Sirkka Konttinen: Rakas työmaani – ilomielin Ilomantsissa (kirja-arvostelu)

Kirjaa saa tilattua: sirkka.konttinen@gmail.com

Lehtori Sirkka Konttinen teki pitkän työuran -käytännössä koko työuransa – Ilomantsin seurakunnan palveluksessa seurakuntalehtorina. Näistä kokemuksista hän on laatinut muistelmateoksen.

Konttisen kirja on mielenkiintoinen sukellus pienen rajaseurakunnan ja sen ihmisten arkeen ja hengelliseen elämään. Konttinen kertoo työstään paljon ilomantsilaisten tavallisten ihmisten kautta. Hänellä on ollut laaja maallikoiden verkosto. Voidaan sanoa, että Konttinen on ollut aikaansa edellä, kun kirkossa on vasta nyt herätty vapaaehtoisten aktivointiin. Sirkalla heitä on ollut lähetyspiirien ohella myös varhaisnuoriso- ja nuorisotyössä.

Kirja on rehellinen kuvaus eri vuosikymmenten kokemuksista iloineen ja suruineen. Ristiriidoiltakaan seurakunnassa ei ole vältytty. Niitäkin kuvatessaan Sirkka on kaikista kriittisin suhteeessa itseensä. Kaikista vaikein kokemus Sirkan kirjassa on puolison menehtyminen vain kahden aviovuoden jälkeen. Tästä ja äitinsä omaishoitajana toimimisesta Sirkka kirjoittaa henkilökohtaisesti ja kauniisti. Arvostus läheisimpiä ihmisiä kohtaan huokuu kirjan sivuilta.

Mielenkiintoisia ovat myös kuvaukset Ilomantsin nimikkolähettien työstä, olihan lähetystyö Sirkan työalana nuorisotyön jälkeen. Keskeisessä roolissa on myös Päivö Parviainen, jonka ainutlaatuisesta otteesta nuoriin olen itsekin saanut kokemuksen. Mielenkiintoisia ovat myös Sirkan matkakertomukset nuorten kanssa Eurooppaan. Kommelluksiltakaan ei vältytty, mutta kaikesta selvittiin.

Jonkin verran kirjassa on toistoa ja rakenne voisi olla vieläkin selkeämpi. Mutta elämänmakuiset kertomukset tempaavat kyllä mukaansa. Kirja suorastaan koukuttaa. Se on arvokas ajanhistoria maalaispitäjän ja kirkollisen elämän kehityksestä eri vuosikymmeninä.

Kirjan luettuani minulla oli kolme ajatusta.

1) Tämän ihmisen kanssa olisin halunnut tehdä seurakunnassa työtä.

2) Lehtorin virka on monipuolinen virka. Sirkan työnkuva on ollut hyvin vaihteleva ja rikas. Kirkkomme on hengellisesti paljon köyhempi, kun lehtorin virka on näivetetty.

3) Missä ovat nykyään kutsumustietoiset, Herralle vähässä uskolliset ja työnäkyään toteuttavat sirkat? Yksi vastaus on: harvassa.

Kirjoittaja

Jaatila Kimmo
Jaatila Kimmo
Keski-ikäinen, keskiluokkainen ja keskinkertainen. Kahden pojan isä, aviomies. opettaja, pastori ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostunut mies. Blogissani käsittelen opettamista, kasvattamista, arvoja, politiikkaa ja kirkollista elämää. Joskus vakavasti,joskus irvaillen. Kuvia en kumartele enkä suosiota hae.