Totalitarismin hirmuteot edessämme ja ihmisen pahuuden trauma!

Olin merimieskirkkovuosien aluksi loppusyksystä 1989 Hampurissa työkokouksessa samaan aikaan, kun Berliinin muuri murtui. Muutamat työtoverit kävivät yöllä Berliinissä ja toivat muurin palasia mukanaan. Harmittelin jälkikäteen, kun en tullut lähteneeksi paikalle.

Berliinin muurin murtuminen oli yksi keskeinen tekijä Euroopan uuden ajan alkamisessa. Sen jatkeena tulivat Baltian maiden itsenäistymiset ja Neuvostoliiton hajoaminen. Sitä edelsivät muiden muassa Gorbatshovin glasnost- ja perestroika-politiikat sekä joidenkin mukaan myös puolalaisen kardinaali Karol Wojtylan valinta paaviksi jo vuonna 1978.

Jo toisen maailmansodan aika ja sen jälkeinen aika olivat totalitaaristen hirmuhallintojen aikaa. Hitler toteutti sairasta natsi-ideologiaa Saksassa ja halusi vallata koko Euroopan. Ja vaikka Stalinin Neuvostoliitto oli tuolloin liittoutuneiden puolella vapauttamassa Saksaa ja Eurooppaa, oli sielläkin jo yksinvaltainen hirmuhallinto jatkunut. Natsi-hallinto kukistui, mutta Stalinin hirmuhallinto vain paheni. Myöhemmin DDR:n hallinto ja Itä-Euroopan maiden alistaminen olivat jatkoa Stalinin hallinnolle.

Euroopan uusi jakso 1990-luvulla antoi toivoa paremmasta ja parempaan uskoimme vielä 2000-luvulla. Sitten valtaan astui Putin, jonka kanssa ”länsi seurusteli” ja piti yhteyttä vielä Krimin 2014 tapahtuneen valtauksen ja sitä edeltäneiden sotien jälkeenkin. Suomessakin uskoimme Venäjän kehitykseen avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi valtioksi. Uskoimme, että on hyvä tehdä yhteistyötä ja pyrkiä myös hyötymään itänaapurin suurista markkinoista Pietarin alueella ja muuallakin Venäjällä.

Suuri yhteinen traumamme koitti 24. helmikuuta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Putinin ja Kremlin ideologia oli luettavissa puheista ja merkeistä jo vuosia, mutta emme osanneet sitä tehdä vaan uskoimme tosiaan parempaan. Nyt Venäjän kansa on kyllästetty propagandalla samoin kuin aikaisemmissa hirmuhallinnoissa onnistuttiin tekemään. Toisten maalaaminen vihollisiksi ja epäihmisiksi sekä täysin aiheettomien pelkojen syöttäminen tekevät tehtävänsä, kun ihmiset eivät saa muuta informaatiota ja haluavat luottaa kansansa johtoon.

Ukrainassa oli ennen hyökkäystä omat ongelmansa, muiden muassa korruptio ja sisäiset jännitteet. Sen nykyinen johto halusi kuitenkin suuntautua länteen ja sai sille kansan tuen. Ja vaikka myös Ukrainan armeija lienee tehnyt yksittäisiä rikkeitä, on kokonaiskuva hyvin selvä: Venäjä aloitti kansainvälistä oikeutta rikkovan hyökkäyksen toiseen maahan ja on taistelutoimien lisäksi tietoisesti tuhonnut siviilikohteita sekä toteuttanut sotarikoksia siviilien keskuudessa. Ihmisiä on pakolla siirretty Venäjälle kuten ennen natsien ja neuvostohallinnon aikoina. Ukrainan kansa ja armeija on puolustanut maataan ja onnistunut siinä, vaikka tuhot ja kärsimykset ovat valtavat.

Summa summarum: Ehkä suurin traumamme on ihmisen pahuuden kohtaaminen, vaikka haluamme uskoa sen väistyneen. Kun pahuutta tietoisesti ruokitaan ja vahvistetaan, se saa käsittämättömät mittasuhteet. Vain oikeat arvot, avoimuus, ihmisten perusvapaudet, demokratia, toimiva oikeusjärjestelmä ja riippumaton tiedonvälitys estävät pahuuden kasvamisen ja käyttämisen yhteisöissä ja valtioissa. Ehkä Venäjäkin voi vielä muuttua ja sitä toivoa on kaikesta huolimatta pidettävä yllä, vaikka nyt tärkein asia on tukea Ukrainaa sen taistelussa. Se on taistelu myös meidän suomalaisten arvojen ja vapauden puolesta.

Toivo Loikkanen, vapaan Euroopan kansalainen

 

 

 

8 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Loikkanen ”Ihmisiä on pakolla siirretty Venäjälle kuten ennen natsien ja neuvostohallinnon aikoina.”

  Minä en usko sinua tässä asiassa, tuskin Itä-Ukrainassa asuvia venäläisiä tarvitsee pakolla siirtää Krimille, tai Venäjälle. Ei Venäjä heitä pommita, vaan Ukraina, ja heidät viedään pois alta. Turvaan.

  Yrittäkää nyt ajatella jotakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jos et usko minua, niin usko mediaa. Eikä vain suomalaista vaan monien maiden mediat uutisoivat näistä asioista yhtäpitävästi. Tuo ”turvaan vieminen” on täysin Kremlin ja Putinin propagandan toistamista. Älä enää levitä sitä. Valheita on sieltä jo aivan riittävästi!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Tämä ”Tarja Parkkinen” on tunnettu Venäjän trolli nimimerkki. Syytä jättää omaan arvoonsa tai sitten poistaa kommentit..

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Väitättekö te, että Itä-Ukrainassa ei asu venäläisiä, venäjänkielisiä ja mielisiä, joita nyt on mennyt Krimille ja Venäjälle turvaan?

  Väitättekö te, että ukrainalaisia on viety pakolla Krimille ja Venäjälle ? Kas kun Zelenskyi ja koko maailma ei ole pitänyt asiasta suurempaa melua. On sentään mennyt aika paljon.

  Lisäksi te väitette koska uskotte mediaa, että Venäjä pommittaa miehittämäänsä Zaporizzjan ydinvoimalaa. Toisinsanoen pommittaisi itseään. Eipä uskottavaa.

  Älkää nyt repikö pelihousuja ja sortuko herjallanne syntin minun takia, koska meillä on täällä demokratiassa sananvapaus. Sitä kuulemma ei ole Venäjällä, ja koska teillä näyttää olevan intohimona rajoitukset, niin mistä olette oppinne saaneet?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Venäjänkielinen väestö painottuu Ukrainan itäosiin ja Krimille.

  https://yle.fi/uutiset/3-7115820

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Loikkanen

  Tottakai he menevät, koska Ukraina aikoo vallata nuo alueet takaisin sotilaalliseti, eli sodan keinoin. Ukraina ei ole aikonut lopettaa sotaa ennenkuin alueet on vallattu takaisin. Ja lännen mielestä Ukrainan pitää voittaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Mikkola sanoo:

   Eikös Venäjä vallannut alueita itsekin? Heidän (siis venäläisten) mielestä heidän (venäläisten) tulisi voittaa. Venäjä on sotilaallisesti toiminut Itä-Ukrainassa jo vuosia. Vieläpä kirkollisella säestyksellä. Ukrainan juutalaiset ovat senkin vuoksi paljolti pelönneet ja mini muuttanut muualle. Venäjä (tai Neuvostoliitto) ei ole ollut erityisen juutalaisystävällinen vallanpitäjä, vaikka muita väittääkin ”natseiksi”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.