Tuomiopäivän kello tikittää

Maailma on vääjäämättä ajautumassa apokalyptiseen tuhoon, toteaa ranskalainen sosiologi René Girard. Historiallisella tasolla väkivaltaa ei voi suitsia. Olemme menossa kohti megalomaanista väkivallan, ydinsodan ja ympäristökatastrofin kierrettä. Kyse on mimeettisestä ilmiöstä. Girardin mukaan on kaksi ristiretkeä, kaksi fundamentalismin muotoa: uusliberaali kapitalismi (ja fundamentalistikristityt) sekä radikaali islamismi, jotka asettuvat vastakkain, imitoivat toisiaan ja kiihdyttävät väkivallan huippuunsa. Molemmat ovat saman sairauden oireita ja osa globaalin väkivallan trendiä. Apokalyptinen tulevaisuus on edessämme, kun väkivaltainen islam saa vastaansa väkivaltaiset kristityt. 

Girardin mielestä Raamatun apokalyptiset tekstit eivät ole pelkkiä ennusteita vaan kuvaavat jo tapahtuneita ja tapahtuvia tuhoja.

Trumpin hallinnon fundamentalistit, kuten puolustusministeri Mike Pompeo, uskovat, että terrorisminvastainen sota tarkoittaa sotaa kristinuskon ja islamin välillä. On mahdollista, että valtansa viimeisinä päivinä Trump iskee vielä Iraniin. He uskovat myös Harmageddonin taisteluun, jonka toteuttamiseen heillä on kaikki välineet ja mahdollisuudet. Heitä tuhoisa sota ei enää haittaisi, koska he uskovat, että Jeesus tempaa heidät taivaaseen juuri ennen loppukähinöiden alkamista. 

Girardin mielestä Raamatun apokalyptiset tekstit eivät ole pelkkiä ennusteita vaan kuvaavat jo tapahtuneita ja tapahtuvia tuhoja. Hän kysyy, eivätkö kaksi maailmansotaa, atomipommin keksiminen, useat kansanmurhat ja valtavan ekologisen katastrofin uhka saa meitä vakuuttuneeksi? Mitä vielä tarvitsemme todisteeksi? Ilmaston lämpeneminen ja ydinsodan uhka eivät ole vain metaforaa vaan todellisuutta. Ilmestyskirjan neljä apokalyptista ratsastajaa tuovat tuhon maailmaan. Sodat, pandemiat, nälänhädät, ekologisen katastrofin, demokratian hajoamisen, totalitarismin nousun, maailmantalouden syvenevän epätasa-arvon, koko järjestelmän romahtamisen. Jumalan vihan maljat, Ilmestyskirjan pelottavat visiot kaatuvat ihmiskunnan päälle. 

Yhdysvaltojen johtamassa lännessä nostatetaan esiin yli tuhannen vuoden takainen vastakkainasettelu kristityn lännen ja islamilaisen idän välillä. Vastakkainasettelu, joka johtuu globaalista valtapolitiikasta, taistelusta markkinoista, hegemoniasta ja ehtyvistä luonnonvaroista. Loppunsa aavistava ja sisäisesti hajoava imperiumi keskittää voimansa epätoivoiseen kamppailuun henkiin jäämisen puolesta. Öljy on sen suonistossa virtaava veri, jonka saatavuudesta se taistelee jättiläismäisen vampyyrin lailla tuhoten kaiken tieltään. Ihmiskunnan näköpiirissä häämöttää fossiilisten polttoaineiden loppuminen ja sen myötä nykyisen elämänmuodon päättyminen.

Arendtin mukaan ydinaseiden rinnalla Hitlerin kaasulaitokset näyttävät ilkeän lapsen leluilta. Tämän pitäisi saada meidät vapisemaan.

Öljyn varassa toimiva teollistunut kulttuuri on tulossa tiensä päähän. Onko sattumaa, että maailman suurimmat öljyvarat sijaitsevat Lähi-idässä, maailman ruutitynnyrissä ja pääosin islamilaisissa maissa? Onko sattumaa, että lännen pahin vihollinen on nyt radikaali islam? Muslimiterroristi on lännen lapsi, välttämätön vihollinen, joka oikeuttaa läntisen koalition läsnäolon strategisesti tärkeillä alueilla, Persianlahdella ja Keski-Aasiassa. 

Ennen syyskuun 11. Yhdysvallat kätki käymiensä sotien ja taloudellisten intressien yhteydet, mutta sen jälkeen kaikki on ollut häpeämättömän avointa, muista piittaamatonta ja pakottavaa, yhä raivopäisempää ja aggressiivisempaa “vapaakaupan” ja “demokratian” levittämistä. Demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamista ei tarvitse enää käyttää verhona, vaan nyt voi ryöstää avoimesti, vahvemman oikeudella. Tämä koskee koko läpikaupallistunutta todellisuutta, kaikilla tasoilla, valtioiden välillä ja niiden sisällä.

Länsimainen, valistuksen arvoille perustunut kulttuuri on ollut brutaali ylimielisyydessään ja tekopyhyydessään. Holokausti ei syntynyt tyhjästä. Se ei ollut historiaton tapahtuma, vaan jatkumoa lännen kolonialismille. Hitler julisti:

”Antaa tämän ’hyvinkasvatetun’ herrasväen oppia, että me teemme puhtaalla omallatunnolla asioita joita he tekevät salaisesti syyllisellä.” (Friendly Fascism, s.22) 

Se, mikä aiemmin oli kohdistunut aasialaisiin, afrikkalaisiin, Etelä ja Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaisiin, kohdistui toisessa maailmansodassa erityisesti juutalaisiin. Kolonialismi tuli holokaustin muodossa meidän takapihallemme. Nyt se on valtaamassa maailmaa, ihmisten mieliä syvempänä, laajempana, totaalisempana. Holokausti ja muut 1900- ja 2000-luvun kauheudet ovat olleet vain esinäytöstä tulevalle vihalle. Filosofi Hannah Arendt toteaa, että 

”(– –) kerran tapahduttuaan rikoksen toistuminen on todennäköisempää kuin sen ensimmäinen ilmaantuminen olisi koskaan voinut olla.” (Eichmann Jerusalemissa, s. 345.) 

Natsien rikosten toistumiselle on vielä erityiset ja todennäköiset syyt: räjähdysmäinen väestönkasvu ja automatisaation tuottamat tarpeettomat ihmismassat. Arendtin mukaan ydinaseiden rinnalla Hitlerin kaasulaitokset näyttävät ilkeän lapsen leluilta. Tämän pitäisi saada meidät vapisemaan. 

Kaikki on jo paikallaan väkivallan kasvamiselle äärimmäisyyksiin ja tuhoisalle yhteentörmäykselle.

Mahdollisuudet holokaustia vielä totaalisempaan absoluuttisen pahuuden ilmestymiseen ovat suuret, kun koko maailma on puristettu uusliberalistisen yhtiövallan teräsnyrkkiin. Demokratian halvaannuttanut ja yhteiskuntia näivettänyt taloustotalitarismi tuottaa massoittain tarpeettomia ihmisiä joka puolella maailmaa, kun ihmisyys itsessään on asetettu epäilyksenalaiseksi. Keskitysleirijärjestelmä perustui siihen, että vangit saatiin uskomaan omaan tarpeettomuuteensa ennen kuin heidät surmattiin.  Leirit olivat kuin nykyajan kilpailuyhteiskunta, jonka perimmäinen viesti on, ettei ihminen ole mitään, ei itsessään arvokas vaan kulutuksen ja käytön jälkeen tarpeettomana poisheitettävä. Tarpeettomia ovat ihmiset, jotka eivät kykene olemaan tuottavia kuluttajia, vaan pelkkä taakka ja kustannuserä voittojen maksimoinnin tiellä.

Tarpeettomuuden ja arvottomuuden uhka koskee ensisijaisesti turvapaikanhakijoita, pakolaisia, maahanmuuttajia ja muita heikommassa asemassa olevia, työttömiä, köyhiä, alkoholisteja, narkomaaneja, sairaita, vammaisia, vanhuksia, lapsia. Lopulta se koskee meitä kaikkia. Arendt toteaa: 

”Poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset tapahtumat ovat kaikkialla äänettömässä salaliitossa totalitarismin välikappaleiden kanssa, jotka on suunniteltu tekemään ihmiset tarpeettomiksi.” (Totalitarismin synty, s. 528.) 

Nämä lauseet ovat kasvaneet kohtalonomaiseen merkitykseensä tämän päivän maailmassa, jossa ihmisen arvokkuus on murskattu ja kaikki inhimilliset toiminnot ja koko luomakunta alistettu yksityiseen voitonpyyntiin. 

Eskalaatio voi vain kiihtyä, kun globaalit vallat vastaavat toinen toiselleen. Kahden maailman suurimman talous- ja sotilaallisen mahdin Yhdysvaltain ja Kiinan konflikti tulee Girardin mielestä olemaan väistämätön. Trumpin hallinto on puhunut sotilaallisen yhteenoton vääjäämättömyydestä. Kaikki on jo paikallaan väkivallan kasvamiselle äärimmäisyyksiin ja tuhoisalle yhteentörmäykselle. 

Pelottavista visioista huolimatta, syytä pelkoon ei ole. Girardin mielestä maailman traagiset tapahtumat kertovat, että Kristuksen lopullinen saapuminen kaikessa täyteydessään on lähellä. Hän uskoo, että Kristuksen paluu on  yksinkertaisesti sama asia kuin maailmanloppu. Kristus joka on tulossa herättää järjestelmässä paniikin ja siksi väkivalta kasvaa. Se kasvaa samassa suhteessa Kristuksen saapumisen kanssa. Ihmiset reagoivat väkivallalla lähestyvään totuuteen. Pimeys vahvistuu kun valo lähestyy. 

Raamatun apokalyptiset tekstit eivät siis ensisijaisesti ilmoita maailmanlopusta vaan ne ovat rohkaisua, jotka kertovat Jumalan valtakunnan ilmestymisestä ja Kristuksen paluusta. 

 

 

34 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Ilmestyskirja ja Mahabharata.

  Ihmisen poika tulee taivaan pilvissä, kuin salama kirkkaalta taivaalta.

  Ihmisen lapsi, voi olla myös ase, koska ase on ihmisen luomistyötä. Ja jos se tulee vaivaalta ja on kuin salama, se voisi olla rautainen salama.

  Mahabharata:

  ”Se oli tuntematon ase, rautainen salama, kuoleman jättiläismäinen lähettiläs, joka poltti tuhkaksi Vrisnien ja Andhakoiden kansat. Ruumiit olivat niin palaneet, ettei niitä tuntenut. Heidän hiuksensa ja kyntensä lähtivät irti, saviastiat murtuivat ilman näkyvää syytä ja linnut muuttuivat valkoisiksi. ”

  Hyvin vanhoja kirjoituksia, ehkä vanhimpia mitä on. Täältä on voitu poimia ilmetyskirjaan asioita, joita on sitten käytetty Kristuksen vihollisia kohtaan suunnattuna pelotteena. Ihmisen poika tulee, kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja polkee vihollisensa kuin saviruukut ja lisäksi on nuo valkoisiksi muuttuvat linnut, jotka lentävät siitä taivaaseen, kuin ylötemmattuina.

  ” Pelastuakseen tältä tulelta, sotilaat heittäytyivät virtoihin pestäkseen itsensä ja aseensa. ” Tämä voisi viitata kasteeseen.

  ” Keihäs tappava kuin kuoleman vitsa, se oli kome kyynärää ja kuusi jalkaa, siinä oli voima, tuhatsilmäisen Indran ukkosesta, se tuhosi kaikki elävät olennot. ”

  ”Sitten ( tuon mahtavan aseen jumala) vei pois Samsaptakasin väkijoukot ja ratsut ja norsut ja vaunut ja aseet kuin ne olisivat olleet kuivia puun lehtiä………

  Tuuli heidät vei, oi kuningas, he näyttivät hyvin kauniilta, kuin linnut, jotka lentävät pois. ” Tällainen ylöstempaus tässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Kaikki pienetkin onnettomuudet tulee varoittamatta. Suurista puhumattakaan. Jos kykenisimme, niin niitä ei tapahtuisi. Mihinkään todelliseen varautumiseen emme kykene. Ainoa mihin kykenemme on pitää suhde ylöspäin aina vakaana ja luottavaisena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Kalevi Kauppinen: ”Maailman loppu tulee, mutta koska se tulee, sitä ei kukaan tiedä.”

  Telluksen loppu tiedetään aika tarkasti. Se tuhoutuu kun Aurinko laajenee ja ”syö” maapallon. Elämä tuhoutuu toki maan päältä kauan ennen sitä.

  ”Siksi pitää olla aina valmis siihen, ettei se pääse yllättämään.”

  Tätä olen aina ihmetellyt. Mitä merkitystä sillä on, oletko valmis maailmanloppuun vai et, kun se tulee? Siinähän se tulee ja menee oli siihen kuinka ”valmis” tahansa.

  Toisaalta voitaisiin kysyä, mitä hyötyä ihmisille on ollut maailmanloppuun valmistautumisessa kaikkina niinä tuhansina vuosina, kun sitä on osattu odottaa? Kaikki jotka sitä ovat odottaneet, ovat odottaneet aivan turhaan.

  Jos mennään kristinuskoon, niin mikä pointti Jeesuksella oli lietsoa lopun odotusta niin, että kaikki häneen uskovat ovat luulleet lopun tulevan juuri heidän aikanaan? Jeesuksen lopun ajan ennustukset kun olivat sellaiset, että ne osuvat jollain tavalla kaikkiin aikoihin. Mitä hyötyä on uskon kannalta kuvitella, että loppu on tulossa ihan näillä näppäimillä, jota loppua ei kuitenkaan ole tullut tuhansiin vuosiin?

  Jos ajattelemme Jeesuksen lopun ajan ennustuksia, niin me elämme ajassa, johon ne sopivat ehkäpä huonoiten kaikista historian ajoista. Jos Jeesuksella oli ennustajan taitoja, miksei hän kertonut tälle ajalle ominaista tunnusmerkeistä, kuten tekniikan kehittymisestä; lentokoneista ja älykännyköistä. Miksei hän kertonut, että nälänhätää suurempi ongelma on ylipaino, ja että lopun ajan näppäimillä hyvinvointi lisääntyy eksponentiaalisesti? Sen sijaan Jeesus tyytyi kertomaan ”ennustuksia”, jotka osuvat parhaiten juuri hänen omaan aikaansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Kiitos Antero Syrjänen.

   Esitit hyviä kysymyksiä, joita olen myös joskus pohdiskellut. Kenelle nuo epämääräiset ennustukset on tarkoitettu ja onko niistä ollut kenellekään mitään hyötyä . Neuvostoliiton hajoamisen onnistui kuulemma ennustamaan vain Viktor Klimenkko, vaikka oli niitä 1980- luvulla monenmoisia muitakin profeetoita. Viktor oli venäläinen ja tiesi mitä syntymämaassaan tapahtui, siis kykeni seuraamaan ”aikain merkkejä”.

   Taas joulunaikaan puhutaan profeetta Jesajan ennustuksesta; ”Sillä Lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu” tai ”Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi.” Hyvin epämääräisiä ennustuksia nuo Jesajankin profetiat, jotka kyllä selitetään tarkoittavan Messiasta tai Jeesusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Neuvostoliiton hajoamisen onnistui kuulemma ennustamaan vain Viktor Klimenkko, vaikka oli niitä 1980- luvulla monenmoisia muitakin profeetoita.”

   Allekirjoittanut ennusti NL:n kestämättömyyden jo 70-luvulla Teatterilehten kirjoittamnassaan artikkelissa.(nimimerkillä) Työnantaja tunnisti kirjoittajan ja antoi potkut.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Platon oli kirjoittanut, että maailma on tuhoutunut monta kertaa ja tulee vielä tuhoutumaan monta kertaa. Platon on vaikuttanut paljonkin kristilliseen uskoon.

  Aina tuhat luvun vaihtuessa on sitten odotettu maailmanloppumista. Kaksituhatta vuotta sitten, tuhat luvun vaihtuessa ja myös kaksituhatta luvun vaihtuessa.

  Kristillisesti me olemme nyt kolmannella vuosituhannella, mutta juutalaisuuden mukaan kuudennella vuosituhannella, sen loppupuolella. Ei tässä nyt ole mitään hätää, kun ei vuosituhatkaan ole vaihtumassa ja seitsemäs, eli sapatin lepo, on vielä näkemättä, sinne on vähän yli 200-vuotta aikaa.

  Seitsemäs vuosituhat, eli sapatin lepo onkin sitten mielenkiitoinen, koska se voi olla joko täydellinen hiljaisuus, tai jotain kivaa kuten jumalallinen valtakunta.

  Sapatti on kuin morsian, joka otetaan juhlallisesti ja iloiten vastaan, joten kaikki pitää olla valmistettu, ennenkuin se tulee.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Seppo Heinola.

   Mielenkiintoinen tieto, jota en epäile. Aika raju rangaistus oikeaan osuneesta ennustuksesta. Ehkä maailmalla oli muitakin, jotka näkivät Neuvostoliiton tulevan kohtalon, mutta Suomessa julkisuuteen tässä yhteydessä putkahti Viktor Klimenkon nimi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Ei ole helppo homma kommentoida oikeaan ketjuun.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Kaksituhatta vuotta sitten maailma tarkoitti Rooman valtakuntaa, ” Koko maailma on verolle pantava, kävi käsky keisarilta ”

  Onhan Rooman valtakunta tuhoutunut ja loppunut siinä merkityksessä, mitä se silloin oli, joten maailman loppu tarkoittaa aina jotain tietynlaista maailmaa.

  Intialaisten mielestä olemme kaksituhatta vuotta olleet vihan ja eripuran valtakunassa ja se tulee tiensä päähän, eli vihan aikakausi loppuu. Ja totuus voittaa valheen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Nevostoliiton romahduksen taisivat ennustaa jo maan omat yhteiskuntatieteilijät 1960-luvulla, mutta heidän varoitustaan ja parannusehdotuksiaan ei kuultu julkisuudessa. Koska ne olivat ideologisesti epäkorrekteja eivätkä sopineet Puolueen linjaan.

  Ilmoita asiaton kommentti