Saako kaikkea kommentoida?

Vastaus otsikon kysymykseen, on että saa. Mutta täytyykö juuri minun kaikkea kommentoida, on jo toinen asia.

Ylläpidolle tulee säännöllisesti palautetta, jossa kysytään, miksi jotkut kommentoijat saavat (tai ottavat) niin paljon palstatilaa. Vastaus on, että verkossa aikainen & aktiivinen kommentoija madon nappaa.

Verkkokommentointia ja keskustelupuheenvuoroja ei lasketa, mutta jokainen varmaan itse tykönään tietää, milloin oma aktiivisuus ylittää toisten kannalta kohtuuden rajat. Kotimaa24 on iso foorumi, sivustolla on kesän aikanakin ollut kuukausittain yli 110 000 eri kävijää. Tosi monta silmäparia siis.

Otteita tuoreesta lukijakommentista:

”On tavattoman masentavaa, että tällä foorumilla samat henkilöt saavat kommentoida täysin mielivaltaisesti… Nämä kirjoittajat pitävät itseään hyvinä kristittyinä, joilla näyttää olevan rajaton valta loukata sanoin… Miksi Kotimaa24 tarjoaa näin näkyvän foorumin henkilöille, jotka vain tuovat omaa agendaansa julki? Nämä kirjoittajat eivät kunnioita muita, vaan pilkkaavat toisia… Sananvapauden nimissä ei pitäisi suosia ilkeyttä !!!!!”

P.S. Ylläpidolla on mahdollisuus tarvittaessa estää jonkin uutisen kommentointi kokonaan tai lukita kommentointi tiettyyn vaiheeseen, jonka jälkeen uusia kommentteja ei enää voi kirjoittaa. Näitä mahdollisuuksia ei tähän mennessä juuri ole käytetty.

Yhäti & alati paremman keskustelukulttuurin puolesta!

38 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Eero Koskelaa onkin ollu ”ikävä”, paljon olis ollu viel kerrottavaa.

  Kuvasta vaan ei heti tunnista

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Lahtinen sanoo:

  Toimituksen viisaat:

  Miten määritellään ”parempi keskustelukulttuuri” ? (Missä suhteessa parempi?)

  – Jollekin parempaa on se, että kaikki hymistelevät samanmielisinä.

  – Toinen arvostaa haastavaa kritiikkiä.

  – Kipunoiva väittelykin saattaa avata monelle uusia katselukulmia asioihin.

  Mielestäni monipuolisempi ja moniäänisempi, jopa laadultaan epätasaisempikin ja inhimillisesti rosoisempi blogisto olisi paikallaan. Ihmisillä tulee olla oikeus olla eri mieltä, muodostaa vapaasti oma kantansa asioihin, ja ilmaista se kanta.

  Kaikkien mielipiteistä ei tarvitse pitää, ei tarvitse välittää, epämieluisat kirjoittajat oppii väistämään, jättämään lukematta, jos ahdistaa. Mutta joku toinen saattaakin olla samaa mieltä tuon inhokkeen kanssa. Tai ainakin saattaa haluta lukea hänen soopaansa siitä huolimatta.

  Nykyisellään blogisto on kuihtunut, tylsä ja eloton. Uusia blogeja tippuu kovin harvakseen, ja kommenttimäärät ovat mitättömiä verrattuna entiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eero Koskela sanoo:

  Tervehdys Ari kunnon vanhanajan blogimetsän peräänantamaton kamu. Arin persoonallisuus on kyllä jäänyt hyvin mieleen. On joitakin ihmisiä joita ei voi unohtaa ja yksi on Ari, siis vanhanajan blogimetsän lähes täydellinen kamu. Vastakohta minuun joka olen yhtäaikaa pyhä ja syntinen siteeratakseni vaikka ammatinvaihto onkin edessä Lutheria. PS. Kiva tavata siis kunnon kamua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  No mikä susta Eero tulee?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eero Koskela sanoo:

  Elias ei ole vielä käynyt ilmi mikä minusta isona tulee. Nyt tulee uskonnon, psykologian, filosofian ja historian opettaja. Ilmeisesti tulossa myös pieni pesti valtion ja kirkon pastorin virkaan. Päävirka opettajana ja sivutoimena sitten mahdollisesti edellä mainittua tehtävää pappina.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Onnea Eerolle uusiin haasteisin!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • sinimarja salo sanoo:

  Ihmiset nykyisellään on opetettu, tai ”pakotettu” niin vaitonaisiksi työssään ja joskus seurakunnissaankin, että on hyvä kun voi jossain olla jotakin mieltä. Ja heille jotka kokevat yksinäisyyttä, kuka mistäkin syystä myös, tämä käy varmaan vuoropuhelustakin aika ajoin, tämä kommentointi. Keskenäinen kunnioitus on se mitä itse toivon, vaikka onkin asioista erimieltä, ja minun mielestäni niin saa olla, ja pitääkin olla keskeneräisessä maailmassa kun eletään. Henkilökohtaisuuksiin toista halveksuen ei kuitenkaan saisi taipua, ei, vaikka kuinka toisen kommentti harmittaisi. Tässä on aina oppimisen paikka. Joku varmaan ajttelee tästäkin; turha kommentti! Voi se niinkin tietty olla :D:D

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tuusa sanoo:

  Tuohon Maija Mäkelän huomioon kommenttien tilastoinnista:

  Tykkäykset tilastoituvat aina saajalle, mutta antajalle ilmeisesti vain, jos on kirjautunut sisään (eikös olekin niin, ylläpito, että tykätä voi, vaikka ei olisi koskaan K24:een kirjautunut?)

  => ’Tykkäyksiä annettu’ -tilasto lienee siis vähäinformatiivinen ja harhaanjohtava. Vaikka tämä blogimetsä usein antaakin aika murheellisen kuvan ”riemuitsevasta Jumalan kansasta”, niin ei se sentään niin surkea ole kuin esim. itselleni kirjautuneet ”annetut tykkäykset: 2” antaa ymmärtää… Olen vain tyypillinen suomalainen ja annan kiitokset anonyymisti selän takana, mutta haukut suoraan päin naamaa :p

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Merja Ruuska sanoo:

  Kyllä vanha blogimetsä oli sisällöltään rikkaampi ja monipuolisempi kuin tämä nykyinen, mutta myös sekava. Blogeja oli yksinkertaisesti liikaa. Silti keskustelu oli hyvin antoisaa, osallistujia oli enemmän.

  Pidän paljon tästä nykyisestäkin, mutta minäkin kaipaan joitain entisiä blogisteja.

  Ilmoita asiaton kommentti