Rukoilkaamme niiden puolesta....
Havahduin Helsingin synodaalikokouksen jälkikeskusteluissa ajattelemaan meitä ja niitä.
Omassa työssäni käsittelen ME ja NE -kuvioita ja tietenkin omassa elämässäni elän ME ja NE -keskustelujen ja ajatusten kanssa päivittäin. Aamulla olen me-Faleniukset, sitten ehkä pitkin päivää me-opettajat, me-uusimaalaiset, me-naiset ja tuttuja ovat myös me-kristityt, me-valkoihoiset sekä me-etuoikeutetut tai me-lihavat, me-keski-ikäiset ja mikä me milloinkin. Taidanpa koko ajan ja pitkin päivää mielessäni liittyä moniin meikäläisiin ja samaan aikaan olla ihan oma erityislaatuinen yksilöni.
Se, ketkä ovat milloinkin meitä ja ketkä sitten ainakin ajatuksissa etäämmällä olevia niitä toisia, heikäläisiä, on ryhmädynamiikkaa. Meidän on luontevaa ja turvallista kuulua johonkin omaan, me-joukkoon, joka luo meille me-henkeä ja yhteenkuuluvuutta. Meikäläisyys antaa kenties tilaa ja mahdollisuutta kehittyä ja luoda uutta. Meidän kanssa parhaimmillaan on turvallista, hyvä olla ja meidän joukossamme voin vapautua, innostua ja olla oma itseni. Ja tiukan paikan tullen meikäläiset puolustavat minua kun olen pulassa tai tarvitsen tukea.
Ne muut ovat sitten jollain tasolla toisia, vieraita, tuntemattomia. Ne muut voivat olla mielestäni sellaisia, joita en tunne tai joihin en halua kuulua tai jopa niitä pelottavia, outoja ja kummajaisia. Niitä, jotka toivottavasti pysyvät etäällä minusta.
Kirkon sisällä toimivat samat ryhmädynamiikan periaatteet kuin muuallakin elämässä. Kirkon voisi parhaimmillaan olla yksi kokonainen ME. Kuitenkin sen sisälle muodostuu niitä monia pienempiä meikäläisyyksiä mahdollisesti tehtävän, koulutuksen, roolin, aseman tai vallan mukaan. Ja meikäläisyyksiä syntyy myös monenlaisten ominaisuuksien ja piirteiden mukaisesti, syntyperän, kielen, kulttuurin, toimintakyvyn, sukupuolen ja monen muun piirteen takia ja kautta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on väkimäärältään niin suuri, että väistämättä pienempiä meikäläisyyksiä on todella paljon. Onhan rakenteessakin jo luotu kirkon sisälle paikallisseurakuntia, jotka ovat toinen toisilleen ne toiset ja paikallisseurakunnan sisällä monella tapaa toimivat, ajattelevat sekä olevat.
Niistä toisista puhuttaessa on tärkeää tunnistaa sävyerot. Puhunko toisista ensinnäkin heinä vai niinä? Näenkö heidän joukossaan vain ja ainoastaan koko ryhmän vai onko minulle olemassa myös yksilöitä ryhmän sisällä? Ja pidänkö hyviä yksilöitä toisten ryhmässä poikkeuksina vai ajattelenko, että ovat hyviä tyyppejä koska ovat osa tuota heikäläisten joukkoa?
Entä ajattelenko niistä toisista jotenkin negatiivisesti ja vähättelevästi? Liitänkö heikäläisten joukkoon piirteitä ja kuvauksia, joita en omaan ryhmään todellakaan liittäisi? Miten kuvailen tuota niiden joukkoa omalle ryhmälleni? Listaanko sekä mielessäni että ääneen, että he ovat tuollaisia, semmoisia ja vielä vähän tämmöisiäkin?
Entä ajattelenko, että meikäläiset ovat kisassa niitä toisia vastaan? Paremmuus, hyvemmyys ja voittaminen mielessä?
Tai ajattelenko jopa, että meidän olisi itse asiassa parempi täällä olla ja elää kun niitä kummallisia, toisia, outoja, vieraita ei olisi täällä laisinkaan?
Niin ja kenen puolesta me rukoilemme kun me rukoilemme niiden puolesta, jotka .....?
4 kommenttia
Kuvan alta luettua. ”Etuoikeuksien tunnistaminen ja tunnustaminen. Se on tärkeää.” Minä olen keski-ikäinen valkoihoinen keskivartalolihava täti-ihminen.”
Onko valkoihoisuus etuoikeus? Mitä on oikeus silloin, jos sitä jaetaan värin mukaan?
Anna -Leena: ”Entä ajattelenko niistä toisista jotenkin negatiivisesti ja vähättelevästi? ”
Todennäköisesti kyllä, ainakin jos he eivät ole valkoihoisia, etuoikeutettuja.
Kiitos Tarja kysymyksestäsi. Kyllä minä ajattelen, että valkoihoisuus on asia, joka antaa meille paljon etuoikeuksia. Huomaan olevani etuoikeutettu suomalaisessa yhteiskunnassa vaikkapa työnsaannin suhteen koska minulla on nimi, joka liittää minut mielikuvissa valkoisuuteen ja enemmistöön. Mitä jos nimeni kuulostaisi toiselta? Tutkimusten mukaan nimet, jotka mielikuvissa liittäisivät minut vaikkapa Somaliaan tai Irakiin, eivät loisi minulle samanlaisia työnsaannin mahdollisuuksia. Eli kyllä, valkoisuuteni avaa minulle ovia ja mahdollistaa asioita kuten vaikkapa sen, että kuljen kadulla herättämättä huomiota.
Jäin miettimään keitä ovat ”me”. Vastaus ei ole yksioikoinen, sillä jokainen ihminen kuuluu hyvin moniin ja erisuuruisiin yhteisöihin. Hyvin kaukainenkin ihminen voi olla yksi ”meistä”, jos on jotakin, joka häntä ja minua yhdistää. Toisaalta en näe mitään tarvetta väheksyä tai halveksia niitäkään, jotka eivät kuulu ”meihin” jonkin kriteerin nojalla. Perimmältäänhän kaikki ihmiset ovat ”meitä”, siis meitä ihmisiä, ihmiskunnan jäseniä, Jumalan kuvaksi luotuja. Mutta kun on kyse ihmiskuntaa pienemmistä joukoista on aina joukkoja, joihin kuulun ja joukkoja, joihin en kuulu.
Kiitos tästä, erittäin hyviä huomiota.
Ei mitään uutta auringon alla, sillä samat asetelmat ovat varmasti puhuttaneet myös niitä Kirkkoisiä, jotka aikanaan muotoilivat Kirkon yhteisen tunnustuksen.
Olemme montaa sorttia ja mukaan mahtuu mahtimiehiä ja naisia, joiden karisma on sokaissut ja on niitä hiljaisia puurtajia, jotka ovat iltaisin uupuneella mielellä rukouksessa Isän edessä.
Lopulta Kirkon yhteisöllisyys on kiinni Kristuksen Sanoissa ja siksi on myös huolestuttavaa, jos Raamatun ilmoituksesta ja Sanasta pyritään irrottautumaan, kun päinvastoin aina tulisi pyrkiä takaisin siihen yhteiseen näkyyn ja yhteisöllisyyteen mikä alussa oli Kirkon ytimessä.
Focus mieluusti siihen mikä Kristittyjä yhdistää, enemmän kuin siihen mikä erottaa.
”Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! Minä kiitän Jumalaani aina, muistaessani sinua rukouksissani, sillä minä olen kuullut sinun rakkaudestasi ja uskostasi, joka sinulla on Herraan Jeesukseen ja kaikkia pyhiä kohtaan; ja rukoukseni on, että sinun uskosi, se usko, joka on meille yhteinen, olisi väkevä kaiken hyvän tuntemisessa, mikä meillä Kristuksessa on. Filee.1:3-6
Ilmoita asiaton kommentti