Saarnan tehtävänä ei ole ei manipuloida, vaan vapauttaa
Ukrainan sodan aikana on nähty karkeita esimerkkejä siitä, kuinka uskonnollinen puhe on valjastettu propagandan välineeksi. Keskustelua saarnasta käydään yleisemminkin. Helsingin tuomiokirkon Ajan merkit –sarjassa tuomiokirkkoon on kutsuttu saarnaamaan joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia. Saarnalla halutaan vaikuttaa ja saada aikaan toimintaa. Eräällä käymälläni pastoraalikurssilla annettiin tehtäväksi pohtia saarnaa ja vaikuttamista. Moni herätys– ja poliittinen saarnaaja käyttää tunteiden nostattamista jonkin asian puolesta tai sitä vastaan ja asioiden esittämistä tietystä näkökulmasta edistääkseen asiaansa. Kun poliitikko puhuu, kukaan ei odotakaan puolueettomuutta. Kirkon saarnoja taas arvosteltiin vaikuttamispyrkimysten vähäisyydestä.
Onko saarna siis perimmiltään kuin mikä tahansa poliittinen puhe? Onko saarnan tarkoitus manipuloida ja saattaa herätykseen – hengelliseen tai poliittiseen – ja ajaa jotakin tiettyä asiaa ja näkemystä? Vai voiko saarnaaja olla puolueeton opettaja, joka ei painosta eikä manipuloi? Voiko saarnaaja kunnioittaa saarnan kuulijan vapautta ja harkintakykyä? Pitäisikö hänen?
Luterilaisen ja augustinolaisen perinteen vastaus olisi, juuri jälkimmäinen. Hyvä saarna ja julistus pyrkii lisäämään ihmisen vapautta. Kristillinen julistus ja armo määritelmällisesti pyrkii vapauttamaan ihmisen, mm. synnin ja turmiovaltojen ja ylipäänsä ihmistä hengellisessä mielessä sitovien voimien alaisuudesta. Tällöin saarnan oikea sisältö on aina vapauttaminen.
Vapaus perustuu siihen, että ihminen ymmärtää itse joitakin hänen käyttäytymiseensä vaikuttavia seikkoja ja kykenee tämän avulla ohjaamaan itse toimintaansa. Kristillisen julistuksen ytimessä – ainakin siten kuin se luterilais-augustinolaisessa perinteessä ymmärretään – on käsitys, että hengellinen hyvä on sellaista, että se omalla voimallaan vakuuttaa ihmisen hyvyydestään, ja siksi ihminen seuraa sitä – ei pakotetusti, vaan vapaasti, koska se on hyvää. Mystiikan teologiassa tätä seuraamista kutsutaan tempaamiseksi. Hyvä saarna (ja siihen liittyneenä Pyhä Henki) avaa ihmisen ymmärtämään tämän hyvän luonteen, niin että hän vapaaehtoisesti mutta vaikutettuna sen intrinsisestä, sisäisestä, hyvyydestä omistaa sen itselleen – esimerkiksi syntien anteeksiantamuksen Kristuksessa. Ymmärtäminen on omistamista ja vaikutetuksi tulemista, muttei manipulaatiota, vaan vapauden lisääntymistä hyvän ymmärtämisen lisääntyessä. Martti Lutherin kolmesta refomatorisesta pääkirjoituksesta tiivein, klassikkoteos Kristityn vapaudesta, rakentuu tämän perusoivalluksen varaan: Usko vapauttaa kristityn, uskonkohteen hyvyydestä vakuuttumisesta kumpuava rakkaus tempaa kristityn vapaasti mukaan hyvän levittämiseen.
Tästä seuraa, ettei saarnaajan tehtävä ole vaikuttaa manipuloimalla ja esittämällä puolueellisia perusteita asian puolesta tai peittämällä seikkoja, joita asian arviointiin liittyy, vaan “pitää esillä” evankeliumia, tai “osoittaa” siihen (kuten Johannes Kastajan sormi Matthias Grünewaldin kuuluisassa Isenheimin alttaritaulussa). Kuten Martti Lutherin eräissä uskon määritelmissä todetaan, uskon valo osoittaa (ostensio) taivaalliset hyvät, ja niiden näkeminen on niiden omistamista (possessio). Samalla tavoin opetetaan suomalaisen herätysliikekirjallisuuden klassikossa Thomas Wilcoxin Kalliissa hunajanpisaroissa: “Näkeminen aiheuttaa omistamisen.”
Tämän vuoksi kirkon on vaarallista yrittää tehdä itsestään relevantti “saarnaamalla tekoja”, kuten Luther asian ilmaisi, eli puhumalla sinänsä mielenkiintoisista ja tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista. Saarnalla on eri tehtävä. Augsburgin tunnustus määrittelee luterilaisen käsityksen saarnaviran olemassaolosta ja tehtävästä viittaamalla juuri tähän kirkon uskon hengelliseen sisältöön:
Jotta saisimme tämän uskon, on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee. (CA V)
Havainto on tärkeä saarnaajalle, mutta yhtä tärkeä se on saarnankuulijalle. Kun usein puhutaan kirkon jäsenen aikuisuuden kunnioittamisesta, on tuota kunnioittamista, että hänen annetaan tehdä itse järjellään johtopäätökset erilaisista yhteiskunnallisista asioista. Toki saarna voi antaa tähän aineksia, mutta kunnioittamista ei ole, että johdatellaan johonkin tiettyyn päämäärään.
Sen sijaan, että saarna yritetään tehdä kiinnostavaksi tai relevantiksi käsittelemällä yhteiskunnallisia asioita tai pahimmassa tapauksessa valtiovallan antamaa agendaa, hengellinen saarnaaja keskittyy siihen ainutlaatuiseen hengelliseen hyvään, joka kirkolla on annettavana. Tuo hyvä on vieläpä niin sanotusti itsevaikuttavaa, eli vaikuttaa kuulijaan omalla painollaan, ilman, että saarnaajan pitää tulla siihen väliin. Tämä jos jokin on kuulijan ja hänen aikuisuutensa sekä vapautensa kunnioittamista.
53 kommenttia
Blogista:””Martti Lutherin kolmesta refomatorisesta pääkirjoituksesta tiivein, klassikkoteos Kristityn vapaudesta, rakentuu tämän perusoivalluksen varaan: Usko vapauttaa kristityn, uskonkohteen hyvyydestä vakuuttumisesta kumpuava rakkaus tempaa kristityn vapaasti mukaan hyvän levittämiseen.””
Tästä tulee vaan mieleen mitä on hengellinen sokeus, siis samoin kuin fariseukset ja kirjanoppineet eivät uskoneet Jeesusta eli eivät ottaneet Hänen sanojaan vastaan, niin tässäkin on selkeästi sokeus ettei ymmärretä mitä kirjoitetaan eli kysynkin kirjoittaako blogisti tosissaan tuon?
Jos vähänkin edes yrittää etsiä miten Luther itse toteutti tuota ”” rakkaus tempaa kristityn vapaasti mukaan hyvän levittämiseen.””, niin pitää ihmetellä kuinka joku edes voi mainita Lutheria tuossa yhteydessä.
Matias Roto:””Joten niin kauan kuin pysyt Jumalan kansan eli kirkon ulkopuolella pysyt myös todellisen hedelmän ulkopuolella: ”— oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään—.”””
Et sinäkään ymmärrä mitä Jeesus sanoo, siis se ettei ymmärrä selkeitä vertauksia on juuri todiste että on ulkopuolella, mot.
Aiemmin tuot seuraavan minulle:
””Suosittelen sinullekin tiedon hankkimista, jottet oikean tiedon sijaan nautisi tiedon kirkkaiden lähteiden raikkaan veden sijaan vain pelkkää kuravettä.”” (Matias Roto)
Siis kun otan Jeesuksen sanat ja teen niiden mukaan on mielestäsi ”kuravettä”?
Joh. 12:48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä.
Kun otan myös tämän Jeesuksen sanan niin kuinka edes voit tarjota minulle omaa viisauttasi?
Mietippä nyt Paavalia, eikö hän ollut ylen korkeasti koulutettu juutalaisuudessa, entäpä kun hän kohtasi Jeesuksen ja Jeesus paransi hänen paatuneen sydämen, miten kävi?
2 Kavahtakaa noita koiria, kavahtakaa noita pahoja työntekijöitä, kavahtakaa noita pilalleleikattuja. 3 Sillä oikeita ympärileikattuja olemme me, jotka Jumalan Hengessä palvelemme Jumalaa ja kerskaamme Kristuksessa Jeesuksessa, emmekä luota lihaan, 4 vaikka minulla on, mihin luottaa lihassakin. Jos kuka muu luulee voivansa luottaa lihaan, niin voin vielä enemmän minä, 5 joka olen ympärileikattu kahdeksanpäiväisenä ja olen Israelin kansaa, Benjaminin sukukuntaa, hebrealainen hebrealaisista syntynyt, ollut lakiin nähden fariseus, 6 intoon nähden seurakunnan vainooja, lain vanhurskauteen nähden nuhteeton. 7 Mutta mikä minulle oli voitto, sen minä olen Kristuksen tähden lukenut tappioksi. 8 Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla, sillä hänen tähtensä minä olen menettänyt kaikki ja pidän sen roskana-että voittaisin omakseni Kristuksen(Fil.3)
Kuinka muut ns korkeasti oppineet fariseukset ja kirjanoppineet suhtautuivat Paavaliin tämän jälkeen, ymmärsivätkö he vai eivät?
Matias Roto miksi yhdistät mielivaltaisesti minut johonkin Humbmeieriin, en ole hänen oppejaan lukenut muualta kuin esille tuomiasi, siis minä olen oppini saanut Raamatusta Pyhän Hengen opettamana.
Toisin on teidän luterilaisten kohdalla eli on perin ihmeellistä kun tuotte toisten ihmisten selityksiä Jeesuksesta kun kaiken a ja o on Hänen henkilökohtainen tuntemisensa, tämä on ihmeellistä kuinka suureen ääneen vaahtoatte jonkun murhaajan (lue Lutherin) sanoista totuutena kun kerran Jeesus selkeääkin selkeämmin kieltää sellaiselta mitään ottamasta vai kuinka selität löytäväsi orjantappuroista viinirypäleitä?
Tää on juuri sitä sokeutta mistä Jeesus puhui fariseuksille ja kirjanoppineille miksi nämä eivät ymmärrä Hänen sanojaan.
Siis jokainen lapsi joka osaa lukea ymmärtää ettei orjantappuroista voi koota viinirypäleitä, siis ennen kuin opetatte heille valheen että kyllä voi, siis lapsi ajattelee ettei isä rakasta äitiä kun lyö tätä, mutta te opetatte että kyllä rakastaa, näin saatte seuraajia itsellenne, ei Totuus ole teille rakas.
Martti Pentti kerroppa nyt sinä mitä Pietari sanoo helluntaina eli mitä ihmisten pitämän tekemän:
38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”
Siis sanoppa olenko väärässä kun ymmärrän eli luen suomeksi tuon seuraavasti.
Pietari neuvoo kuulijoita ensiksi tekemään parannuksen ja senjälkeen ottamaan kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen saadakseen synnit anteeksi ja Pyhän hHengen lahjan.
Siis edellä olevassa on lupaus kun tekee parannuksen ja ottaa kasteen niin saa synnit anteeksi ja Pyhän Hengen, mutta ehtona on että Jumala kutsuu.
Kenelle tämä lupaus on, kuulijoille mutta myös kenelle tahansa ketä siis Jumala kutsuu myös siis kuulijoiden lapsille on lupaus että kun he tekevät parannuksen ja ottavat kasteen niin saavat synnit anteeksi ja Pyhän Hengen kun Jumala heitäkin kutsuu.
Varmaankin on kieliopillisesti huonosti selitetty olenhan niin oppimaton, suonette tämän anteeksi.
Sami Paajanen kastettiinko opetuslapset, miksi heidän kasteesta ei kerrota?
En pidä sitä niin tärkeänä kuka on minut kastanut, eihän Paavalikaan kasteesta tee numeroa.
Voin kuitenkin sen kertoa missä seurakunnassa eli Vapaakirkossa.
Kiitos Ilmari hyvästä blogistasi!
Tuot hyvin esille Lutherin näkemyksen siitä, että saarna vapauttaa synnin, kuoleman ja turmiovaltojen alaisuudesta.
Hyvin sanot, että saarnan oikea sisältö on aina vapauttaminen.
Ilmoita asiaton kommentti