Sana-laiva kesällä 1968 ja 1969, vieläköhän joku muukin muistaa…

Kansan Raamattuseura, KRS, yksi luterilaisen kirkkomme evankelioimisjärjestöistä on vuosien varrella ottanut käyttöön monenlaisia toimintatapoja.

Minä tutustuin tuohon järjestöön omassa rippikoulussani Vivamossa, Lohjalla.  Porilaisena seurakuntanuorena osallistuin sen jälkeen monen muun porilaisen kanssa myös Vivamon hiihtoleireille ja kinkereille. Eräänä kesänä toimin isoisenakin kolmella KRS:n rippikoululeirillä, kaksi Vivamossa ja yksi Oronmyllylllä. Luontevaa oli täten opiskelujeni alkaessa liittyä myös KRS:n ylioppilastyöhön Helsingissä. Toimin jopa ensimmäisen opiskelijahallituksen sihteerinäkin.

Kansan Raamattuseuran työssä 60-luvun kesinä aloitettiin monenlaista uutta toimintaa. Yksi työnäky johti Sana-laivan varustamiseen avuksi evankelioimistyössä ja seurakuntien kesätoiminnassa. Laiva kulki sovittuja reittejä lähinnä Saimaan seuduilla, mutta matkat ulottuivat kyllä myös pohjoiseen. Kaksi kesääni kului Sana-laivalla, lauluryhmässä.

Päivisin siirryttiin paikasta toiseen, joskus pysähdyttiin sovitusti osallistumaan jonkun seurakunnan omaan tilaisuuteen, esim rippikouluun tai sairaalavierailuun. Vierailut kokeneiden sairaalapappien kanssa myös psykiatrisissa sairaaloissa opettivat meitä nuorempia paljon. iltaisin pidettiin ensin lastenkokous ja sitten iltatilaisuus yhdessä paikallisen seurakunnan kanssa. Tilaisuuden jälkeen oli mahdollista osallistua pieneen risteilyyn. Aina tarjottiin keskustelumahdollisuus. Siitä vastasivat lähinnä puhujat, jotka viipyivät laivalla pari päivää kerrallaan. Joku meistä nuoremmista puhui myös vuorollaan laulujen ohessa. Lauluryhmäläisten tehtävä oli huolehtia myös siivouksesta sekä ruuanlaitosta ”leirioloissa” pikkukopperossa pienellä kaasuhellalla niistä aineista, mitä matkan varren pikkukaupoista oli löytynyt.

Olimme Pielisellä, kun kipparimme oli yöllä kuunnellut radiosta suoraa lähetystä, jossa kerrottiin Neil Armstrongin astumisesta kuun pinnalle. Eipä herättänyt meitä kuuntelemaan-

1 kommentti

  • Maija Mäkelä sanoo:

    Mielenkiintoinen ja voisi sanoa, että hassunkurinenkin juttu. Kun tarkemmin ajattelin, huomasin, että kaikki noina kahtena kesänä lauluryhmissämme olleet tytöt menivät myöhemmin pappien kanssa naimisiin…

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Maija Mäkelä

    Lähetystyössä Thaimaassa 1979-1999