Säästöt koulutuksesta ovat hölmöläisen peiton pidennystä

 ”Hyvä työyhteisö pärjää vuoden kouluttamatta työntekijöitään. Erinomainen ehkä kaksi. Kolmea vuotta ei pärjää mikään.” Tämän rakennusyritysten käyttämän ajatuksen kuulin pari vuotta sitten. Luotan sen sisältämään suureen viisauteen. Pitämällä huolta työntekijöiden osaamisesta työyhteisö menestyy. Säästöt koulutuksesta taas ovat sen kaiken syömistä, mistä hyvä työ tunnetaan.

Kirkko työnantajana on uskonut koulutukseen ja sen voimaan. Koulutus on ollut työntekijöitä sitouttavaa ja työhön innostavaa. Kun palkoilla ei ole voitu kilpailla, niin on uskottu sisältölähtöiseen motivointiin. Harmistuneena olen kuullut, että tästä kilpailuedusta on ajattelemattomuuttaankin säästetty.

Rekrytoinnin jälkeen henkilöstön ajantasainen koulutus on myös esimiehen yksi tärkeimpiä tulevaisuustekoja. Hyvällä koulutuksella varmistetaan työn tulevaisuus. Esimiehenä tiedän varsin hyvin, että koulutusmäärärahoista leikkaaminen on helpompaa kuin palkoista. Ja tiedän tottavie talouden paineet. Ja sen että laadukas koulutus maksaa. Mutta silti, vuoden uskallan siitä tinkiä, ehkä pienesti kaksi, mutta kolmea en minäkään. Lähiesimiehenä näen sekä koulutuksen osaamista uudistavan mutta myös työhyvinvointia lisäävän vaikutuksen. Ja näissä hommissa ei pärjätä muulla kuin hyvillä ja työstään innostuneilla osaajilla.

Tämän päivän työelämä on yhtä suurta muutosta. Kirkolta toivotaan muutosta. Kasvu ihmisenä kutsuu muutokseen. Koulutus ja siihen panostaminen on siis tänä päivänä yhä keskeisempää, yhä tärkeämpää ja yhä ajankohtaisempaa. Siellä, missä muutosta halutaan ja uuden osaamista tarvitaan kipeimmin, on huomattu koulutuksen voima. Kehitysyhteistyössä on jo kauan tiedostettu, että mikäli halutaan pysyvää muutosta ja toivottuja tuloksia, niin niitä saadaan vain ihmisiä kouluttamalla.

Haastan siis talouden uhkakuvien keskelläkin luottamaan työntekijöiden kouluttamiseen ja työntekijöiden koulutukseen panostamiseen. Pieni satsaus nimittäin antaa ison sadon. Tähän uskoen jatkan minäkin koulutussuunnitelmien ja budejttiväännön merkeissä.

Riikka Reina
kehittämispäällikkö

PS. Kehitämme, konsultoimme ja koulutamme koko maassa. Lisää voit lukeawww.seurakuntaopisto.fi/agricola tai tykkää meistä Facebookissa.