Toteutuuko Kotimaan blogeissa kirjoittajien yhdenvertaisuus?

 

Eräästä viime päivinä julkaistusta blogista, tai tarkemmin ottaen sen kommenteista käy ilmi, että täällä kirjoitetaan nimimerkeillä. En ota kantaa siihen, onko se sinänsä väärin vai oikein, mutta yhden kysymyksen tämä minulla herättää.

Moni blogisti ja kommentoija olettaa, että täällä kirjoittavat henkilöt ovat todellisia henkilöitä, jotka kantavat omalla nimellään vastuun sanoistaan ja käytöksestään. Ainakin itse olen ollut tässä uskossa. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, ettei asia olekaan näin. Nyt minulla herää kysymys, toteutuuko kirjoittajien yhdenvertaisuus, jos toiset kirjoittavat aitoja nimiä muistuttavien nimimerkkien takaa, mutta toiset aidoilla omilla nimillään?

 

Tiedän kokemuksesta, että joskus joku blogi voi ärsyttää kanssabloggajia ja -keskustelijoita. Tällöin omalla nimellä kirjoittaja joutuu vastailemaan siitä monellakin tasolla, jos ei nyt aivan juridisesti, niin ainakin henkilökohtaisena mainehaittana. Miten on niiden kohdalla, jotka kirjoittavat aitoja nimiä muistuttavien nimimerkkien takaa? Tarvitseeko heidän miettiä tällaista, ja tarvitseeko heidän myöskään kunnioittaa kanssakirjoittajiaan yhtä lailla?

Kyselen nyt teidän muiden bloggaajien ja kommentoijien ajatuksia tähän liittyen. Mielenkiintoista olisi myös kuulla Kotimaa-verkkosivuston ylläpidon selvitystä tähän asiaan.

 

Omana palloni heitän keskustelukentälle yhden ajatuksen:

Mikäli Kotimaa-verkkosivusto sallii syystä tai toisesta nimimerkit, niitä käyttävistä kirjoittajista pitäisi näkyä tämä status. Esim. seuraavasti: nimimerkki Kekkonen, nimimerkki Purtsi, nimimerkki Pipsa jne.

 

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Kommenttikenttä on avoinna, mutta tässä blogissa keskustelun sääntönä on se, että kommentoijien tulee kirjoittaa tästä aiheesta. Muu keskustelu tulee suunnata siihen erikseen varattuihin blogeihin. Keskustelu päättyy launtaina 2.10 noin klo 12. [Korjaus aiempaan "huomenna iltapuolella" jouduttu muuttamaan blogistin muuttuneen aikataulun takia hieman aiemmaksi].

 

43 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jos näkee asiat eri tavalla kuin kristunusko opettaa, niin vielä 15-vuotta sitten oli hyvä, että sai kirjoittaa nimimerkillä, koska ihan oikeasti ja kommenteista päätellen olisi saanut pelätä henkensä puolesta. En ollut silloin Kotimaa sivulla, vaan muilla Suomi 24 sivuilla.

  Muistan erään kommentin itselleni: ” Väisty saatana Jeesuksen nimessä ” Ja monta muuta, joissa oli mainittuna saatanan tytär ja paholaisen rakastaja, antikristus ja muuta mukavaa. Viimeaikaisia ovat olleet Trolli ja kiusaaja. Enää en pelkää ja täällä uskoin olevani pappien kanssa ikäänkuin fiksummassa seurassa, mutta on todettava, etteivät hekään voi sietää erilaista. Poikkeuksiakin on, kuten Matias Roto, jolle olen hyvin kiitollinen, hän on sallinut minulle sananvapauden. Se on näissä piireissä todella harvinaista.

  Huomasin aikoinaan myös sen, tuolla toisaalla suomi 24-palstoilla, että jollakin kristillisellä todistajalla oli useampia nimimerkkejä, jolloin hän saattoi keskustella itsensä kanssa, ja lisätäkseen uskottavuutta, nimimerkit olivat raamatullisia, tai kuulostivat juutalaisilta, niillä yritettiin esittää, että tässä puhuu kristityksi kääntynyt juutalainen, toisen samanlaisen kanssa ja todistaa kristuksesta. Mies saattoi olla toisella nimimerkillä mies ja toisella nainen ja kolmannella joku muu puutarhuri. Tarkkasilmäinen kuitenkin tunnistaa tyylistä tällaisen toiminnan.

  Tietenkin tällaiset kokemukset vain vieraannuttavat kristillisyydestä, minulla on pitkä kokemus sisällä olevien ihmisten lukemisessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   Tämä blogi keskittyy siihen, että että täällä kirjoitetaan ilmeisesti nimimerkeillä, jotka muistuttavat hämäävästi ihmisten virallisia nimiä. Moni blogisti ja kommentoija olettaa, että täällä kirjoittavat henkilöt ovat todellisia henkilöitä, jotka kantavat omalla nimellään vastuun sanoistaan ja käytöksestään.

   Tarja siirtyy nyt aiheeseen, jossa kommentoija kertoo omia kokemuksiaan ilmaisunvapaudesta, tai sen puutteesta. Se ei ole tämän blogin aihe, mutta annan tämän hieman aiheen vierestä olevan kommentin olla, ettei sen kirjoittajalle tulisi kuva aidon vuoropuhelun rajoittamisesta. – Jatkossa odotan kuitenkin keskusteltavan blogin varsinaisesta aiheesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Manu Ryösö:””Moni blogisti ja kommentoija olettaa, että täällä kirjoittavat henkilöt ovat todellisia henkilöitä””

  Eikö sitten nimimerkinkin taakse kätkeydy ”todellinen henkiö”, siis ihminen?

  Mitä pelottavaa tai tuomittavaa on siinä jos joku kommentoi nimimerkillä, vaikkakin se olisi ”sääntöjen” vastaista?

  No synnitön heittäköön ensimmäisen kiven, kukahan tämän totesi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Manu Ryösö

  Tuo ei ollut kovin armollinen vastaus.

  Mutta pysytään hyvin rajatussa aiheessa ja sanotaan, että minäkin uskon, että täällä olevat ovat oikeita ihmisiä, vaikka heillä olisi nimimerkki. Kirjoitusta ei synny vielä itsestään. Itse en ole havainnut mitään niin raskauttavaa keneltäkään, että siitä pitäisi viedä oikeuteen ja kristillisyyteen kuuluu toisen posken kääntäminen, armo ja anteeksianto, ei vastuuseen saattaminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   Olen varsin vakuuttunut, että täällä on kirjoitettu asioita, joiden kriittiselle arvioinnille olisi myös juridisia perusteita. Miksi räikeimmät kommentit tai nettikiusaaminen ei ole ainakaan pahimmassa muodossaan näkyvillä johtuu siitä, että sekä ylläpito että blogistit moderoivat kirjoittelua. Näistä ongelmista minullakin on jossain määrin näyttöä meileissäni ym., mutta sekään ei ole tämän blogin fokusta, enkä ryhdy sitä listaamaan ja demonstroimaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Kyllä sääntöjen tulee olla selvät. Jos nimimerkkejä ei sallita, silloin niiden käyttö on ylläpitäjän toimesta poikkeuksetta estettävä. Sen verran selkärankaa pitää mielipiteen esittäjällä olla että esiintyy omalla nimellään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Jos palataan blogistin otsakkeen kysymykseen siitä, että toteutuuko täällä tasa-arvoisuus ,niin vastaus on oikeastaan itsestäänselvä: Ei toteudu.Tasa-arvo ei ole mikään tavoiteltava kriteeri kirjoittelulle täällä. Kirjoittelussa on mahdollista hahmottaa ajatuksiaan julkisella foorumilla ja mahdollistaa niistä keskustelu. Bloggi-kirjoitus on täyttänyt tehtävänsä kun se saa aikaan prosessin jossa mielipiteitä hiotaan ja parhainmillaan syntyy uusia oivalluksia keskustelun dynamiikan ansiosta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   En ajattele itse niin, että esim. valenimet olisivat vain arvoneutraali tapa hahmottaa omaa ajatteluaan. Nähdäkseni nettikirjoittelusta voi hyvinkin helposti syntyä eräänlainen ”sosiaalidarwinistinen” asetelma, jossa vahvimmat, härskeimmät ja taitavimmat manipuloijat ajavat omia asioitaan sääntöihin nähden välinpitämättöminä.

   Uskon hyvään sanomaan Kristuksessa, mutta en ihmisen hyvyyteen. Meissä ihmisissä sitkeästi asuvan synnin takia, sen rajoittamisen takia, olen etsiskellyt tässä blogissa näkökulmia vastuulliseen nettikirjoittamiseen…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Manu Ryösö sanoo:

  Kiitos kaikille keskustelijoille. Keskusteluaika on päättyy pian. Jätän loppulauseeksi Jeesuksen Kristuksen sanan:

  35 Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esille hyvää, ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esille pahaa. 36 Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä. 37 Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi.” (Matt.12:35-37)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Manu Ryösö

  Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen. [Kuva Nasaretin kadulta Israelista]