Työkaverit, palaute, tulokset ja Jeesus antavat voimaa lähetystyöntekijälle

Tätä Missioblogia varten kyselin Facebook-kavereiltani, mikä heitä kiinnostaisi tietää työstämme ja elämästämme täällä Lähi-idässä. Sain useita hyviä vinkkejä, joista valitsin yhden: mistä saamme voimaa työhömme. Kyselin tätä myös työtovereiltani, joten tämä kirjoitus on Jerusalemin tiimin yhteistyön tulos.

Hyvä tiimi tekee arjesta juhlaa

Tärkeä voimanlähde on työyhteisö. Hyvät työkaverit innostavat ja auttavat jaksamaan myös hankalina aikoina. Harvoin kukaan saa yksin aikaan mitään merkittävää. Tarvitsemme toisiamme. Yhteinen ymmärrys työn tavoitteista ja halu etsiä haasteisiin yhdessä ratkaisuja vie eteenpäin.

Suomalaisuus yhdistää ja antaa voimaa; vieras kulttuuriympäristö syö energiaa, vaikka tietenkin yritämme siihen sopeutua. Yhteistyön sujuminen paikallisten kumppanien kanssa on kulttuurierojen vuoksi usein haastavaa, mutta parhaimmillaan erittäin palkitsevaa.
Hyvä työilmapiiri ei ole itsestään selvyys. Se on valtava siunaus ja sitä pitää vaalia. Sen hedelmiä ovat ilo ja huumori, jotka tekevät arjesta juhlaa.

Merkitykselliset kohtaamiset vahvistavat  

Esimieheltä saatu myönteinen palaute antaa ihmeen paljon virtaa. Samoin iloa tuo palautteen saaminen muilta ihmisiltä, kuten kumppaneilta, vierailta ja tukijoilta kotimaassa. Sydämessä läikähtää lämpimästi, kun kuulemme että puolestamme rukoillaan.

Kiinnostus työtämme kohtaan sykähdyttää myös kummasti. Vierailut nimikkoseurakunnissa, joissa saamme kertoa työstämme siitä aidosti kiinnostuneille, motivoivat pitkään.

Itse saan voimaa ja koen työni merkityksellisesti, kun kirjoittamani tai kuvaamani juttu julkaistaan. Jos siitä tulee palautetta, laulan kiitosvirren – ainakin mielessäni. Voimaa ja iloa tuovat paljon myös kohtaamiset kumppanien ja muiden paikallisten ihmisten kanssa, varsinkin jos niissä saa jakaa uskoa ja ihmisyyttä. Kokemus johdatuksesta näissä kohtaamisissa ilahduttaa ja vahvistaa sisintä.

Tulokset ilahduttavat

Työprojektin saaminen päätökseen antaa voimaa. Pienetkin työn tulokset tuovat iloa, mutta erityisesti mieltä keventää pitkään vireillä olleen prosessiin käynnistyminen ja varsinkin sen onnistunut päättyminen. Näitä ”raskaan sarjan” prosesseja ovat esimerkiksi tärkeiden ja moninaisten viranomaislupien saamiset. Täällä Jerusalemin keskuksessa olemme viime viikkoina riemuinneet siitä, että vuosikausia vireillä ollut Alatalon remontti etenee rivakasti.

Lähi-itä on työalueena hyvin erilainen kuin aiempi työalueeni Etiopia. Siellä saimme iloita kasvavasta kirkosta ja nuoren kirkon dynaamisuudesta. Pienikin apu toi köyhien elämään muutoksen. Toivo paremmasta huomisesta oli vahva.

Lähi-idässä työn tuloksia on vaikeampi nähdä ja mitata. Kummikoulujemme lahjakkaissa nuorissa näen kuitenkin paljon toivoa.  Ruohonjuuritason rauhantyössä ja uskontojen välisessä vuoropuhelussa syntyy yhteyttä ja ystävyyttä. Muurit murtuvat ja monet puurtavat paremman tulevaisuuden puolesta.

Mukana isossa kuviossa

Lähetystyöntekijän perusvoimanlähde on Jumalan sana, sakramentit ja rukous. Jeesuksen elämä, opetus ja teot tulevat iholle täällä tapahtumapaikalla Pyhällä maalla. Työmme on arkista, mutta saamme olla mukana jossain itseämme paljon suuremmassa.

Suomen Lähetysseuran työn päämäärä on Jumalan mission eteneminen maailmassa. Se toteutuu ilona, rauhana ja oikeudenmukaisuutena. Tietoisuus tästä isosta kuvasta antaa jokapäiväiseen aherrukseen voimaa ja merkitystä.

Joskus tie on kuoppainen ja matka väsyttää, mutta toisinaan saamme kokea häivähdyksen taivasta. Hän kulkee kanssamme kaikissa vaiheissa, kun kuljemme rukoillen.

Sari Lehtelä on Suomen Lähetysseuran tiedottaja ja kummiyhdyshenkilö Lähi-idässä.

Blogin kirjoittaja Sari Lehtelän päivittää tämän viikon Lähetysseuran Instagram-tiliä kuvilla Lähi-idän työstä.

https://www.instagram.com/suomenlahetysseura/

Jeesus siunaa Pietarin -veistos sijaitsee Pyhän Pietarin kirkon pihalla Tiberiaassa.

Missioblogi
Missioblogihttps://felm.suomenlahetysseura.fi/
Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Suomen Lähetysseuran yhteisöasiantuntija Mikko Pyhtilä.