Tänään en ole ylpeä osastani

Juuri nyt kun kirjoitan tätä, kokoontuvat papit ympäri Suomen lääninrovastiensa ympärille äänestämään kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleissa. Moni on äänestänyt ennakkoon, kuten minä. Toivottavasti kollegat äänestävät ahkerasti.

Samalla valmistaudun seurakunnassani illan vaalikokoukseen, jossa äänestetään maallikkojen vaalissa. Äänestyskoppi, vaalilistat, liput ja leimat on valmiina. Sinettiteippikin jo löytyi. Kirkkovaltuustomme 15 jäsentä saapuvat illansuussa paikalle. Heistäkin osa on äänestänyt ennakkoon.

Jokin minua tässä nyppii. Olemme valitsemassa kirkon eduskuntaa ja myös toisen elimen jäseniä. Minulla pappina on automaattisesti äänioikeus. Se olisi, vaikken toimisi nyt missään papinvirassakaan. Pääsen äänestämään tuon tuosta näiden vaalien lisäksi esimerkiksi asessorin- ja piispanvaalissa. Äänestän aina, koska se on minulle annettu oikeus. Silti en ole ylpeä osastani ja etuoikeudestani.

Tämä johtuu siitä, että maallikkovaalissa äänioikeus on vain seurakuntien luottamushenkilöillä. Oliko niin, että se tarkoittaa alle yhtä prosenttia kirkon jäsenistä? Vaikka kuinka perustellaan ja puhutaan kauniisti edustuksellisesta demokratiasta, on tässä vinouma. Meidänkin seurakunnan 15 kirkkovaltuutettua käyttää 3689 ihmisen ääntä. Ei siinä mitään, luotan äänioikeutettuihin, mutta voisiko tämä kiinnostaa muitakin?

Yritän puhua ja toimia omassa työssäni osallisuuden ja osallistamisen puolesta. Seurakunta on jäsentensä yhteisö. Tänään vaalipäivänä pitää perustella itselleni tarkkaan, mitä se tarkoittaa.

Silti toivotan hyvää vaalipäivää samalla toivoen, että kaikki, joille äänestämisen armo on suotu, käyttävät oikeuttaan.

  • Kyllä. Kotimaan pääkirjoitus oli hyvä ja sieltä sain tuon äänioikeutettujen prosentin. Tänään tämä vaan jotenkin konkretisoitui omalla kohdallani vielä enemmän, kun olen käytännön tasolla mukana sekä pappien että maallikoiden vaalissa.

  • Mistä ehdokkaat missään vaaleissa saavat resurssit vaalikampanjoihin? Se ei ole riitä syyksi tähän systeemiin joka on höperön moniportainen ja ehdottoman epädemokraattinen. Me saamme äänestää presidenttiä suoraan ja meppejä vaan ei henkilöitä kirkon päättävään elimeen. Ei hyvä.

  • Mutta ei saada äänestää hallitusta, puhemiehiä tai valiokuntia. Eikä niitä edustajia joita mepit keskuudestaan valitsee eri tehtäviin.

   Kirkon pitäisi olla kirkko eikä sosiaalidemokraattinen puolue.

  • Ehdokkat ovat juuri käyneet seurakuntavaalikampanjat omassa seurakunnassa. Näihin vaaleihin pitäisi tehdä kampanja koko hiippakunnan 30 seurakunnan alueelle. Kuinka moni viitsisi lähteä kampanjoimaan hiipakunnalliseen kansanvaaliin?

 1. Miksi tuloksia ei saada silloin kun luvataan? Tänäänhän piti listojen olla tiedossa vai enkö osaa etsiä oikeasta paikasta? Ei tällä sivustolla ainakaan mitään päivitetä. Eihän äänioikeutettuja kovin paljon ole, joten miten voi olla näin hidasta. Seurakuntavaaleissa olin mukana hääräämässä ja käsky kävi, että tietojen pitää olla kirkkohallituksessa puoileen yöhön mennessä ja seuraavana päivänä julkaistiin kaikki valitut. Nyt esim. Oulusta ei ole yhtään mitään tietoa vieläkään!

Kirjoittaja

Kupiainen Antti
Kupiainen Antti
Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?