Rohkea Moskovan patriarkaatin piispa
Tuomitsemme jyrkästi Venäjän sodan Ukrainaa vastaan ja rukoilemme Jumalalta sille pikaista päättymistä. Kuten olette jo varmaan huomanneet, patriarkka Kirillillä ja minulla on erilaisia poliittisia näkemyksiä ja käsityksiä ajankohtaisista tapahtumista.
Liettuan ortodoksisen kirkon johtaja Innokenti oli sanoissaan selkeä ja rohkea.
Moskovan patriarkaatin piispana hän ei lainkaan matele.
Innokenti jopa toteaa, että Kirillin lausunnot "Ukrainan sodasta ovat hänen henkilökohtaisia mielipiteitään".
"Me Liettuassa emme ole samaa mieltä", Innokenti jatkaa. Myöhemmin hän toteaa: "Elämme vapaassa demokraattisessa maassa. Liettua ei ole Venäjä."
Innokenti korostaa, että Liettuan kirkko jatkaa pyrkimyksiään "entistä suurempaan riippumattomuuteen". Tätä tehdään "uskoen, että Herra aikanaan antaa sellaisen itsenäisyyden".
Ortodoksinen kirkko Liettuassa on virallisesti Venäjän ortodoksisen kirkon hiippakunta tai oikeammin eparkhia - voisi sanoa kirkollinen provinssi.
Pyrkimystä on ilmiselvästi muuhun.
Innokenti korostaa, että Liettua on "erilainen valtio, erilainen yhteiskunta, jolla on oma henkinen ja moraalinen ilmapiirinsä", kuin Venäjällä.
Liettua ei tosiaan ole Venäjä.
Ortodoksit Liettuassa ovat vähemmistö, tuskin kolme tuhatta aktiivista jäsentä.
Tästä huolimatta he ovat "olennainen osa tätä yhteiskuntaa ja he ovat maansa täysivaltaisia kansalaisia". He ovat osallistuneet "vapaan Liettuan rakentamiseen", kuvailee Innokenti.
Moskovan patriarkaatin reaktio tulee olemaan mielenkiintoinen. Innokenti ei ole vain soraääni, vaan jo aikamoinen lohkare.
Innokenti laittoi koko kirkollisen uransa peliin. Tätä se on kun piispa on piispa, eikä kätyri.
56 kommenttia
Kuitenkin on kysymys ihmisen luonteesta eli onko se paha vaiko hyvä, minulle se näyttäytyy pahana siihen asti kunnes Jeesus parantaa eli himinen syntyy Jumalan hengestä eli saa Pyhän Hengen. Tähän asti ihminen ei ymmärrä Jumalan tahtoa.
Siis sodat johtuvat juuri siitä että ihminen täyttää pimeyden tahtoa ilman ymmärrystä Jumalasta.
Nyt sitten tuleekin että ketkä todella ymmärtävät Jumalan tahdon, otetaampa esimerkiksi esivallan kunnioitus, siis jos/kun esivalta aloittaa sodan niin tuleeko kristittyjen mennä sotimaan (lue tappamaan ihmisiä)?
Tilanne on nyt se, että te voitte haukkua minua vaikka kuinka paljon, mutta minä en saa sanoa mitään.
Mikä oikeudenkäynti se tällainen on? Luoja varjelkoon minua sotkeutumasta ortodoksiaan.
Lars, en tarkoita sinun blogiasi. Tarkoitan lähinnä evlut-kirkon puolelta tulevia kommentteja, jolloin ei ole ole aika keskustella eri näkökulmista ja tämän sodan syistä, vaan nyt ”aika kauhistua ja tuomita” Venäjä alimpaan ”kattilaan.” Olen kuitenkin sitä mieltä, että lännen olisi myös itse syytä katsoa peiliin, josko sieltä myös näkyisi tekopyhät kasvot, eikä kaikkia protestanttisiakaan ”hyveitä”, koskien koko tätä casea. Katson tätä sotaa siitä näkökulmasta, josta Val3:38, ”Eikö paha ja hyvä tule Jumalan suusta.”
Lars Ahlbäck toteat:””Mielestäni ihminen on hyvä. En kiistä pahaa, mutta sillä ei ole ensimmäistä, eikä viimeistä sanaa. En toki voi tätä ”todistaa”, tykkään tästä näystä.””
Mietippä kun fariseukset ja kirjanoppineet (inhimillissti viisaat) kohtasivat täydellisen hyvyyden eli Jeesuksen, ymmärsivätkö he Häntä ja ottivatko he Jeesuksen sanat vastaan?
Selvennän vielä sitä mitä tarkoitin tuolla, että Eikö lähde hyvä ja paha Korkeimman suusta (Val3:38) Kuten myös Jesaja ja Aamos. Hanna Lindberg viittaa sivustolla Seurakuntalainen.fi Esterin kirjaan, ”todeten uhan ja avun tulevan tietyn henkilön kautta. Jumalaa ei kirjassa mainita, mutta on ilmeistä, että Jumala ikäänkuin historian vaiheisiin naamioituneena johdattaa kansansa kohtaloa.” Olisi aika outoa, ellei historian Herra ole paikalla myös nyt, vaikka tarkoitusperät eivät meille aukene.
Minulla on empatiakykyä, olen nainen, ymmärrän Putinin huolen kansansa turvallisuudesta. Sota olisi voitu estää.
Sinä sait kuitenkin pitkän kommenttiketjun ihan minun ansiosta, tuskin tätä muuten olisi kukaan kommentoinut. Olinkin jo kirjoittamassa kiitos kommenttia sinulle, kun annoit sananvapauden mutta huomasin, että sinun tässä pitäisi minua kiittää.
Keskustelua ei synny, jos ei ole erilaisia näkökulmia.
Ilmoita asiaton kommentti