Teesi n:o 10 - Paha on hyvän poissaoloa

Paha on hyvän poissaoloa

Mikä on luomakunnan olemus? Hyvyys, joka vallitsee kaikkien luotujen kesken. Vai onko sittenkään? Ei tarvitse olla sotareportteri ymmärtääkseen, että maailmassa tapahtuu paljon ilkeää ja kammottavaa sekä silmitöntä väkivaltaa. Ihmisiä ja kansoja heittelevät muutkin kuin hyvyyden voimat. Paha keinuttaa sumeilematta yhteistä venettä.

Tavanomaisen kristillisen käsityksen mukaan pahuus on persoonallisen voiman toimintaa. Jumalan vastustajan uhittelua. Langenneen luomakunnan omaa korinaa. Toisaalta teologit ja filosofit ovat todenneet, että pahuus on vain hyvän poissaoloa. Että ajatus persoonallisesta pahasta on kaksijakoisen, dualistisen, maailmankuvan heijastuma, eikä sitä pidä ottaa liian tosikkomaisesti.

Vai onko sittenkin niin, että maailma on pahuuden tilassa ja vain Jumalan rakastava hyvyys estää ihmistä olemasta ihmiselle susi. Mutta eikö Jumala maailman luotuaan todennut, että niin oli hyvä? Pahan olemassaolon pohtiminen johtaa syville vesille ja auttaa ymmärtämään maailmaa ympärillämme.

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation merkkivuoden innostamana (5.11.2017 saakka). - Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

3 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Petoeläimet syövät toisiaan raadllen. Onko se petojen pahuutta vai luonnollista Jumalan niihin luomaa selviytymiskäyttäytymistä? Suuri osa ihmsten pahuudesta palautunee samaan lajinsäilytysvaistoon vaikka ihmisen älykkyydestä johtuen näitä erittäin komplisoituja takautuvia reittejä on vaikea jäljittää. Moni pahuus yksilöissä on myös vain haavoittunutta hyvyyttä. Eino Leinon sanoin:

  Paha ei ole kenkään ihmisen van toinen on heikompi toista hyvää on rinnassa jokaisen vaikk’ ei aina esille loista

  Patologinen pahuus, psykopatologia on paljolti biologista juurta ja minkäs ihminen sille on voinut jos ja kun nämä piirteet näkyvät jo varhaislapsuudessa. Pahuuden teologinen selittäminen luo toisia teologisia ongelmia, mm kuuluisan ja ainakin toistaiseksi täysin ratkaisemattoman Teodikean ongelman.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  On hyvä kysyä, miksi Raamatussa Kirjoitetaan katoavaisuudesta ja ihmisen karkoittamisesta, synnistä ja kuolemasta vihollisuutena. Onko kuolema Jumalan tapa evoluution kautta luoda uusi synnistä vapaa maailma, jossa ei ole raadollisuutta ja turmellusta. Onko eläimen vaisto tappaa toinen, saadakseen itse elää Jumalan luomakunna tarkoitus? Itse en pysty uskomaan evoluutioon, sen ristiriitaisuuden tähden, minkä Raamattu ilmoittaa. Jos kuolema on vihollsuutta, niin onko se synnin seurausta, vai Jumalan tahdon ilmaisu? Onko Jumala todella luonut kuoleman kautta elämän??? En voi uskoa tuohon.

  Jos ihminen olisi luonnostaan hyvä, niin meille täytyisi opettaa itsekkyys, ahneus, kateus, pahasuopuus, panettelun ja kieroilun taidot. Lapset oppivat kyllä tekemään hyvää, mutta se vaatii kovasti työtä. Elämän ja kuoleman taistelu, sodat ja riidat ovat aina hallinneet siellä missä ihmiset kokoontuvat puolustamaan omia etujaan, sen sijaan rauhan tahtoiset ovat poikkeuksia.

  On hyvä kysyä mistä meidät pitää lunastaa ja pelastaa, jos maailma ja ihminen on hyvä tällaisenaan? Kuolema on synnin seuraus, ei suinkaan luonnollinen asia. Ilman syntiä, ei olisi kuolemaa. Tuo täytyy tietenkin uskoa, ennenkuin sen saattaa ymmärtää.

  ”Sillä luomakunnan harras ikävöitseminen odottaa Jumalan lasten ilmestymistä. Sillä luomakunta on alistettu katoavaisuuden alle-ei omasta tahdostaan, vaan alistajan-kuitenkin toivon varaan, koska itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen. Sillä me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa hamaan tähän asti; eikä ainoastaan se, vaan myös me, joilla on Hengen esikoislahja, mekin huokaamme sisimmässämme, odottaen lapseksi-ottamista, meidän ruumiimme lunastusta.” Room.8:19-23

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   ismo malinen :”Lapset oppivat kyllä tekemään hyvää, mutta se vaatii kovasti työtä.”

   Tuo on totta, mutta esim. me emme puolisoni kanssa koskaan kasvattaneet lapsia pelkäämään rangaistusta, vaan kuuntelimme heitä ja opettelimme kykyjemme mukaan ymmärtämään mikä lapsille ja heidän kasvaville kavereilleen missäkin ikävaiheessa oli tärkeintä. Työtä, kuuntelemista ja eläytymiskykyä se vaati, mutta lasten isä kuuluukin vapaamuurareihin, joista mm. Wikipedia kirjoittaa:

   ”Monet valtiot ovat pelänneet vapaamuurariuden olevan vallankumouksellista toimintaa. Sosialistiset, kommunistiset, natsistiset ja islamilaiset hallitukset ovat kieltäneet vapaamuuraritoiminnan. Adolf Hitler kielsi toiminnan Kansallissosialistisessa Saksassa, kuten myös Saksan miehittämissä valtioissa. Hitlerin lukemassa Siionin viisaiden pöytäkirjat -pamfletissa vapaamuurarien sanottiin olevan juutalaisten kontrolloima järjestö. Samoin teki Benito Mussolini Italiassa, Riveras ja Francisco Franco Espanjassa, Augusto Pinochet Chilessä, Antonio Salazar Portugalissa, Saddam Hussein Irakissa, Ajatolla Khomeini Iranissa ja Neuvostoliiton johto Venäjällä. Saksassa Hitler katsoi että vapaamuurarit ovat yhteistyössä juutalaisten kanssa, natsien mielestä vapaamuurarius tulisi hävittää sen humanistisen, suvaitsevaisen ja liberalistisen piirteen takia. Vapaamuurareita sen vuoksi pidätettiin ja tuhottiin, niinpä arviolta 80 000 – 200 000 vapaamuuraria tapettiin. Mussolini piti vapaamuurareita fasismin pettäjinä. Suurmestari Italiassa lähetti julkisen kirjeen Mussolinille, jossa fasismi tuomittiin ja demokratiaa puolustettiin. Se jälkeen pidätettiin satoja vapaamuurareita ja lähetettiin maanpakoon. Kaksikymmenluvulla tapettiin noin 100 vapaamuuraria ja heidän kotinsa ryöstettiin. Iranissa vallankumouksen jälkeen vapaamuurarius kiellettiin ja yli 200 mestattiin ja monet joutuivat pakenemaan maasta.” (Wikipedia)

   Ilmoita asiaton kommentti