Surulla ei ole rajoja

On aika ennen ja on aika jälkeen. Viime viikonloppuna aika muutti jälleen muotoaan, kun jouduimme perheeni kanssa hyvästelemään rakkaan perheenjäsenen ja lähettämään hänet taivasmatkalle. Nelijalkainen rakkaamme lähti tästä maailmasta liian aikaisin, vain viiden yhteisen vuoden jälkeen. Hyvästit eivät tulleet täydellisenä shokkina, olimme valmistautuneet niihin jo muutamien viikkojen ajan. Silti luopumisen tuska ja surun määrä tulivat yllätyksenä.

Yhteinen aikamme perheenjäsenemme kanssa oli liian nopeasti ohi, mutta parantumattoman sairauden edessä ikiuni oli lopulta ainoa inhimillinen vaihtoehto. Suru tulee tällä hetkellä aaltoina. Muistot yhteisistä hetkistä, ajatus pehmeän turkin silittämisestä, iloinen tervehdyshaukku, jota en koskaan enää kuule. Jokainen poisnukkuneesta muistuttava asia nostaa kyyneleet silmiin. Itkulle on onneksi tilaa ja surulle on annettava aikaa. Olen vuoron perään rukoillut voimaa kantaa surua ja vuoron perään kiittänyt Luojaa siitä, että iloinen ja rakas koiraotus oli osa perhettämme kaikki nämä vuodet. Olen myös itkenyt huutoitkua ja tuntenut fyysistä kipua surun keskellä. Sydämen särkyminen on osuva vertauskuva. Samoja tunteita koin, kun viimeksi menetin rakkaan ihmisen kuolemalle. Rakkaus on rakkautta ja suru on surua riippumatta sen kohteesta.

Uskon, että kohtaamme kerran tuonpuoleisessa. Ajattelen, että jos Taivas on olemassa, niin siellä on tilaa myös nelijalkaisille ystävillemme ja perheenjäsenillemme. Tai ainakin ajatus taivaasta, jossa ei kuulu eläinten tassujen ääniä tuntuu kovin tyhjältä paikalta. Tässä tulkinnassa olen samoilla linjoilla kuin Franciscus Assisilainen (1181/82-1226), jonka mukaan paratiisi ei ole paratiisi ilman eläimiä, lintuja, soittoa ja laulua.

Rakkaudesta lemmikkeihin tai heidän poismenostaan puhutaan kirkossamme minusta ihan liian vähän. Lemmikit ovat kuitenkin monelle meistä perheenjäseniä ja joskus jopa ihmisiä läheisempiä. Surun ja menetyksen tuska on käsinkosketeltavaa riippumatta siitä, kohdistuuko se kaksi- vai nelijalkaiseen ystävään tai läheiseen. Siksi surua ei tulisi arvottaa tai vähätellä, vaan se tulisi aina ottaa todesta. Surun kokemus on aina yksilöllistä, mutta kuitenkin myös yhteistä. Empatian kautta voimme kaikki hahmottaa ja tavoittaa surun eri ulottuvuuksia. Minusta kirkolla olisi paikka tässä(kin) keskustelussa.

Lemmikkien kuolema yhdistää meistä monia ja kirkko on monelle paikka kohdata surua. En sano, että eläimille tarvitsisi välttämättä alkaa järjestää hautajaisia tai muita seremonioita, mutta esimerkiksi ääneenlausuttu kutsu tai mahdollisuus siihen, että voisi tulla sytyttämään kynttilän kirkkoon tai hautausmaalle poisnukkuneen lemmikin muistoksi olisi kaunis ele. Kutsummehan lemmikkejä omistajineen myös jouluhartauksiin. Miksipä emme siis kutsuisi ihmisiä suremaan nelijalkaisten perheenjäsenten poismenoa Jumalan kasvojen eteen. Kaikenlaiselle surulle tulisi olla kirkossa tilaa.

Minä aion tänä jouluna sytyttää kynttilän rakkaalle karvakorvallemme. Liekin lepattavassa valossa voin antaa kyynelten virrata ja kiittää Luojaa siitä, että elämäni oli viiden vuoden ajan täynnä pyyteetöntä rakkautta, iloa ja hetkessä elämisen riemua. Sen koirat opettavat meille yleensä parhaiten.

Kiitos kaikesta rakas karvainen otuksemme, pitäköön Luoja sinusta huolen, kunnes kohtaamme jälleen.

3 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Hiljattain itsekin edesmennyt siskoni suri Hiski nimistä 14 vuota elänyttä kissaansa yli vuoden. Hiski oli persoonallisuus viimeisen päälle, ymmärsi puhetta, otti kanta asioihin, oli leuhkakin leuhkempi mutta ystävällinen. Kesämökillä haukuimme kerran Hiskiä laiskaksi ilmaisen ruuan syöjäksi, Hiski muljautti paheksuvasti silmiään ja ja hetken kuluttua oli mökin verran portailla neljä maamyyrävainajaa asetettuina siistiin riviin näytille. Että muka laiska…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Vanhepani kuolivat 9.12. Tosin välillä oli 40v. Joten tämä joulunaika on mulla aina surutyön aikaa. Sille pitää nytkin tehdä tilaa. Muuten se ottaa sen epämääräisenä ahdistuksena.

  35 v. isäni kuoleman jälkeen sain kehoituksen hoitaa tekemätön surutyö isän kohdalla. Olinhan hänen kuollesaan vain 7. Kukaan ei silloin osannut auttaa sisälle surun ihmeelliseen maailmaan. En alkuun ollenkaan tiennyt kuinka surutyötä tulee tehdä. Siinä meni sitten pari-kolme vuotta kunnes sisälleni pakkautunut suru pääsi purkautumaan. Sieltä tuli ne 7vuotiaan itkut ulos.

  Samalla löysin sen 7v. sisäisen lapsen, jonka tunteet aloin ottaa huomioon. Meillä on ollut välillä tosi hauskaa. Opin siis kuuntelemaan omia tunnnekokemuksia ja kuuntelmaan niiden antamia viisaita neuvoja. Muutos oli senverran suuri, että vaimo sanoi minun muuttuneen toiseksi ihmiseksi.

  Niinpä nyt pidän surua yhtenä maailman kauneimpana ja ihmeellisempänä asiana. Suru nimittäin hoitaa meitä syvällisellä tavalla. enemmän. kuin mikään muu hoitomuoto. Surun pitää siis antaa tulla ja tehdä hoitotyönsä. Sitä ei pidä torjua, eikä tukehduttaa. Sille ei pidä sanoa, että nyt riittää. Suru kyllä aikanaan kertoo sen itse. Silloin vasta surutyö on tehty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Laura Leipakka

  Ajatuksia pyhästä arjessa. Blogissa sanoitan millenniaalisukupolveen kuuluvan kaupunkilaisen naisen pohdintoja uskosta ja kirkosta arkisen elämän myllerryksessä. Olen osa kristillisen tradition ketjua, mutta en aina löydä itseäni kirkon sisältä. Pyhyyden häivähdyksiä sen sijaan löydän kaikkialta. Ehkä eniten juuri silloin, kun en osaa niitä etsiä tai odottaa.