Tahdon vammautua! 

biid

Tämä on vaikea aihe, kuvottava juttu. Ei heikkohermoisille!  Jos sinulla ei ole ollenkaan aikaa jäädä pohtimaan tekstiä, niin älä lue sitä nyt vaan vasta myöhemmin, paremmalla ajalla.

Ilta-Sanomissa kerrottiin hiljattain amerikkalaisesta  Jewel Shupingiista, 30, joka kärsii harvinaisesta minäkuvan häiriöoireyhtymästä  (BIID = Body Integrity Identity Disorder). Se tarkoittaa tervettä ihmistä, jolla on voimakas tarve tyypillisesti yhden tai useamman ruumiinosansa poistamiseen tullakseen vammaiseksi.

Kyseessä ei ole sinänsä harha tai luulosairaus. BIID- ihminen tietää, ettei todellisuudessa ole vammainen, mutta ei voi elää kuten haluaa ennen kuin saa kehonsa vastaamaan mielessään olevaa kuvaa itsestään – sokeana, kuurona, amputoituna tai pyörätuolissa istuvana.

BIID-ihmiset asettautuvat junan alle menettääkseen jalkansa, kylmäkuivaavat raajojaan tai heittäytyvät kalliolta toiveissa halvautua. Se on hyvin vaarallista ja he tarvitsevat ammattiapua, Shuping huomauttaa.

Shupingin oma pakkomielle oli sokeutuminen. Nainen ajatteli, että hänen olisi pitänyt syntyä sokeana. Sokeana olemista hän alkoi harjoitella nelivuotiaana kävelemässä kotonaan pimeässä. Pari vuotta myöhemmin hän koki olonsa hyväksi kuvitellessaan olevansa sokea. Kun hän sai kuulla, että suoraan aurinkoon katsominen vahingoitta silmiä, hän rupesi tuijottamaan tuota kirkasta valopalloa tuntikausien ajan.

Teini-ikäisenä hän alkoi käyttää paksuja mustia aurinkolaseja, hankki ensimmäisen valkoisen keppinsä 18-vuotiaana ja oppi pistekirjoituksen 20-vuotiaana. Sokeuden teeskentely ei kauan naista kiinnostanut, vaan sokeutumisen ajatteleminen valtasi hänet kokonaan.

Lopulta sokkofriikki löysi ”psykologin”, joka oli valmis auttamaan. Mikäli tällainen puoskari todella on olemassa, niin kyse on kriminaalista teosta. Mieleen muistuu eräs suomalainen takavuosien pitkien matkojen juoksija, joka kertoi ”talonmiehen” piikittäneen häntä niin, ettei hän tiennyt, mitä ainetta suoneen iskettiin.

Shupingin mukaan ”psykologi” laittoi hänen silmiinsä puuduttavia silmätippoja ja sen jälkeen muutamia tippoja syövyttävää viemärinpuhdistusainetta kumpaankin silmään. Tuska oli hirveä. Kesti kuitenkin vielä puoli vuotta, ennen kuin naisen näkö katosi kokonaan.

Shupingin perhe lopetti yhteydenpidon naiseen kun selvisi, ettei tapahtunut ollut onnettomuus.

– Tunnen, että tällaiseksi minun oli tarkoitus syntyä. Minun piti olla jo syntyjään sokea. Kun ympärilläsi kukaan ei ymmärrä sitä, alat luulla itseäsi hulluksi. Mutta ei se ole mielisairautta. Minulla on vain kehityshäiriö. Shuping myöntää, että useat, etenkin vammaiset ihmiset eivät ymmärrä hänen ratkaisuaan tai raivostuvat siitä.

Olen aina pitänyt hyvin vastenmielisenä ja ihan helvetin ahdistavana Jeesuksen vertauskuvallista puhetta Matt. 5:29-30:”Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.  Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.”

Tiedän, että Jeesus ei puhu tässä mistään BIID-ilmiöstä, mutta tämä ahistaa bloggaajaa siinä määrin, että jätän bloggauksen tällä haavaa tähän. Teen kuitenkin tuttuun tapaan kuulijoille joitakin kysymyksiä, joista toivon mukaan syntyisi jonkinlaista keskustelua, vaikka keskustelu onkin viime aikoina muuttunut sangen harvinaislaatuiseksi herkuksi.

 • Mitä ajattelet uskonnollisista fanaatikoista, jotka runtelevat omaa ruumistaan ruoskilla ja piikkikruunuilla? Yrittävätkö he kenties matkia, imitoida, Kristuksen kärsimyksiä?
 • Onko BIID-ilmiöllä mitään yhtäläisyyksiä sen kanssa, että terve ihminen on vankina väärässä kropassa (transsukupuolisuus)? Eli: Tämä käsi, jalka, kroppa ei ole minun…
 • Mitä "hyötyä" ajattelet BIID-väen mahdollisesti tavoittelevan?
 • Miten ymmärrät Jeesuksen sanat Matt. 5:29-30?
 • Miksi "oikeat" vammaiset vierastavat BIID-väkeä?
 • Onko mielestäsi tällainen outo bloggausaihe sopiva tällaiselle alustalle kuin K24?

 

Iltiksen teksti kokonaisuudessaan:

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1443923446700.html

Tässä vanha Hesarin artikkeli BIID-oireyhtymästä:

http://www.hs.fi/tiede/a1346041043134

4 kommenttia

 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Ajattelen: Jeesus Kristus armahda meitä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Mikähän tuossa taudissa sitten tekee sen, ettei pysty saamaan sen tarvitsemia kicksejä esim.siitä, että istuisi pyörätuolissa ja/tai kulkisi laput silmillä kepin kanssa? Häiritseekö se näkemisen tietoisuus, siis onko kyse samasta ilmiöstä kuin transsukupuolisuudessa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Jotakin samaa minullekin tuli mieleen. Jos ihminen on siirtänyt lapsia ja silti tuntee olevansa nainen niin eikö se kuvitelma ole silloin se ongelma? Eli tunsi hän mitä tahansa niin mies hän on. Eri asia on sitten sellaiset ihmiset joista lääkäri ei pysty sanomaan syntymän hetkellä onko hän poika vai tyttö.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Aavistelen, että on kyse luomisesta. Sen hämärtämisestä ja Jumalan kunnioituksen puutteesta, ihmisenhän tuli olla Jumalan kuva. Elämän kunnioitus vähenee samassa tahdissa Jumalan kunnioituksen häviämisen kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (66 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121