Sokea sai näkönsä ja uskon

Kuvassa 7.3.2006 onnellinen isä lapsi sylissä. Tämä lapsi on terve ja isä on iloinen.

Sunnuntai 19.08.2018
13. sunnuntai helluntaista
Jeesus, parantajamme
Psalmi: Ps. 30:3-6, 12-13 tai Ps. 146:5-10
1. lukukappale: 2. Kun. 5:1-15
2. lukukappale: Ap. t. 3:1-10
Evankeliumi: Joh. 9:1-7, 39-41

Jeesus paransi sokeana syntyneen miehen. Tämä tuli yllätyksenä sekä miehelle että hänen perheelleen kuin myöskin niille, jotka eivät halunneet tunnustaa Jeesusta. Evankeliumi kertoo sekä parantumisesta että sitä seuranneista tapahtumista. Suurin ja tärkein huipennus on siinä, että näkönsä saanut mies sai uskon Jeesukseen. Usko Jeesukseen on ihmisen elämän tärkein ja ratkaisevin kysymys. Usko on suurin ja ihanin lahja, voimallinen ja elämää antava, ikuisuuteen kantava Jumalan työ meissä.

Tapasin kerran näkönsä saaneen miehen

Opiskellessani 1960 -luvulla tapasin kerran miehen, jonka kanssa syntyi keskustelu. Hän kertoi, miten hän oli kokenut suuren ihmeen. Aikaisemmin hän silmänsä eivät nähneet. Kerran hänen puolestaan oli rukoiltu. Tuon jälkeen hän näki selvästi. Erityisesti hän iloitsi, että pystyi lukemaan Raamattua.

Miehen ilo oli aitoa. Se näkyi hänen olemuksestaan. Kaikesta huomasi, että hän puhui asiasta, joka oli muuttanut hänen elämänsä. En ole tavannut miestä jälkeenpäin, joten en tiedä mitä hänelle tuon jälkeen on kuulunut.

Sauluksesta tuli Paavali, kun silmät avautuivat

Saul vainosi Jerusalemin seurakuntaa. Hän toimi aktiivisesti kirkkoa vastaan. Hän oli toiminnassaan järjestelmällinen. Kerran hän lähti Jerusalemista Damaskoon saadakseen Jeesuksen seuraajia kiinni. Hänen tarkoituksensa oli poistaa usko Jeesukseen kokonaan.

Kun hän oli matkalla Damaskoon, niin hän näki näyn, jossa hän kohtasi Jeesuksen. Tuo kohtaaminen pysäytti hänet. Vaino päättyi tähän. Tuo kohtaaminen oli kuitenkin niin voimakas, että hän menetti näkönsä tuossa tilanteessa. Sokeana hänet talutettiin kaupunkiin.

Kaupungissa oli Jeesukseen uskova mies, Ananias. Tälle Jumala ilmoitti että hänen piti mennä Saulin luo ja puhua evankeliumia. Ananias meni, kertoi saamansa Jumalan kutsun ja opasti Saulin elämän tielle. Saul oli valmis kääntymään Jeesuksen seuraajaksi. Kun Ananias oli päässyt kastekaavaan sisältyvään kätten päälle panemiseen, niin silloin tapahtui ihme. Saul sai näkönsä samassa toimituksessa kuin hänestä tuli Jeesuksen seuraaja. Näön saaminen ja uskoon liittyminen annettiin lahjana saman toimituksen välityksellä. Tunnemme Jeesuksen seuraajaksi kääntyneen Saulin, kun hänestä Paavali nimen saatuaan tuli suuri pakanain apostoli.

Siloan altaan vesi - viittaus kasteeseen

Evankleliumissamme kerrottu mies sai käskyn mennä Siloan altaalle peseytymään. Mies meni ja sai näkönsä.
Siloan altaan rakennutti Juudan kuningas Hiskia hallitusaikanaan 716/715 – 687 e.Kr. Se toimi veden varaajana, vähän kuin vesitorni nykyään. Hiskia rakensi Jerusalemiin suuren vesijohdon, joka toi vettä kauempana sijaitsevasta Gihonin lähteestä ja saapunut vesi oli saatavissa Siloan altaasta. Jeesuksen aikana itse johto oli piilossa, mutta allas toimi yhä kaupunkilaisten veden ammennuspaikkana.

Johanneksen evankeliumin teologiaan kuuluu, että Siloan altaan luona peseytyminen on viittaus kasteen veteen. Evankelista ojentaa sormensa ja viittaa: Katso kasteen pelastava vesi. Mies sai näkönsä ja pelastuksen alun, joka sitten vähää myöhemmin tulee julki, kun mies kohtaa Jeesuksen, pääsee juttusille Vapahtajamme kanssa ja kumartaen tunnustaa hänet Herrakseen.

4 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Matias hyvästä blogista! Sokeutta on monen laista. Hengellinen sokeus on petollista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Juha

   Kiitos puheenvuorostasi.

   Myös Johanneksen evankeliumin yhdeksännessä luvussa näkyy Jeesuksen vastustajien hengellinen sokeus. Mielenkiintoista on huomata, miten Johannes onnistuu kuvaamaan tapahtuneen. Tuon hengellisen sokeuden aiheuttama verukkeiden esille nostaminen kertomuksen kuluessa kääntyy noita vastustajia vastaan ja tuo lukijalle kohta kohdalta esille yksityiskohtia, jotka vain korostavat Jumalan suuren teon suuruutta ja näin alleviivaavat ihmeen merkitystä.

   Kiitos että nostit esille tämän näkökulman hengellisen sokeuden esiintymisestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Toivon samaa sinulle Matias.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit