Teesi n:o 4

Usko syntyy ensitreffeillä

Ilman uskoa ei ole toivoa, eikä ilman toivoa ei ole tulevaisuutta. Mistä löytyy tämä toivontäyteinen usko? Yksi reformaation keskeinen periaate on sola fide eli yksin usko. Uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön ihmisestä tulee Jumalan tahdosta hänelle kelpaava eli vanhurskas. Hieman käsitteellistä, myönnettäköön, mutta niin uskon dynamiikka menee luterilaisuuden mukaan.

Uskominen on askelen ottamista kohti vapautta ja mahdollisuuksia. Jumala lahjoittaa ne. Siis jos Jumala suo. Mutta miksi kaikki ihmiset eivät saa tätä lahjaa, tätä suosiota? Syitä on monia, joista osa johtuu ympäristöstä, jossa ihminen elää ja kasvaa, osa syistä puolestaan on psykologisia tai maailmankatsomuksellisia. Uskoon tulemisessa on ehkä kaavoja, mutta myös paljon niistä poikkeavia elämänkohtaloita ja -tarinoita.

Uskon löytäminen ei ole passiivista, kuten joskus hurskaasti väitetään. Uskon syntyminen on aktiivinen tapahtuma. Se on ikään kuin Jumalan ja ihmisen ”ensitreffit alttarilla”. Kummankin osapuolen on oltava paikalla. Usko vaatii uskaltamista, heittäytymistä. Tämänkertaisen teesin tarkoitus on ravistella liiallista passiivisuutta ”uskovaisuuden autuaana olotilana”. Toivo, usko ja sitten – heittäydy!

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation juhlavuoden innostamana (5.11.2017 saakka). – Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

  1. ” Uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön ihmisestä tulee Jumalan tahdosta hänelle kelpaava eli vanhurskas ”. Sanoisin täysin petollisuutta ja valheellisuutta.

    Ennen Jeesusta eläneet tiedemiesten mukaan 60 miljardis ihmisistä, Nyt Aasiaan ja Afrikkaan esimerkiksi syntyneet ihmset. Heillä ei mitään tietoa edes Jeesus nimisestä ihmisestä.

    Me kaikki ihmiset olemme samanarvosia Korkeimman edessä syntyessämme tänne maailmaan ja hän tekee sitten omat ratkaisunsa meidän suhteen poistuessamme täältä planeetaltamme. EI KIRKKO !

  2. Meidän tulee muistaa, että ihminen on Jumalan kuva, ei siis Jumala. Jos me olemme Jumalan tekona kuvia Jumalasta, niin emmekö ole silloin valmistettu Jumalan tahdon mukaan? Olemmeko itsemme omia, vai luotuja Jumalan tahdon mukaan?
    Lihallinen alku meillä kuitenkin on, vaikka sekin on muiden aikaan saama, entä miten on Hengen syntymisen laita? Liekö sekin jonkun muun aikaan saamaa?

    Mistä usko tulee, jollei Jumalalta. Usko on paljon, paljon enemmän kuin uskommekaan… Henki on altis mutta luonto (liha) on heikko.

2017 Teesiblogi
2017 Teesiblogi
TEESIBLOGI. Reformaation merkkivuoden kunniaksi teesi per viikko. Myös Kotimaan takasivulla julkaistut teesit on kohdistettu kirkolle ja sen uskollisille pojille ja tyttärille. Saa kommentoida.