Tarvo Laakso – rokkipappi ja evankeliumin julistaja (in memoriam)

Eilen illalla sain suru-uutisen Kansan Raamattuseuran vapaaehtoiselta, että Tarvo Laakso on kuollut.

Tietyllä se oli odotettavissa, koska hänellä oli ollut pitkään jo syöpä, mutta silti se tuli yllätyksenä.

Kirjoitan nyt aika tiiviin muistokirjoituksen hänestä.

Näin Tarvo Laakson ekaa kertaa livenä Maata Näkyvissä festareilla vuosi oli 1999/2000. Hän esitti yhden biisin, joka taisi olla se suurin hitti eli Krusifiksin juurella. Esitys oli raju ja rokkaava. Kielet menivät kitarasti poikki. Asenne jäi mieleen.

Juurikin Krusifiksin juurella tuo esiin rohkealla tavalla evankeliumin sanoman. Se on paljon väkevämpi kuin suurin osa saarnoista tai evankeliumin julistuspuheista mitä olen koskaan kuullut.

Kun sitten aloin perehtyä enemmän hänen tuotantoonsa, niin sieltä paljastui monia helmiä. Hänen lauluissaan lauletaan Jeesuksen ohella(Ihmeellinen Jeesus&Ihmeellisten tekojesi muisto), Lapista(Valkokultaa, kotimaastamme(Syntynyt Eurooppaan, lähimmäisten auttamisesta(Auta miestä mäessä), rakkaista ihmisistä (Äidille) a kirkon epäkohdista(Krusifiksin Juurelle).

Tarvo teki  ja soitti musiikki monien merkittävien muusikoiden kanssa, kuten Jaakko Löytty ja Heikki Silvennoinen. Hänellä oli myös perhebändi Starwar, jossa soitti hänen vaimonsa ja poikansa.

Viimeisen kerran näin Tarvo Laakson livenä Turussa KRS:n miesten yö tilaisuudessa viime huhtikuussa. Hänen tulonsa oli pitkään epävarmaa, mutta niin hän vain ilmestyi paikalle ja veti koskettavan akustisen setin pääasiassa uuden(ja viimeiseksi jääneen) Ihmeen kautta levynsä biiseistä. Arvostan hänen sisukkuuttaan. Mies palveli loppuun asti Jumalaa sekä lähimmäisiä tietäen, että kutsu kirkkauteen voi tulla milloin vaan.

Rakkaat terveiset Tarvon läheisille, omaisille ja kollegoille. Suru on suuri, mutta jälleennäkemisen toivossa on hyvä elää. Muistot ja laulut jäävät elämään.

 

Tein Tarvosta haastattelun Kansan Raamattuseuran tuottamaan Suomigospelin hitit ja harvinaisuudet podcastiin. Siinä hän kertoo koko uransa keskeiset jutut.

Suomigospelin Hitit ja Harvinaisuudet, osa 3, Tarvo Laakso by Kansan Raamattuseura (soundcloud.com)

 

”Ei kukaan niin voi lohduttaa ja uuteen innostaa kuin puolestani haavoitettu Jeesus.

Hän taivaan kotiin johdattaa ja meidät pelastaa.”

 

(Starwar: Ihmeellinen Jeesus, säv&san: Tarvo Laakso)

PÄIVITYS: Ilkka Enkenbergin haastattelu viime keväältä.

 1. No niin ehdinpä tänne itsekin vielä kommentoimaan lisää…

  Tarvo Laakso uskalsi myös kritisoida kirkkoa rohkeasti. Voit kuunnella YouTubesta hänen kappaleensa Krusifiksin Juurelle. Siinä saavat kritiikkiä maailmaa miellyttävät papit, ¨halpa armo, itsekäs Raamatun tulkinta ja vieraat vaikutteet.

  Armon merten aallokkoon haaksirikkoiduimme
  Omaa itseä palvoen pyhät kirjat luimme.
  Herran kansa rakastaa omaa veisaustansa.

  Vaikka vieraat tulet saa palaa alttarilla,
  onhan sana viimeinen
  Ristiinnaulitulla.”

  (otteita biisistä ”Krusifiksin juurelle”)

  Tarvo teki tämän kuitenkin sellaisella asenteella, että tahtoi ihmisten kääntävän katseensa Jeesuksen puoleen.

  Papisto-ohjelma teki hänet tunnetuksi myös uudelle sukupolvelle ja niille,jotka eivät suomigospelia seuraa. Hän vaikutti siihen, että sarjassa ei korostettu kirkkopoliittisia eroja, vaan kukin pappi sai olla siinä omalla persoonallaan läsnä. Olen katsonut yhden jakson ja mielestäni se on aitoa ja rehellisistä meininkiä.

Kirjoittaja

Yli-Jaakkola Juha
Yli-Jaakkola Juha
Maaseudulla kasvanut ja urbaaneissa ympyröissä asunut mies. Toimin nykyään Kansan Raamattuseuran kaupunkityöntekijänä Turussa. Luottamustehtävänä on Turku Mission toiminnanjohtajan pesti. Kristittyjen yhteys, rukous ja elävä kristillisyys sen monissa muodoissa ovat lähellä sydäntäni.