Brasilialainen teologi kysyy: Toivotaanko naisten epäonnistuvan johtajina?

”Naiset ovat armosta pelastettuja uskon kautta – mutta vain, jos noudatamme sääntöjä!” Upea teologian tohtori Marcia Blasi on saapunut Helsinkiin ja pamauttaa hetkessä atomeiksi luutuneimmatkin ajatukset sukupuolten välisestä oikeudenmukaisuudesta. Hänen puheestaan kuuluu paitsi aiheen akateeminen ymmärtäminen, myös omakohtainen epäreiluuden kokemus vuosien varrelta.

”Kutsun kirkkoja ja teologisia oppilaitoksia käyttämään kokonaisvaltaisen muutoksen teologiaa niin, että keskustelu vallasta ja sukupuolesta muuttaa yhteiskunnat tasavertaisiksi. Toivon muutokselta sitä, ettei tästä aiheesta tarvitse enää koskaan puhua.”

Brasilialaisena Marcia Blasi on kasvanut miesten johtamana. Hänen äitiyttään ja rooliaan puolisona on papin työn ja professorin viran vuoksi kyseenalaistettu. Kotimaassaan hän on saanut tappouhkauksia, koska hän puhuu lähisuhdeväkivallasta avoimesti.

Moni myös odottaa hänen epäonnistuvan uudessa tehtävässään Luterilaisen Maailmanliiton sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden ja naisten voimaannuttamisen ohjelmajohtajana.

”Itseluottamus on teille pohjoismaisille naisille luontevaa. Olette koulutettuja, ja teitä kannustetaan pienestä pitäen. Tämä ei ole tavallista muualla maailmassa. Naiset ovat aina pahoillaan kaikesta ja pyytelevät anteeksi olemassaoloaan. Sellaisia me vain olemme”, Blasi muistuttaa.

Lähetysseurassa haluamme rohkaista kirkkoja uudenlaiseen johtajuuteen, jonka suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat myös naiset, nuoret ja eri tavoin syrjässä olevat ihmiset.

Yhteisöissä, yhteiskunnissa ja yksilöiden elämässä kirkot vaikuttavat kristillisten arvojen kautta. Ruohonjuuritason läsnäolo on kirkkojen parasta osaamista. Siinä ihminen kohdataan mutkattomasti ja jokaiselle kuuluvan ihmisarvon kannattelemana. Nämä ovat arjen valintoja, joita kirkon eri tasojen johtajat tekevät.

Tästä syystä on tärkeää, että valinnoista vastaa moninainen joukko ihmisiä. Marcia Blasin mielestä johtajuuden haasteita on katsottava kuitenkin myös toisesta näkökulmasta. Kuinka voimme muuttaa systeemiä, emmekä vain aseta ihmisiä virkoihin?

Esimerkiksi naisten oordinaatio tai nainen johtajana eivät saa aikaan mitään, jos niitä yhteisössä vastustetaan kaikella tapaa jatkuvasti. Blasi kertoo, että tälläkin hetkellä luterilaisissa kirkoissa on naisjohtajia, jotka todennäköisesti eivät menesty tehtävässään. Heidän odotetaan epäonnistuvan, sitä jopa toivotaan.

Sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus ei ole tuontituote. Se on Made in Finland, Made in Thailand, Made in Brazil sen mukaan, missä työtä tehdään. Jokaisen yhteiskunnan sisällä ovat sen omat kysymykset ja haasteet. Niiden ratkaisemiseen tarvitaan teologisesti hyvin ja avarasti koulutettua paikallista työvoimaa, joka ymmärtää, ettei päätöksenteosta voi enää sulkea ulos kokonaisia ihmisryhmiä.

”Teologia ei voi koskaan olla neutraalia. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Brasiliassa naisen kestää päästä ulos väkivaltaisesta lähisuhteesta yli 10 vuotta. Jotkut eivät onnistu siinä koskaan. Meidän on jatkuvasti kysyttävä itseltämme ja yhteistyökirkoiltamme, työskentelemmekö ylläpitääksemme vallitsevaa tilannetta vai muuttaaksemme sitä paremmaksi”, Blasi haastaa.

Katri Härkönen, teologisen koulutuksen asiantuntija Suomen Lähetysseurassa

  1. On selvää, että Raamattu ei hyväksy väkivaltaa sen enempää perheessä kuin yleensä yhteiskunnassa. Tämän hyväksi käyttäminen feministiseen pappeus käsitykseen on kuitenkin harhaanjohtavaa, kun on kyse kristillisestä opista pappeudesta, joka on Raamatussa hyvin selvä. Onhan nähty, mitä kaikkea siitä seuraa, kahden eri sukupuolen avioliiton murentaminen jne.

Kirjoittaja

Missioblogi
Missioblogihttps://felm.suomenlahetysseura.fi/
Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Suomen Lähetysseuran yhteisöasiantuntija Mikko Pyhtilä.