyhän kasteen ihana lahja on ihmisen syntyminen Jumalan perheeseen, Jumalan lapsen rakkauden täyteiseen elämään. Koska tämän tekee Jumala itse, niin silloin sydän uudistuu ja Jumalan Henki tulee elämän seuralaiseksi koko elämää varten.
Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaikesta iljettävyydestä. Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Minä annan Henkeni teidän sisimpäänne ja ohjaan teidät seuraamaan säädöksiäni, ottamaan varteen minun käskyni ja elämään niiden mukaan.
Mikäli ihminen on luopunut pois Jumalan yhteydestä, hänen on aihetta palata takaisin kasteen armoon ja palata rakkaan Vapahtajamme armosyliin anteeksiantamusta ja elämän uudistusta pyytämään. Jeesuksen vertauksessa tuhlaajapoika tuli takaisin isän kotiin, niin mekin saamme käydä Jeesuksen luo ja vastaanottaa hänen armonsa ja rakkautensa täyteyden. Ilo enkeleillä on jokaisesta joka palaa takaisin Jumalan perheyhteyteen, Jumalan kansan yhteyteen, Jeesuksen seuraajien joukkoon.
XII Parannus
Parannuksesta seurakuntamme opettavat, että ne, jotka ovat kasteen jälkeen langenneet, voivat saada syntien anteeksiantamuksen milloin tahansa, kun he kääntyvät, ja että kirkon tulee antaa synninpäästö niille, jotka näin palaavat tehdäkseen parannuksen. Parannus näet sisältää varsinaisesti seuraavat kaksi asiaa. Toinen on katumus eli synnintunnosta johtuva pelästyminen, joka ahdistaa omaatuntoa. Toinen on usko, joka syntyy evankeliumista eli synninpäästöstä ja joka luottaa siihen, että synnit annetaan anteeksi Kristuksen tähden, ja antaa omalletunnolle lohdutuksen ja vapauttaa sen pelosta. Tämän jälkeen tulee seurata hyvien tekojen, jotka ovat parannuksen hedelmiä. (Augsburgin tunnustus 25.6.1530)
Parannus on Jumalan lahja. Hän antaa sen vapauttamalla meidät synnin vallasta synninpäästön sanalla. Hän päästää meidät ahdistuksista ja mielen taakoista. Anteeksi saaneina elämme turvallisesti Jumalan varjelevien käsien suojassa. Hän on uskollinen. Hänen voimansa riittää meidänkin auttamiseemme. Tämä valtava lahja on Jumalan oma teko. Siksi se kestää ja pysyy. Siksi se on luja. Se ei huoju eikä horju.
Tässä laskiaisen ensimmäinen lukukappale
Hes. 18:30–32
Minä tuomitsen teistä itse kunkin sen mukaan, mitä hän on tehnyt. Näin sanoo Herra Jumala.
”Kääntykää, luopukaa synneistänne, ettei syyllisyys olisi uhkana yllänne! Heittäkää pois kaikki rikkomuksenne, kaikki se millä olette syntiä tehneet, ja ottakaa rintaanne uusi sydän ja uusi henki. Miksi te kuolisitte, israelilaiset? En minä tahdo kenenkään kuolemaa - näin sanoo Herra Jumala. Kääntykää, niin saatte elää!”
42 kommenttia
Matias Roto siis milloin ja miten ihminen saa ”uuden sydämen ja uuden Hengen”?
Matias / Hesekiel
”Minä tuomitsen teistä itse kunkin sen mukaan, mitä hän on tehnyt. Näin sanoo Herra Jumala. ”
Eikö tämä lause kumoakin perisyntikäsitteen, kun sanotaan : ” ….. sen mukaan mitä hän on tehnyt ” ?
Ei siis ole mitään siisrtosyntiä, joka seuraisi ” luonnollisesta lisääntymisestä ”, joka tarkoittaa syntymistä naisesta lihallisesti. Vaan, kullekkin tekojensa mukaan, eli sen mukaan mitä on tehnyt, / mitä tulee tekemään.
Uskontunnustuksessa sanotaan: ”Edelleen seurakuntamme opettavat, että Aadamin lankeemuksen jälkeen kaikki ihmiset, jotka lisääntyvät luonnollisella tavalla, syntyvät synnissä, so. ilman jumalanpelkoa, ilman luottamusta Jumalaan sekä pahan himon hallitsemina, ja että tämä alkusairaus ja perisynti on todella synti, joka tuomitsee ja tuo jo nyt mukanaan iankaikkisen kuoleman niille, jotka eivät kasteen ja Pyhän Hengen voimasta synny uudestaan. Seurakuntamme tuomitsevat pelagiolaiset ja muut 8, jotka väittävät ettei perisynti ole synti ja kaventaakseen Kristuksen ansiota ja hänen hyville teoilleen kuuluvaa arvoa katsovat ihmisen voivan tulla omilla järjen voimillaan vanhurskaaksi Jumalan edessä. ”
Kyllä teot ratkaisevat, ja tekemättä jättämiset. Pahat ja väärät teot kun jättää tekemättä, voi olla aika luottavainen ja rauhallinen ilman rituaalejakin.
Matias ”Kasteveden pisaroissa Pyhä Henki siirtää ihmisen Saatanan valtakunnasta Jumalan valtakuntaan.”
Uskontunnustuksen mukaan Jumala on yksi, mutta sen lisäksi on kolme persoonaa, Isä, poika ja pyhä henki. Mutta pahan, kuten saatana olemassaolon, tämä kirjoitus mielestäni tuomitsee. Näin sanoen:
”Seurakuntamme tuomitsevat kaikki harhaopit, jotka ovat tämän kohdan kanssa ristiriidassa, kuten manikealaisen 2, joiden käsityksen mukaan on olemassa kaksi alkuperustetta, hyvä ja paha, valentinolaisen 3, areiolaisen 4, eunomiolaisen 5, muhamettilaisen 6 ja muut näiden kaltaiset. Ne tuomitsevat myös samosatalaiset, vanhat ja uudet 7, jotka väittävät, että on olemassa vain yksi persoona, ja tämän johdosta juonikkaasti ja herjaavasti viisastelevat Sanasta ja Pyhästä Hengestä, etteivät ne ole erillisiä persoonia, vaan että Sana merkitsee ääneen lausuttua sanaa ja Henki luonnossa aikaan saatua liikettä. ”
Jatko edelliseeni, sen lopusta…
”Sana merkitsee ääneen lausuttua sanaa ja Henki luonnossa aikaan saatua liikettä.”
Ajatelkaa, että itseasiassa näin viisas ajatus, on tuomittu juonikkaaksi ja herjaavaksi viisasteluksi. Ja niin viisaus katosi ja tieto kävi turhaksi.
Kirkon säätämät tavat..
”Samoin meidän keskuudessamme muistutetaan, että ihmisten perinnäissäännökset, jotka on säädetty siinä tarkoituksessa, että sovitettaisiin Jumala, ansaittaisiin armo ja suoritettaisiin hyvitys synneistä, ovat evankeliumin ja uskonopin vastaisia. Sen tähden luostarilupaukset sekä ruokia ja paastopäiviä ym. koskevat erikoissäännökset, jotka on asetettu armon saavuttamiseksi ja syntien sovittamiseksi, ovat hyödyttömiä ja evankeliumin vastaisia. ”
Tässä tuomitaan myös paasto.
Seuraava on selkeästi hauska, koska siinä sanotaan:
”Seurakuntamme tuomitsevat donatolaiset ja muut samankaltaiset, 11 jotka eivät hyväksyneet sitä, että kirkossa saa käyttää hyväksi jumalattomien pappien palveluksia ja katsoivat niiden olevan hyödyttömiä ja tehottomia. ”
Pappeja on ilmeisesti syytetty jumalattomiksi ja siksi pitää tunnustaa, että pappi voi olla jumalaton, mutta hänen palveluksensa siitä huolimatta on kirkon mieleinen.
Jatko Myöhemmin samassa kirjoituksessaa Kirkollinen järjestys ikäänkuin kumoaa jumalattomien pappien palvelustyön, ja liittyy donatolaiseen näkemykseen, kun sanoo :
” Kirkollisesta järjestyksestä seurakuntamme opettavat, ettei kirkossa kukaan saa julkisesti opettaa eikä hoitaa sakramentteja ilman asianmukaista kutsumista.”
Miten sitten kutsumus todetaan, se on toinen juttu, koska tunnustaa voi mitä tahansa, varsinkin jos on rahasta kysymys.
Nämä löytyvät googlaamalla Augburgin tunnustus. En uskalla siirtää linkkiä, koska siinä lukee ” Ei turvallinen ” mikä on vähän outoa.
Kiitos keskustelusta ja vastauksista Matias. En nyt jatka tästä tunnustusaiheesta enempää tällä kertaa.
Paastotkoon kuka haluaa, ei se ketään vahingoita, ja jos ei ruokapaastoa harrasta, voi paastota ainakin Israelin syntien muistelusta, Juudaksen parjauksesta, ja mitä kaikkea sormella osoittelua sinne evankeliumiin liittyykään.
Kääntyä tällä tavalla, jos mahdollista, pois pahoilta teiltänsä.
Laskiaisen aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-14-2-2021/
Fastlagssöndagen samt texterna presenteras här
https://www.kyrkoarskalendern.fi/kalendar-dag/sondag-14-2-2021/
Ilmoita asiaton kommentti