Turun seurakunnat: onko typosquatting sallittua vai ei?

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä varasi osoitteen vapaa-ajattelija.fi, kun VA-liiton oikea osoite on vapaa-ajattelijat.fi. Vapaa-ajattelijat valittivat, ja seurakunta piti kiinni osoitteestaan Viestintäviraston myötävaikutuksella.

Joku yksityishenkilö on varannut osoitteen turunseurakunta.fi, kun oikea osoite on turunseurakunnat.fi. Srk-yhtyhmä kertoo olleensa yhteydessä viestintävirastoon.

SELITTÄKÄÄ!

Joko typosquatting .fi -domainissa on sallittua tai ei ole. Vai voiko srk-yhtymä tosissaan väittää, että se on sallittua kirkolle mutta ei muille?

 * * *

(En tunne mainitun osoitteen varaajaa enkä kannata tällaista tempausta. Paitsi srk-yhtymän valituksen jälkeen taidan sittenkin kannattaa.)

 

8 kommenttia

 • Jusu Vihervaara sanoo:

  En voi ymmärtää, mihin Turun ja Kaarinan seurakuntyhtymä tarvitsee internet-tunnusta, joka on vapaa-ajattelijoiden sivun osoite yhdellä kirjoitusvirheellä varustettuna. Haiskahtaa kiusanteolta, mihin en ehkä odottaisi seurakuntayhtymän sortuvan.

  Ehkä seurakuntayhtymän edustajat haluavat oikaista tekemäni virhepäätelmän ja kertoa, mihin osoitetta oikeasti käytetään.

  Tosin eihän tämä ennen kuulumatonta ole. Valkoisen talon internet-osoite on http://www.whitehouse.gov. Vuonna 1997 perustettiin http://www.whitehouse.com niminen harhautussivu, jossa oli sekä pornoa että amerikan hallintoa irvivää sisältöä. Sivuston ilmeisenä tarkoituksena oli kerätä yleisöä, joka saapui sinne vahingossa etsiessään Valkoisen talon sivua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Pulkkinen sanoo:

  Selitys on mielestäni yksinkertainen: kotikasvatuksen ja hyvien tapojen puute.

  Kaksinaamaisuus ei ole kristillinen arvo.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Laaksonen sanoo:

  Minusta tässä ei kumpikaan osapuoli ole menetellyt kovin fiksusti. Seurakuntayhtymä (tai tarkemmin sen Kasvatusasian keskus) halusi provosoida, ja Vapaa-ajattelijat provosoituivat. Nyt Viestintäviraston päätöksen jälkeen joku yksittäinen vapaa-ajattelija halusi provosoida, ja seurakuntayhtymähän provosoitui – vaikka leikki pitäisi kestää, jos siihen on kerran ryhtynyt. Ehkä pitäisi lopettaa tämä kierre, ennen kuin homma menee todella lapselliseksi ja mauttomaksi.

  Toisaalta, niin kuin edellä jo todettiinkin, ei tämä toiminta mitenkään ennen kuulumatonta ole. Varasihan Juhana Helmenkalastajakin itselleen osoitteen http://www.turunlinna.fi. Ja jokainen turkulaista seurakuntaa etsinyt huomaa varmasti päätyneensä ihan toisenlaisen ideologian sivustolle, yhtä lailla kuin Vapaa-ajattelijoita etsinyt varmasti havaitsee, jos onkin päätynyt seurakunnan sivustolle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Provosoinkohan tahtomattani viestilläni? Se ei ollut suinkaan tarkoitukseni, vaan vähän härnätä ja samalla antaa kiitosta Mäkiselle. En voinut käyttää hymiötä, kun kiitos ei ollut härnyytä. En minäkään tuota domain juttua mitenkään kunnioitettavana pidä. Itse asiassa tuntui lähinnä kiusalliselta, kun tuolla yhdessä uutisessa yllättyneenä linkin nimen otsikosta klikatessa pääsinkin papin pakeille.

  Eli edelleen ajattelen kuin ennen paitsi siitä, että tarvitisi olla huolissaan kristillisten järjestöjen maineesta. Se menee ihan kotikonstein siis niiden maine.

  Laitan tähän erään ihmisen reaktion, joka Jorin kanssa tavattiin suomi24:ssä. Henkilö tuli sinne kauheissaan ja ihmetteli, että ovatko uskovat jo noin epätoivoisia. Hän oli pyrkinyt eroakirkosta sivustolle ja joutunut Tammisalon sivulle. Nyt sen voi mainita, kun Samikin on tuonut itse esiin pitävänsä niitä sivuja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Pöyhönen sanoo:

  Minusta Vapaa-ajattelijoilla ei ole kaiken sen kiusanteon jälkeen, jota ovat vuosikausia harrastaneet, yhtään varaa urputtaa jos joku iskee vähän vastapalloon. Pidän koko porukkaa jotenkin säälittävänä; eikö aikuisilla ihmisillä todellakaan ole parempaa tekemistä kuin tärvellä toisten juttuja?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Otto Chrons sanoo:

  Pöyhönenkin on siis sitä mieltä, että seurakuntayhtymän verkkotunnuksen varaaminen on ”kiusantekoa”, vaikka yhtymä toista väittääkin. Onko sinulla jotain sisäpiirin tietoa kenties?

  Kirkolliset piirit ovat kiusantekomielessä varanneet eroakirkosta.com, erokirkosta.fi, eroakirkosta.info ja vapaa-ajattelija.fi tunnukset, joten mikähän porukka tässä säälittävää on, joilla ei ole muuta tekemistä kuin tärvellä toisten juttuja? :p

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Tammisalo sanoo:

  Kysymys ei ole sen kummallisemmasta asiasta, kuin siitä, että jos jollakin taholla on epäilys, että jonkun varaama nettiosoite loukkaa hänen oikeuksiaan, niin siitä voi kannella Viestintävirastolle. Se sitten ratkaisee, kuka oli oikeassa. Saahan eri osoitteita koetella, koska epäselviä tapauksia on paljon. Ilmaista julkisuutta metsästämässä olleet vapaa-ajattelijat tekivät tästä kauehan haloon. Fiksusti olisivat kaikki menetelleen, jos asia olisi hoidettu ilman jukisuutta. Mutta koska kirkkovastainen uutisointi on nykyään trendikästä, niin toki osa tahoista hyväksikäyttää tätä ulottuvuutta. Seurakuntayhtymä ei ole verkkotunnuskiistassa ollut aloitteentekijä julkisuuden suhteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Seurakuntayhtymä ei ole verkkotunnuskiistassa ollut aloitteentekijä julkisuuden suhteen.

  Jopas on ajatus. Verkkotunnuksen varaamista ja käyttämistä julkisempaa toimintaa ei taida juuri löytyä. Vapaa-ajattelijat ovat tässä asiassa toimineet suoraselkäisesti. Samaa ei voi sanoa Turun ja Kaarinan seurakunnan toiminnasta.

  On mielenkiintoista nähdä, ryhtyykö seurakunta vaatimaan turunseurakunta.fi -tunnuksen rekisteröinnin peruutusta. Jos niin tapahtuu, nähtäneen jälleen yksi eropiikki

  Ilmoita asiaton kommentti