Rukouksia

TÄYSIHOIDOSSA

Jumalani,
minähän olen sinun luomasi,
sinun tekoasi.
Sinun tahdostasi olen olemassa.

Niinpä jättäydyn kokonaan sinun haltuusi:
sinä pidät minusta parempaa huolta
kuin minä itse.

Sinä ruokit minua,
vaatetat, autat kaikessa minua.
Missä ja miten,
senkin tiedät paremmin kuin minä itse.

Markus 8:1-9

Rukoilemme Lutherin kanssa tänään, s. 43, SLEY, 1980.

SIITÄ ON SEURAUKSIA

Kristus, rakas Herra ja Mestari,
sinä olet avannut meille
sanasi todellisen tarkoituksen.

Avarra ja vahvista ymmärrystämme
ja auta meitä
myös elämään ja toimimaan sanasi mukaan.

Kiitos ja ylistys sinulle
ja Isälle ja Pyhälle Hengelle
iankaikkisesti.

Luukas 8:4-15

Rukoilemme Lutherin kanssa tänään, s. 33, SLEY, 1980.

20 KOMMENTIT

 1. TUTKIMUSTEHTÄVÄ

  Iankaikkinen Jumala, Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä, anna meille armosi, että iloisesti ja ahkerasti tutkisimme pyhää sanaasi, etsisimme siitä Kristusta ja löytäisimme hänet ja saisimme hänen kauttaan ikuisen elämän.

  Siihen auta meitä armollasi, rakas Jumala.

  Te tutkitte kirjoituksia, sillä teillä on mielestänne niissä iankaikkinen elämä, ja ne juuri todistavat minusta; ja te ette tahdo tulla minun tyköni, että saisitte elämän. Johannes 5:39-40.

  KORVASTA SYDÄMEEN

  Rakas Jumala, anna meille Pyhä Henki piirtämään sanat, jotka kuulemme, sydämiimme, niin että otamme ne omaksi ja uskomme ne ja saamme niistä iankaikkisen ilon ja lohdutuksen.

  Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: ’Tuntekaa Herra.’ Sillä he kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra; sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejänsä. Jeremia 31:33-34.

  Rukoilemme Lutherin kanssa tänään (Heute mit Luther beten), s. 22-23, SLEY, 1980.

 2. Kiittäkäämme Jumalaa, että hän antoi meille Poikansa, ei ainoastaan vapahtajaksi, vaan myös sielujemme asukkaaksi ja kirkastajaksi, ja että Hän on meitä pyhittänyt, hallinnut, siunannut ja varjellut.

  Stefan Prätorius, Uskovaisten Hengellinen Aarre-aitta, s. 336, SLEY, 1925.

  Kristuksen ystävän tulee myös tässä elämässä taistella heikkouksia vastaan, että Hänen elämänsä, joka oli suurin nöyryys, heissä päivä päivältä tulisi yhä runsaammaksi.

  Stefan Prätorius, Uskovaisten Hengellinen Aarre-aitta, s. 326, SLEY, 1926.

 3. Herra sanoi Moosekselle: ”Miksi huudat minulle? Sano israelilaisille, että he lähtevät liikkeelIe.” 2 Moos. 14:15

  Veljet, se sana on vielä tänään voimassaan ja kuuluu kaikille, jotka ovat Jumalan kansaa. Heidän on vaellettava rauhassa, joskin vielä enemmän uhattuina kuin silloin, kun heidän takanaan faaraon sotajoukot näkyivät ja edessä, jalkojen juuressa Punainen meri. Heidän on nähtävä tie edessään raivattuna, syvyydet siltojen kattamina, kalliot puhkaistuina ja vuoret alennettuina. (Jes. 40:3-5, Matt. 3:3, Mark. 1:3, Luuk. 3:4-6!) Sillä Kaikkivaltias on heidän oppaansa, ja hän kantaa heitä kotkan siivin; hänen viisautensa ja väkevyytensä ovat suojana heidän ympärillään ja hänen rakkautensa palavuus piirittää heitä kuin tulimuuri.

  Friedrich Wilhelm Krummacher, Armoa armosta, SLEY, 1966. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.

 4. Meidän uskomme heikkouden ja lihassamme olevan turmeluksen tähden emme voi iloita autuudestamme niin kuin me saisimme, joten meidän täytyy aina sanoa Herran opetuslasten tavalla: Herra lisää vain meille uskoa ja pidä meitä uskossa elämämme loppuun asti, sillä joka loppuun asti vahvana pysyy, se tulee autuaaksi.

  Kristus ja Hänen uskova seurakuntansa, Evankelisluterilainen Todistajaseura, s. 190, 2005.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.