Salainen pahe piristää

On vaarallista menettää sydämensä esineelle. Kun se osuu silmään, sen esteiikka, olemus, siihen asettuvat kuvitelmat ja omistamisenhalu alkavat tehdä hidasta työtään ihmispolossa. Puhun siis kellosta, artefaktista eli ihmisen tekemästä esineestä, teennöksestä, joka ei jättänyt minua rauhaan.

Olenko mammonan perään kun olen kiinnostunut kelloista?

Kelloharrastus on tyhmää ja elitististä. Paitsi ettei ole. Keksin lonkalta monta paljon tyhmempää harrastusta (kuten kickboxin ja posliiniesineiden keräys). Ja elitistisen saa mistä harrastuksesta hyvänsä (kuten golfista ja kuorolaulusta).

Oman kelloharrastukseni filosofis-teologista perustaa valotan (siitä mahdollisesti, joskin epätodennäköisesti, kiinnostuneille) täällä:

Tiuku repii -kelloblogi

Uskon, että miltei jokaisella hyvällä ihmisellä ja kunnon kristityllä on jokin tyhmä ja elitistinen harrastus. Sen parissa unohtuvat maiset murheet.

Mikä on sinun salainen paheesi?

 1. Hauska aihe. Miksei keräisi kelloja, ei pahe lainkaan mielestäni.

  Tuli vaan mieleen hykerryttävä tapahtuma, ei suoraan aiheeseen liittyvä. Mun ukkoni löysi vanhaa aittaa kolutessaan perheensä ikivanhan herätyskellon. Olin sen siirtänyt sinne talteen joskus huushollia putsatessa eikä mies sitä ollut kaivannut.

  Nyt sitten nousi älämölö, että vai olet hyvän toimivan kellon aittaan kiikuttanut! Kai tajuut, että tällaisia kestäviä ei enää edes tehdä jne. No kello takaisin ja yöpöydälleen. Hyviä nuo vanhat kellot näyttävät olevan, koska lähti pontevasti ja varsin äänekkäästi jälleen vaivatta raksuttamaan heti kun sen vaan veti.

  Noh, yhden yön jälkeen se siirtyi seuraavaan huoneeseen…. ja sitten kolmen oven taakse saunaan . Kun se pysähtyi, vein sen takaisin aittaan eikä kommentteja ole kuulunut..

  Mutta täytyy sanoa, että hyvä on laatu. Ties kuinka vanha vekkari se onkaan!

 2. ”Hakala aloitti kaksi vuotta sitten laulamisen Lahden mieskuorossa. Musiikki liittyy hänellä myös oman uskon laadun määrittelyyn.”

  Kiitokset ”meiltä” Heikille ja muillekin Lahden Mieskuoron laulajille ja esiintyville vierailijoille Lahden Wanhassa Teatterissa pidetystä ikimuistoisesta konsertista, jota lottapuvussa oli tullut kuuntelemaan myös sota-ajan lauluista tuttu ”lotta Lunkreeni”. Hymyillään kun tavataan! 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=oGND0foIWTo

  • Pahoittelut, että unohdin taas kerran, että vapaamuurarius on ”kristillisten” mielestä saatananpalvontaa, jonka tavoite on tuhota maailma. Siis vähän samalla tavalla kuin vapaamuurareita keskitysleireille teljenneen Hitlerinkin mielestä.

   ”Vahvistaakseen poliittista asemaansa, juutalainen yrittää kaventaa rodullisia ja valtion kansalaisuudelle asettamia rajoituksia askel askeleelta. Saavuttaakseen tämän päämääränsä, hän taistelee uskonnollisen suvaitsevaisuuden puolesta kaikella tarmolla, joka hänestä irtoaa ja vapaamuurariudessa – joka on pudonnut täysin hänen käsiinsä – hän on löytänyt erinomaisen taisteluvälineen, kuten myös välineen päämääriensä saavuttamiseksi. Hallitsevien puolueiden johto, kuten myös poliittisen ja taloudellisen porvariston ylemmät kerrokset, putoavat vapaamuurarillisen verkon kautta suoraan heidän ansaansa, ilman, että heidän tarvitsee olla vähänkään tietoisia siitä.” (Hitler)

   Kommunismi oli tästä(kin) asiasta suurin piirtein samaa mieltä Hitlerin kanssa:

   ”Puolueen johtaville elimille on välttämätöntä katkaista kaikki porvaristoon johtavat sillat ja irtautua radikaalisti vapaamuurariudesta. Kommunistisen puolueen täytyy olla täysin tietoinen kuilusta, joka erottaa proletariaatin porvaristosta. Mutta jotkin puolueen johtavista elementeistä ovat rakentaneet naamioituja siltoja tuon kuilun yli, palvellen vapaamuurariutta.”

   ”Vapaamuurarius on kaikkein epärehellisintä, kaikkein pahamaineisinta porvariston tekemää proletariaatin kiristystä, joka on taipuvainen radikalismiin. Kutsumuksemme on taistella sitä vastaan kaikin tavoin.” ” (Neuvostoliiton kommunistinen puolue)

  • Pekka Sahimaa :”Mitkä vapaamuurarius höyryt nyt pääsivät pihalle?”

   Seurasin Usarin Puheenvuoro-blogipalstalla pari vuotta sitten, kun yksi rohkea teologimuusikko kertoi vapaamuurariudestaan omalla nimellään. Oli surullista seurata, kun evl.papin ”lähimmäisenrakkauden” seurauksena nimimerkki Aku Ankaksi muuttuneen ja apua pyytäneen teologimuusikon kohtalo ”lähimmäisenrakkaudesta” leuhkimisen jälkeen oli tämä: ”Blogisti lyttää toisten ihmisten viattoman harrastuksen oman uskonsa viitoittamilla perusteilla. Sen jälkeen miltei nimeää minut eläväksi saatanaksi jne.” Vapaamuurarin puolisona puolustin tietysti vapaamuurariutta ja sain tietää olevani vaarallisinta mitä maa päällään kantaa, kun en suostunut pettämään puolisoani edes ”turbaalis-verbaalisella tasolla”. Kyseinen pappi kehui evänneensä viimeisen voitelun yhdeltä järjestön jäseneltä kunnes tämä oli vain 15 minuuttia ennen kuolemaansa luopunut jäsenyydestään.

   Alkuperäinen syy miksi tulin tälle ”autuaiden ja pyhien” palstalle häiriköimään oli se, kun usarin palstalla kerrottiin, että yksi järjestön jäsenistä olisi menehtynyt heihin kohdistutetun mielipidevainon aiheuttaman stressin seurauksena.

 3. Pekka Sahimaa :”Puurot ja vellit menivät toistuvasti sekaisin.”

  No ei kyllä mennyt. Heikkihän on mestarikokki, emmekä ole havainneet puutteita hänen muussakaan toiminnassaan. Hänen rovasti-isänsä on toiminut Kangaslammin kirkkoherrana ja Heikki on kirjoitellut Warkauden Lehteen jo nuorena poikana. Mekin kuuluimme Heikin ihailijoihin jo ennen hänen siirtymistään Etelä-Suomen Sanomiin. Silloin hän kirjoitti muistaakseni Veronmaksajat-lehteen.

  • Pekka Sahimaalle:

   Elämä ei ole peli – ei edes sellainen kuin jalkapallo, eikä elämässä tärkeintä ole voitto – ei edes puoluepoliittisen joukkueen tai muun vihan voimalla toimivan lahkon tai kuppikunnan. Elämässä tärkeintä on Rakkauden kaksoiskäsky ja sen noudattaminen parhaalla mahdollisella tavalla.

  • Tuula Höltälle:

   Mistä sieppasit rakkauden kaksoiskäskyn tähän yhteyteen? Tai lahkot ja kuppikunnat?

   Elämä on peli. Siinä on jumalalliset säännöt. Jos niitä ei noudata – oli sitten vaikka rovastin poika – niin kortti heilahtaa, joko keltainen tai punainen.

   Otapa ihan rauhallisesti Hakalaa kohtaan osoittamani arviointia ja arvostelu. Kyllä se on sinunkin kestettävä.

Olli Seppälä
Olli Seppälä
Kirjoittaja Kotimaa Oy:n palveluksessa. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat mm. kulttuuri, linnut, kellot.