Tuhotaan Isis?

Yhä useammat sellaisetkin ihmiset, jotka eivät usko että väkivalta voidaan lopettaa väkivallalla, ovat alkaneet vaatia ääri-islamistisen Isisin tuhoamista keinolla millä hyvänsä. Vaatimukset ovat ymmärrettäviä.

Isisin käyttämä väkivalta on julmuudessaan äärimmäistä. Sen toimintatavat edustavat suurinta kuviteltavissa olevaa pahuutta sekä Lähi-Idässä että terrori-iskujen kautta ympäri maailman.

Samalla kun vaadimme Isis-taistelijoiden tuhoamista, meidän on muistettava, että Isisin ydinalueella asuu noin 10 miljoonaa ihmistä. Joukossa on paljon lapsia sekä naisia ja miehiä, jotka eivät ole taistelijoita eivätkä halua sellaisiksi tulla. Kaksi kertaa Ison-Britannian kokoiselle alueelle mahtuu monenlaista tallaajaa.

Miten tuhota taistelijat niin, etteivät mahdollisesti ihmiskilpinä käytettävät alueen siviilit joudu kärsimään kohtuuttomasti?

Jos Isis saataisiinkin tuhottua, nousisi tilalle melko varmasti uusia väkivaltaisia ryhmittymiä. On siis välttämätöntä puuttua perimmäisiin syihin, joista radikaali islam nousee. Kasvualusta on monimutkainen eikä viisaimpienkaan asiantuntijoiden ole helppo hahmottaa kokonaisuutta.

Silti ainoa mahdollinen keino oikeasti torjua ääri-ilmiöitä on satsata niiden syiden tutkimiseen ja poistamiseen.

 1. Tuhotaan Isis? Liityn tähän keskusteluun, vaikka olen aivan yhtä tietämätön, kuin ilmeisesti muutkin kirjoittajat tällä palstalla ”terrorismin vastaisen sodan” tai ”tuhoamme Isisin” julistuksen mahdollisuuksista pysäyttää itsemurhapommittajien ja muiden jihadisti-fanaatikkojen teot. Yhtä lailla olen huolissani, epävarma siitä, mikä lasteni ja heidän lastensa tulevaisuus tulee olemaan tässä kasvavan vihan maailmassa.
  Liitän tähän erään mielestäni tärkeän näkökulman avaavan linkin: Eräs ranskalainen toimittaja oli Isisin panttivankina 10 kuukautta. Hän kirjoittaa The Guardian lehden eilen julkaistun kirjoituksen otsikossa: He pelkäävät meidän yhtenäisyyttämme, yhteen kuulumisen tunnettamme enemmän kuin ilmapommituksia.
  Linkki on tässä: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/16/isis-bombs-hostage-syria-islamic-state-paris-attacks
  Ylläolevasta keskustelusta luin tämänkin: ”Mikä olisi tehokkain keino estää Isisin kaltaiset järjestöt arabimaissa? Palauttaa vanhat, vielä elossa olevat, länsimaihin sopuisasti suhtautuvat veriset diktaattorit valtaan. Tukea Syyriassa Basar el Assadia jne.” Em. linkin takan oleva artikkeli esittää kokonaan toisen mielipiteen.
  Me kirjoittelemme mielipiteistämme. Kyynisyys kasvaa. Toisaalla, ei vain Ranskassa, vielä enemmän varsinaisilla tapahtumapaikoilla ihmisiä kuolee, terroristien teloituksissa, risteilyohjusten tappamina.
  En haluaisi olla kuulostaa kyynikko. Kuitenkin ajattelen, että yksi suuriimista terrorismia, kansainvaelluksia ja tämän aikaisemmin tuntemamme maailman peruuttamatonta muutosta kiihdyttävistä syistä on hillitön väestönkasvu Afrikasta Lähi-Itään ja Keski-Aasiaan ulottuvalla alueella.

Kirjoittaja

Karhu Emilia
Karhu Emilia
Olen Kotimaan toimittaja.