Uskontoneutraali joulukuusi

Joulukuusen koristeista useimmat viittavat kristinuskoon, sen kertomuksiin ja symboleihin. Edes metsässä seisova luonnonkuusi ei ole täysin"uskontoneutraali", sillä se kasvaa nauttien elämän lahjasta.

Tai no, tämä on tietysti näkökulmakysymys. Joku pitää elämää lahjana Luojalta, toinen sattumana, kolmas itsestäänselvyytenä  ja neljäs kenties kärsimyksenä, josta olisi hyvä vapautua.

Ajatus uskontoneutraalista joulukuusesta ja laajemmin uskonnottomasta juhlasta on kiintoisia. Onko joulu enää uskonnollinen juhla, vai onko siihen sekoittunut jo niin monta kerrosta muita perinteitä ja kultuurisia vaatimuksia, että joulun laps hankeen hukkuu, unhottuu...?

Edellä sanottua sydämessäsi tutkistellen katso video:

10 joulukuusta

"Pappiloiden ja kartanoiden salien kautta maahamme Keski-Euroopasta kulkeutunut joulukuusi vakiintui osaksi kotiemme jouluperinnettä noin sata vuotta sitten. Muutamassa vuosikymmenessä joulukuusi asettui suomalaiseen jouluun kuin olisi ollut siinä aina. Joulu alkaa, kun puu on kannettu juhlapaikalle ja koristeltu. Kuusen valot ja tuoksu virittävät mielen joulun tunnelmaan", sanotaan Joulupuuseura ry:n nettisivulla.

- Olli Seppälä -

Lue myös Johannes Ijäksen aihetta sivuava blogikirjoitus

1 kommentti

  • Seppo Heinola sanoo:

    Kristilliseen jouluun ei ole sekottunut muita perinteitä vaan kristillinen joulu on soluttautunut muihin perinteisiin…

    Ilmoita asiaton kommentti