Teesi n:o 5

Armo ottaa tikapuut pois

Ihmisen elämä on pinnistelyä ja sätkyttelyä. Mutta onneksi on armo. Se vapauttaa kaikesta yrittämisestä ja taktikoinnista. Kun ihminen kohtaa armon, hän oivaltaa, miksi on turha kiivetä tikapuita pitkin taivaaseen. No, koska ne eivät johda taivaaseen.

Sola Gratia, yksin armo, on yksi reformaation viidestä sola-alkuisesta peruskäsitteestä. Se porautuu olennaiseen: ihminen pelastuu vain armosta, Jumalan tahdosta ja rakkaudesta. Armo on ehdoton. Ihmisen ei pidä sillä liikoja elämöidä. Tällä ei nimittäin ole mitään vaikutusta itse asiaan eli taivaaseen pääsyyn.

”A, B, C, kissa kävelee, tikapuita pitkin taivaaseen... ”, sanotaan lastenlorussa. Kissa voikin päästä taivaaseen tikapuita pitkin, koska ei ole syntiä tehnyt, toisin kuin ihminen, jonka taivastie tikkailla päättyy lyhyeen.

Pelottavinta armossa on se, ettei ihminen hallitse sitä. Armosta voi jäädä osattomaksi ilman omaa syytään. Rakastavan Jumalan kasvoilla on myös varjopuolensa.

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation juhlavuoden innostamana (5.11.2017 saakka). - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

1 kommentti

  • ismo malinen sanoo:

    On sulaa Armoa jos Jumala pelastaa edes jonkun tästä syntisistä sukukunnasta.

    Ilmoita asiaton kommentti