Tapio Luoma: Johtaja on kaikkia johdettaviaan varten

Entinen opettajani, kunnioittamani professori Miikka Ruokanen arvioi johtajuuttani (Kotimaa 30.11., kirjoituksen voi lukea täältä) sen perusteella, millaisen lyhyen vastauksen annoin radiohaastattelussa yhteen, avioliittoa koskeneeseen kysymykseen.

Näkemyksiäni johtajuudesta, kirkollisesta päätöksenteosta ja avioliitosta olen avannut laajemmin kotisivuillani. Teologiaani on löydettävissä myös julkisissa puheissani ja kirjoituksissani.

Seurakuntakokemukseni on vaikuttanut johtajuuteeni. On tärkeää, että johtajalla on oma näkemys. Hänen tulee myös jatkuvasti pohtia ja testata ajatuksiaan. Avioliitosta ajattelen kirkon kannan mukaisesti, että kyse on naisen ja miehen suhteesta. Tämän totesin myös kyseisessä radiohaastattelussa ja tästä näkökulmasta osallistun käynnissä olevaan keskusteluun.

Johtaja on kaikkia johdettaviaan varten. Hänen on etsittävä joukoilleen yhteistä tietä eteenpäin. Hengellinen johtaja luo tilaa turvalliselle vuorovaikutukselle, jotta eri tavoin ajattelevat Jumalan lapset voisivat elää yhdessä. Hänen tulee rohkaista heitä luottamaan, että kirkko ja sen tulevaisuus eivät viime kädessä ole mielipiteidemme vaan kirkon Herran ja hänen johdatuksensa varassa.

 

Tapio Luoma

piispa

8 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  ”kirkko ja sen tulevaisuus eivät viime kädessä ole mielipiteidemme vaan kirkon Herran ja hänen johdatuksensa varassa.”

  Olen samaa mieltä. Mistä me tiedämme miten kirkon Herra laumaansa johdattaa? Löytyisikö vastaus vaikka tästä. ”Sinun sanasi on jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni” tai tästä ”Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Tuo ymmärretään usein niin kuin siinä lukisi: ”Jokainen kirjoitus (Raamatussa) on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta.” Niin siinä ei kuitenkaan lue. ”jokainen kirjoitus, joka on syntynyt…” voi hyvinkin saada jatkokseen: ”… ja jokainen kirjoitus, joka ei ole syntynyt…”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Piispa Luoma: ”Johtaja on kaikkia johdettaviaan varten. Hänen on etsittävä joukoilleen yhteistä tietä eteenpäin.”

  Näinhän toki on! Mahtaneeko yhteinen tie löytyä edes rukoillen, jos ei Raamatun ohje ei kelpaa! Ei edes kirkkoa ja sen päätöksiä saa pitää Jumalan rinnalla!

  Olisikohan piispalla aihetta tällä kertaa parannukseen? Mielestäni Mikka Ruokasen viesti oli syvästi paikallaan! Ei seurakunnan johtajalla, edelläkävijällä, saa olla kahta tietä jhtaessaan lampaitaan Jeesuksen seuraan!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Piispa Luoma: ”Avioliitosta ajattelen kirkon kannan mukaisesti, että kyse on naisen ja miehen suhteesta. Tämän totesin myös kyseisessä radiohaastattelussa ja tästä näkökulmasta osallistun käynnissä olevaan keskusteluun”.

  Anteeksi, kommentoijat, mutta mikä kohta tässä on epäselvää piispan avioliitto-opetuksen ja siitä käytävän keskustelun suhteen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   ”samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä: ”Jos kirkko sellaisen päätöksen tekee, varmaankin olisin valmis vihkimään, koska se on kirkon yhteinen päätös.” aiemmin uutisoitua Piispa Luoman sanomaa.

   Aiemmin on uutisoitu yllä olevan tekstin mukaisesti. Liekö sitten väärin tulkittu piispan puhetta. Ko. teksti on ristiriidassa tämän tekstin kanssa “Avioliitosta ajattelen kirkon kannan mukaisesti, että kyse on naisen ja miehen suhteesta. ”, jota myös piispa Luoman sanomaksi kerrotaan.

   Tuo hämmentää, ainakin minua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Salme: ”Tuo hämmentää, ainakin minua.”

   Juu, palttoo pyörii piispan päällä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Kyllähän tästä vääjäämättä tulee sellainen mielikuva, että yhä useampi ev.lut. pappi alkaa yrittää olla kahta mieltä yhtaikaa. Jos Raamattua tutkittuamme ajattelemme, että avioliitto on miehen ja naisen liitto, mutta sitten jostain syystä lupaammekin toimia toisen tulkintalinjan mukaan jonkun enemmistöpäätöksen takia, annamme vähintään hämmentävän mielikuvan. Kuinka kokosydämisiä vihkijöitä silloin olisimme samaa sukupuolta oleville pariskunnille, jotka tarvitsisivat palveluksiamme? Jos siis näitä vihkiessämme itse asiassa toivoisimme ettemme viran puolesta joutuisi tällaiseen tilanteeseen Jumalan ja ihmisten edessä. Jokin tässä ajattelussa mättää ja pahasti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Turtiainen: ”Anteeksi, kommentoijat, mutta mikä kohta tässä on epäselvää piispan avioliitto-opetuksen ja siitä käytävän keskustelun suhteen?”

  Toisena kommentoijana huomauttaisin kirkkoherra Turtiaiselle, että pysyhän asiassa äläkä yritä harhauttaa! En ole puhunut mitään piispan aviolitto-opetuksista, että ne olisivat epäselviä! Kysyisit mieluummin niiltä, joilla on toinen näkemys! Saat taatusti useita vastauksia, jotka näkevät runsaasti epäselvyyksiä!

  Piispan puheet ja aikomansa teo ovat kovasti ristiridassa. ”Usko ilman tekoja on kuollut!” (Jaak. 2:26)

  Muuten, olen sitä mieltä, että johtajaksi, tien näyttäjäksi ei pitäisi koskaan valita miestä, joka ei osaa esimerkillään näyttää myös parannuksen mallia. Sellaisia jumalallisia johtajia on papeissa ja piispoissa aivan riittämiin, jotka ovat aina oikeassa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  eri kirjoittajia

  YKSI KERRALLAAN -vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa24:ssä. – Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä ylläpitoon.