Sini Saarela, Pussy Riot ja Pohjois-Korea. Humaani osanottomme.

Meillä Suomessa eletään Tampereen "rötöstelystä" huolimatta hyvin?! Suomalainen ympäristöaktivisti on päässyt maailman tilastojen kärkeen vaikutusvaltaisena maailmankansalaisena. Olemme ilmaisset huolen Pussy Riotin jäsenten vankeudesta oman demonstraationsa jälkeen. Huhhuh venäläisten merirosvoussyytteille ja huliganismisyytöksille! Olemme osaaottavia ja vaadimme, että myös valtiovalta osoittaa humaania huolta kansalaisten sanan ja toiminnan vapaudesta.

Miten pitkälle? Thaimaan mielenosoitukset eivät hätkähdytä suomalaisia matkustajia. Ei hätää. Sinne mennään, kunhan  ei tule uutta tsunaumia! Mennäänkö Ukrainaan? Sinnekin mentäisiin ennakkoluuloitta uskoen länsimaiseen humaanin käyttäytymiseen. Oranssi vallankumous antaa uskon siihen, ettei täällä niin pahasti voi käydä, etteikö länsimainen yhteenkuuluvaisuuden henki, EU voittaisi pitemmän korren kuin nöyristely Venäjän edessä.

Mutta: mitä nyt tapahtuu? Tänään uutisista kuulin, että Pohjois-Koreassa on noin vain teloitettu Suuren Johtaja Kimin setä, tädin aviopuoliso, entinen valtion kakkosmies. Uutinen livahti kuin sisilisko koloonsa. No comments! En usko että kommentteja tuleekaan. Näin eletään lintukodossamme. Euroopassa.

Onko niin, ettei suljetun Pohjois-Korean ulkopuolla ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asioihin? Eikö olisi nyt syytä alkaa demonstraatiot, jollaisia nuorudessani kiihkeästi vedettiin milenosoituksin Biafran ja milloin minkäkin epädemokraattisen tilanteen vuoksi niin, etten päässyt Porthaniaan opettamaan kirjoittamatta "nootteja" mennen tullen joka päivä. Ja aktiivit humanismin edellätaistelijat pakottivat luennoitsijan ja osanottajat taas uusiin allekirjoituksiin saman asian tiimpoilta kuin ulko-ovillakin.

No, tuota en halua toistettavan. Ihmettelen vain selkeää ohikulkua poliittisessa tilanteessa suhteessa kommunistiseen Pohjois-Korean diktatuuriin. Ei ole kauaa siitä, kun uusi hallitsija Kim teloitutti kokonaisen joukon estradiesiintyjiä, joista yksi oli hänen entinen rakastajatterensa. Uutiset ohittivat tämänkin mielivaltaisen teon (tietysti poliittisesti "perustellun") pienenä detaljina tajunnan virrassa.

Mitä voisikaan pieni hyvinvoiva Suomi tässä tehdä?! En tiedä. Voisi ehkä tamperelaisille anarkisteille ja äärivasemmistolaisille (TV-keskustelun oikeuttamat nimikkeet) kertoa, ettei kommunismi ole v'älttämättä luokaton ja  demokraattinen tila. Voi olla luokaton maa, jossa on yksi luokaton hallitsijatyranni, eikä olekaan muita vaihtoehtoja kuin hänen yhden luokan valtakuntansa.

 

 

10 kommenttia

 • Lauri Lahtinen sanoo:

  Joku saattaa muistaa vielä leikillisen vertailun kahdesta väkevästä kansanjohtajasta. Toinen heistä teki vierailla rahoilla kanavan omalle maalle ja toinen omilla rahoilla vieraalle maalle.

  Usko ja aate ovat väkeviä asioita. Siinä näyttäisi toimivan samaa vertailua. Aatetta rakastetaan enemmän kuin läheisten henkeä Uskoa ovat monet sukupolvet rakastaneet enemmän kuin omaa henkeään. Kakkosposti kertoo, että vieläkin on niin. Ykköspostissa ei kannata sellaista kertoa.

  Eriarvoisuus on vakavaa silloin, kun jonkin maan sisäisiin asioihin ei voi puuttua, mutta taas toisen maan sisäisiin asioihin puuttuminen on pyhä velvollisuus. Jos joku maa ruoskii itse itsensä henkihieveriin, niin vain sadisti lisäisi tuskaa. Jossain toisessa maassa kuolemanopelko saadaan kirketyksi pois ja samalla poistetaan painostamisen mahdollisuus. Millä voi uhata ihmistä, joka ei pelkää? Vain tv-tornin räjäyttämisellä?

  Mitä opimme tästä? Emme ehkä paljoa. Öljyä porataan pohjoisessa, jos siellä sitä kerran on se on faktaa. Rauhanomaiset kumiveneet eivät sitä estä eikä ehkä kannata mennä kastelemaan vaatteitaan, ne voivat jäätyä päälle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Stenholm sanoo:

  ”Olemme ilmaisset huolen Pussy Riotin jäsenten vankeudesta oman demonstraationsa jälkeen”

  Itse en ainakaan yhdy tuohon huoleen. Odotan, että joku tekee saman Suurkirkossa messun aikana ja otan vasta sitten kantaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sonja Ottavainen sanoo:

   Markku, ethän nyt kiihoita uskon rauhan rikkomiseen…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

   Anteeksi, mitä pitäisi tapahtua Suurkirkossa? No, en siitä kirjoittanutkaan vaan viestinnän vinoutumisesta. Tänään juuri luen analyysejä HeSa:sta koskien Pohjois-Koreaa. Olinpa kerrankin aikaani edellä!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Kurki sanoo:

  Niinhän meillä eletään ( niinkuin pellossa ) Jokainen on kuullut sanonnan; maassa maan tavalla, tai pois maasta. Nythän tämän Sini Saarelan kommentit pitäisi välittää naapurimaahan, että hän tulee tekemään tämän uudelleen, kuten hänen rikosrekisterinsäkin ( sekä itse kertoo ) Suomessa koventamisperusteena toimiva pykälä 62, antaa oikeudelle tomiluvan sillä perusteella; Piittaamaton lain kielloista ja käskyistä. On jokseenkin käsittämätöntä, että kampin kappeliin viritettiin banderolli Saarelan vapauttamisen puolesta, tämän asian kannallako kirkkommekin on ? Kansalaistottelemuus on Saarelan kohdalla kevyttä tavaraa, hänhän on taparikollinen, josta Suomenkin lain mukaan – 60 luvulla tärähti pytty, eli jos olit ” ritsannut ” nakkikioskin kolmesti, tai varastanut fillarin kolmesti, tuomio oli pytty.

  Pytty tarkoitti epämääräistä aikaa vankilassa, näissä tapauksissa lääkärin todistus oli ainoa vapauttava taho. Jenkeissähän otettiin joku vuosi sitten käyttöön ns. kolmesta poikki systeemi ja sen jälkeen olet auttamattomasti yhteiskunnan ulkopuolella. Pitäisiköhän Suomessakin mennä vanhan pytyn käytäntöön, että asenne tuolla pienellä prosentilla häiriköitä, edes vähän paranee.

  Vankila ei paranna yleensä ketään, on kolme tietä, jolla taparikollinen lopettaa kierteensä; Uskoon tulo, puoliso tai AA toiminta. Olen toiminut vapaaehtoisena vankilalähettinä n 13v, joskus aikoinaan ja vieläkin nuo samat lainalaisuudet pätee.

  Korea on oma lukunsa, heidän asioihin on toistaiseksi vaikea ulkopuolisen puuttua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • juha nuppola sanoo:

   uskoontulo ei estä rikollista toimintaa pikemminkin päinvastoin.muutenhan voisi olettaa että vankiloissa ei juuri olisi uskovaisia.sini saarela tuskin lopettaisi rikollista toimintaansa vaikka tulisikin uskoon.hänen nykyinen aatteensakin on uskonnon kaltainen ja oikeuttaa rikolliset teot.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Samuel Suihko sanoo:

  Yksilönvapauksien loukkaamisiin pitäisi puuttua kaikkialla maailmassa, yhdysvaltoja pitäisi rankaista tietovuotajien jahtaamisesta yhtä kovasti kuin pohjois-koreaa mielivaltaisuuksistaan ja venäjää vähemmistöjen syrjimisestä.

  Aina kun kiinaa tai pohjois-koreaa sanotaan kommunistiseksi maaksi, näen mielessäni, miten sepeli lentää marxin haudalla kun opin isä ottaa kierroksia multien alla.

  Kansalaistottelemattomuus on eri asia kuin huliganismi. Totaalikieltäytyjä tekee hyvää ja pakottaa yhteiskunnan miettimään arvojaan, kun taas junanvaunun töhrijä tekee vain vahinkoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

   Jep, ystävä! Jätät sanomatta, mikä olisi oikea nimike Pohjois-Korealle. En kyllä osaa sanoa minäkään. Sopisiko sinulle ”diktatuuri” tai nepotismi (sukuvalta) 1400-eurooppalaiseen malliin? Ja kun lähisukulainen tuntuu menevän yksinvaltiaan hermoille, likvidoidaan se!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Suihko sanoo:

   Pohjois-koreaa voisi kai kutsua nekrokratiaksi, käsittääkseni maan korkein johtaja kun on jo edesmennyt kim il sung. Häiriintynyt pikkuvaltio, jota ei pistetä ruotuun lähinnä siksi, ettei kukaan halua riesakseen miljoonia nälkäisiä ja modernia sivistystä vailla olevia ihmisiä. Tämä ja rooli puskurivaltiona länkkärimielistä etelä-koreaa vastaan saa kiinankin lähinnä sietämään piskuista aseistettua hullujenhuonetta.

   Sanoisin näin, että näiden maiden kanssa loppuu rauhanomaiselta kansalaisaktivistilta keinot. Täsmäiskuilla voisi teoriassa tuhota maan johdon, kun rauhanomainen taloussaarto ei onnistu. Mutta puututtaessa pikkuvaltioiden toimiin pitää miettiä mitä tulee tilalle kun systeemi kaatuu. Koreassa ei hihhulit pääse valtaan kuten lähi-idän kaadetuissa diktatuureissa mutta asevoimista löytyy taatusti pyrkyreitä suureksi johtajaksi. Mutta todennäköisin skenaario on humanitaarinen katastrofi miljoonien ”vapautettujen” lähtiessä etsimään parempaa tulevaisuutta naapurimaihin, jotka eivät halua ottaa heitä vastaan.

   Mellakkapoliisin heittäminen kivellä on helpompi tie kuin alkaa oikeasti suunnittelemaan konkreettisia keinoja alistettujen ihmisten auttamiseksi tuolla jossain. Tai no, piispa kirilliä voisi heittää tiilellä jos sattuu suomessa käymään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Lahtinen sanoo:

  Niin, missä nyt ovat KUA:n TAPPI-sedät ja muut teletapit?

  Eivätkö ole huolestumassa ihmisoikeuksista ja vainosta?

  Eipä.

  Eikän tuosta Kim Ping Pongin touhusta kukaan ole kiinnostunut mielenosoituksia järjestämään, kun siellä ei ole USA eikä Israel touhuamassa. Ainahan kaikkien tiedostavien ja huolestuvien humanistien kuuluu vastustaa USA:n ja Israelin imperialismia. Muualla ei ole pahuutta.

  Mutta kun Pohjois-Korea, ja sen kansanrakastama suuri johtaja ja rauhaarakastava armeija edustavat punalippua ja kommunismia, ilmeisesti viimeisinä maailmassa, niin pitäähän kaikkien punavihertävien jotenkin yrittää ymmärtää, tai ainakin kääntää katse pois sieltäpäin. EIhän kommunismi voi olla väärässä, sehän on tasa-arvoinen ja suvaitseva ja rauhantahtoinen aate!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Päivi Huuhtanen-Somero

  Eläköitynyt estetiikan, kirjallisuustieteen ja taidekasvatuksen dosentti. Retriitinohjaaja. Hengellinen ohjaaja. Useita rukoukseen ja hengelliseen harjoitukseen liittyviä kirjoja ja kirjoituksia 1985-. Esseitä kristillisestä taiteesta ja kulttuurista. Runoja, aforismeja.