Tunnustuksellinen luterilaisuus
Ote gradustani "Concordia-lehti Lutherin ja luterilaisen ortodoksian teologian tulkitsijana 1994-2003", s. 27 - 28: Suora linkki graduuni: http://hdl.handle.net/10138/21716 ,"Miten Concordia näki vuosituhannen taitteessa puhtaan luterilaisen opin ja oikean kristillisen etiikan? Uusitestamentillisena lähtökohtana on syytä muistaa, että kun Jeesus kysyi opetuslapsilta, kuka hän on, Pietari vastasi kaikkien puolesta hänen olevan Kristus, elävän Jumalan Poika. (Matt.16:13 - 18) Reijo Arkkila totesi jo 1976 samanlaista "omakohtaista tunnustamista" edellytettävän "nykyisiltä" opetuslapsilta. Aikoinaan SLEY:n toiminnanjohtajana olleen Arkkilan mukaan tunnustuksellisen luterilaisuuden avainjae ja ohjelmajulistus Raamatussa oli Apostolien tekojen kohta 2:42, joka kertoo Kristuksen kirkon alkuvaiheiden elämästä: "He pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa." Reijo Arkkila, Tunnustuskirkollisuus, s. 8. Sley-Kirjat. Vaasa. 1976. Leivän murtaminen tarkoittaa tietysti ehtoollisen viettoa.
57 kommenttia
Mika
Kiitos julkaisemastasi blogista
Kommenttina tuohon mainitsemaasi raamatunkohtaan ja Arkkilan toteamukseen: Olemme uskovia jos uskomme, että Jeesus on Jumala(n Poika). Mielestäni kaikki, mitä siihen lisätään, on kunkin ajan teologiaa ja tapoja, jotka voivat muuttua ajan myötä.
Eikö ehtoollisyhteys ole ensimmäisiä asioita, jotka murentuivat oikeaoppisen tunnustuksellisuuden rantautuessa kirkkoomme? Ehtoollisvierailta ryhdyttiin edellyttämään opillista yksimielisyyttä sen sijaan, että Herran ateria olisi ymmärretty yhteyden lähteenä ja rakentajana. Piispa Huoviselta Luther-säätiön messussa evätty ehtoollinen lienee muistissa.
Tätä tunnustautumista samaan oppi alettiin vaatimaan jo aivan alkuseurakunnista lähtien.Mikähän tuollaisessa vaatimuksessa on vitsinä? Olen joskus tenttinyt Augsburgin tunnustuksen mutta kovin kuivalta sekin tuntui. Mitkään dogmaattiset selonteot eivät ole herättäneet elävää tuntoa siitä missä tassä on kysymys.
Mielestäni halu tulla todelliseksi kristityksi on paras kriteeri ehtoolliseen osallistumiseen ja mielelläni joku Luthersäätiöläinen ja Huovinen samassa pöydässä yhdessä muun seurakunnan ja paavin ja Moskovan patriarkan kanssa.
EHTOOLLINEN, EHTOOLLISVIERAS
Sen ilmaisevat meille sanat: “Teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi”, nimittäin että meille näillä sanoilla tässä sakramentissa annetaan syntien anteeksiantamus, elämä ja autuus; sillä missä on syntien anteeksiantamus, siinä on myös elämä ja autuus.
Lutherin Vähä Katekismus, Luther`s Small Catechism, Martti Luther, En minä kuole – vaan elän, s. 33, Aurinko Kustannus ja Arkki-kirja, 2016. WA 30 I, 316.
The same in English: THE SACRAMENT OF THE ALTAR
What is the benefit of such eating and drinking? Answer: We are told in the words ”for you” and ”for the forgiveness of sins.” By these words the forgiveness of sins, life and salvation are given to us in the sacrament, for where there is forgiveness of sins, there are also life and salvation.
The Small Catechism
Biblia (1776) Ps. 12:2 Auta, Herra; sillä pyhät ovat vähentyneet, ja uskolliset ovat harvat ihmisten lasten seassa.
Never, never, never give up. Luovuttaa ei pidä milloinkaan, ei milloinkaan. Winston Churchill.
Kun näistäasioista keskustellaan niin lohdulisinta on kuitenkin Jeesuksen oma opetus siitä että Jumalan Valtakunta on kedolla kasvavien kukkien tapainen josta ei sovi mennä kitkemään mitään pois.
Kiitos kaikille keskusteluista. Eiköhän tämä riitä tällä erää täällä. Jatkossa poistan kaikki uudet kommentit enkä enää itsekään kommentoi tätä blogia.
Tämä on niin tärkeä totuus ehtoollisesta, että tämä täytyy ehdottomasti vielä laittaa tänne. Apostolinen Isä Ignatios toteaa 100-luvun alussa ehtoollisen olevan ”kuolemattomuuden lääke, kuoleman vastamyrkky”, alkukielellä kreikaksi: ”pharmakon athanasias, antidotos tou me apothanein”. Perimätiedon mukaan Ignatios oli yksi niistä lapsista, jonka Jeesus otti syliinsä ja siunasi (Mark. 10:13-16). Hermann Sasse ”Tämä on minun ruumiini” Lutherin taistelu ehtoollisen reaalipreesensin puolesta, s. 136, 2011, Concordia ry.
Ei enempää kommentteja tänne minulta eikä muilta.
http://hdl.handle.net/10138/21716 Tästä klikkaamalla pääsee suoraan graduuni.
Ilmoita asiaton kommentti