Tasa-arvo ja yleinen asevelvollisuus

Särkiö kirjoitti yleisestä asevelvollisuudesta ja pohti samalla mm. Jehovan todistajien asemaa. Ihmisryhmien määrää ajatellen suurin epätasa-arvoisuushan on tietysti sukupuolten välillä.

Mielestäni on kiistatonta, että vain miehiä koskeva asevelvollisuus on ristiriidassa perustuslaissakin mainitun tasa-arvon kanssa. Perustuslakia pitäisikin muuttaa ja lisätä erikseen poikkeus asepalveluksesta.

Olen tässä täysin tosissani. Voi olla, että yleinen asevelvollisuus ei ole paras ratkaisu, tai ehkä naisten pakollinen asepalvelus lisäisi puolustuskykyä kohtuullisin kustannuksin. Mutta tämä on eri asia. Olennaista on, että intti on olemassa tarkoitusta varten ja se tarkoitus ei ole olla tasapuolinen.

En kannata sellaista tietoista syrjintää, jossa esimerkiksi naisilta kiellettäisiin yliopistokoulutus 1800-luvun tapaan. Kannatan tasa-arvoista avioliittolakia jne.

Aivan vastaavasti esimerkiksi poliisille saattaa olla eduksi saada muutama tummaihoinen kaveri riveihinsä — tällä hetkellä kaiketi huumekauppiaan on pelättävä vain valkoista ostajaa poliisin valeostajaksi. Jos tämä nähdään hyödylliseksi, pitäisi ilmeisestikin antaa ihonväristä lisäpisteitä poliisikouluun. Se olisi epäreilua valitsematta jääviä kohtaan. Mutta myös poliisilla on tarkoitus.

Minulle mikään ei ole pyhää. Ei myöskään tasa-arvo. Kaikki periaatteet painavat vaakakupissa jonkin äärellisen määrän, eikä mikään periaate aina ohita kaikkea muuta.

 

  1. Jorma jo vastasikin tuohon Jorin kysymykseen. Lainsäädännön ajatus jokaisen Suomen kansalaisen velvollisuudesta maan puolustamiseen ei tarkoita välttämättä asevelvollisuutta, vaan myös siviilitehtäviä. On siksi periaatteessa mahdollista pohtia naisten velvollisuutta siviilipalveluun – esimerkiksi hoitolaitoksissa – jonka vaihtoehto voi ollla vapaaehtoinen asepalvelus.