Risti pelastuksen perusta
Kuvassa pyhäkoululainen laulaa Nsimeyongin kirkossa Yaoundessa, Kamerunin pääkaupungissa.
Kirkon alttaritauluna on risti.
Risti on myös meidän maassamme monen Herralle pyhitetyn huoneen alttaritauluna, esimerkiksi Kellokosken kirkossa Tuusulassa.
SUNNUNTAI 10.10.2021
20. sunnuntai helluntaista
Usko ja epäusko
Ensimmäinen lukukappale: 4. Moos. 21:4–9
Ristejä on monenlaisia. On pieniä koruja. On isompia seinällä olevia. On kulkueissa kannettavia. On kirjojen lukumerkkeinä käytettäviä ja erilaisina koristeina.
Meille kristityille risti kertoo ennen kaikkea Vapahtajamme suuresta sovintotyöstä Golgatan ristillä. Hän kärsi puolestamme kaikki meidän syntiemme rangaistuksen. Nyt rangaistus on suoritettu ja me olemme vapaita. Jeesus on meidän Vapahtajamme.
Kokonainen kansa ristinmerkkinä
Neljännessä Mooseksen kirjassa kerrotaan, että Israelin kansa oli ristinmerkki kokonaisena kansana. Ristin keskus oli liitonarkki. Kolme heimoa oli idässä, kolme etelässä, kolme lännessä ja kolme pohjoisessa liitonarkista katsottuna. Näin kansa kulki ristin muotoisessa muodostelmassa.
Muinaisessa Lähi-Idässä risti oli elämän merkki. Jo sumerilaisilla kiilakirjoituksissaan sana "elämä" kirjoitettiin ristin muotoisena.
Niinpä kun profeetta Bileam näki Israelin kansan korkealta vuorelta käsin, niin hän näki suunnattoman suuren ristin merkin, elämän merkin. Niinpä hän siunausi kansan.
Autiomaan käärmeet ja pelastus niistä
Autiomaissa on monin paikoin käärmeitä. Näin oli myös Siinailla silloin, kun Israel kulki Egyptistä Luvattua maata kohti Mooseksen johdolla. Moni menetti henkensä myrkyllisten käärmeiden takia. Hädässä Mooses kääntyi Jumalan puoleen. Jumala valmisti kansalle parannuksen käärmeen puremista. Piti tehdä kuparista käärmeen kuva ja panna se korkealle varren päähän. Näin kansa saattoi nähdä sen.
Käärmeen kuva ei ole mikään taikakalu vaan ainoastaan Jumalan itsensä antaman avun merkki. Apu tuli yksistään Jumalalta. Kuva oli vain ulkonainen väline, jonka välityksellä ihmiset saattoivat keskittää uskonsa Jumalan antamaa apua kohti.
Esikuva ja toteutuma
Jeesus vertasi omaa ristin työtään Mooseksen ajan tangon varaan ripustettuun käärmeeseen. Niin kuin kuparinen käärmeen kuva nostettiin ylös, niin Jeesuskin ripustettiin Golgatalla ristille. Niin kuin käärmeen kuvan katsominen pelasti myrkkykäärmeen purreman saaneen, niin Vapahtajamme parantaa Paholaisen eli paratiisin käärmeen kautta puhuneen Perkeleen satuttaman ihmisen. Niin kuin käärmeen kuva auttoi jokaista sitä katsonutta, niin ristiinnaulittu Jeesus on kaikkien niiden pelastus, jotka häneen uskossa turvautuvat.
Lahja on avoin. Se on tarjona kaikille. Jumalan puolelta kaikki on valmiina. Kukaan ei jää tarjouksen ulkopuolelle,
Nyt tarvitaan vain sitä, että sanoma Vapahtajamme sovituksesta saatetaan kaikille kansoille, jotta jokainen voisi panna turvansa häneen.
Neljännestä Mooseksen kirjasta, luvusta 21
Kiertääkseen Edomin maan israelilaiset lähtivät Horinvuoren luota Kaislamerelle vievää reittiä. Matkalla kansa kävi kärsimättömäksi ja alkoi puhua Jumalaa ja Moosesta vastaan: ”Miksi te toitte meidät pois Egyptistä tänne autiomaahan kuolemaan? Täällä ei ole leipää eikä vettä. Aina vain tätä samaa kurjaa ruokaa!”
Silloin Herra lähetti kansan kimppuun myrkkykäärmeitä, ja niiden puremiin kuoli suuri joukko israelilaisia. Kansa tuli Mooseksen luo sanomaan: ”Me teimme synnin, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että hän ottaisi nämä käärmeet pois meitä ahdistamasta.” Mooses rukoili kansan puolesta, ja Herra sanoi Moosekselle: ”Tee käärmeen kuva ja pane se tangon päähän. Jokainen pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon.” Mooses teki pronssista käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun ne, joita käärmeet olivat purreet, katsoivat pronssikäärmettä, he jäivät eloon.
42 kommenttia
2. kun. 18 vaskikäärme, Nehustan ja Ihmisen poika
3 Hiskia teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä, aivan niin kuin hänen esi-isänsä Daavid oli tehnyt.
4 Hän hajotti uhrikukkuloiden alttarit, murskasi kivipatsaat ja kaatoi asera-tarhat.
Myös Mooseksen tekemän pronssikäärmeen hän löi palasiksi. Aina niihin päiviin asti israelilaiset olivat polttaneet uhreja tälle käärmeelle, jota kutsuttiin Nehustaniksi.
5 Hiskia turvasi Herraan, Israelin Jumalaan, eikä Juudan kuninkaiden joukossa ole ketään hänen kaltaistaan, ei hänen jälkeensä eikä ennen häntä. 6 Hän pysyi Herralle uskollisena, ei luopunut hänestä vaan noudatti käskyjä, jotka Herra oli antanut Moosekselle. 7 Sen vuoksi Herra oli Hiskian kanssa ja hän menestyi kaikessa mihin ryhtyi.
Evankeliumi Jeesus: ” Ihmisen poika ylennetään niinkuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa. ”
Erämaassa tapahtuneen voisi tulkita myös esikuvalliseksi vastalääkeideaksi.
Käärmeitä käytetään myös lääkkeiden valmistukseen. En tosin tiedä, käytetäänkö käärmeen pistoon käärmeestä tehtyä lääkettä, mutta kuitenkin. Käärme on myös lääketieteen tunnus .
Sen voi tulkita myös pelon voittamiseksi. Ei käärmeeseen katsominen tietenkään käärmeitä tappanut, tai poistanut, mutta saattoi auttaa pelon hälvenemiseen, kun uskoi, että auttaa. Kun nostaa oman pelkonsa tikun nokkaan ja katsoo sitä suoraan päin, hajottaa ja pilkkoo ja kysyy siltä, onko se totta vai ei, sen kanssa voi tulla sinuksi paremmin kuin että pakenee, riutuu ja lamaantuu sen alle.
On sitten eri asia, kun tarkoitushakuisesti kehitetään pelkoa aiheittava uhka, kuten helvetti, kadotus, kidutus, kuoppa ja hirviö ja instituutti, joka nostaa itsensä tikun nokkaan jota katsoa, koska sillä on pelkoa poistava poika amulettina riippumassa kuolleen eliölajin tunnuksella, joka aikaisemmin oli poika itse eli Tammuz ja koko tarina on yhtä tyhjän kanssa, kuin sirkuksessa kiertävän karhun tanssi, kun kirkko rumpua löi.
Risti on alkukantainen kuva ihmisestä, kädet levällään, Tammuz oli tällainen kuoleva ja ylösnouseva poika. Tammuzin laskeutuminen manalaan ja ylösnousemus sumboloivat luonnon kiertokulkua ja kasvien heräämistä aina uudelleen.
Toisaalta tietysti, helvetin pelkoon juutalaisuus olisi voinuta auttaa ja pelastaa ilman että ketään piti kiduttaa koska ikuinen helvetti ei kuulu heidän uskontoon, ei ole sellaista heille testamentattu.
Tottakai on käärmeitä erämaassa, mutta onko se kirjaimellisesti uskottavaa, että käärmeen piston jälkeen jäi henkiin, jos katsoi käärmeeseen. ?
Matias ” Sinä otat <mooseksen ihmeen ikäänkuin ihmisten sisäisten voimien toimintana."
Kyllä siinä täytyy olla sisäiset voimat kysymyksessä, jos nimenomaan myrkkykäärmeen piston seurauksena vielä jää henkiin. Sisäisiin voimiin pitää tietenkin uskoa.
Ei kannata kuitenkaan mennä nostelemaan käärmeitä, eikä skorpioneja , eikä nostelemaan myrkkymaljoka vaikka evankeliumi lupaakin, että ne eivät vahingoita kristittyjä uskovia, koska Kristus on pelastus ristillä kun sinne katsoo. Tämä on valheopetus.
Risti ei pelasta ketään. Eikä nitkään ihmisten kirjoitukset Mooseksen kirjoittajasta alkaen.
Jos pelastus on olemassa niin perustuu Korkeimman käsitykseen meidän ihmisten ymmärryksestä syntymästä saadustamme lähimmäisen rakkauden ymmärtämisestä ja noudattamisesta.
Lisää vaarallisia ohjeita evankeliumista :
Lapsuudessani tunsin, tai en voi sanoa tuntevani, mutta tiesin meidän kylällä nuoren miehen, joka katkaisi kätensä ranteesta poikki, ilmeisesti kirveellä. Hän ei kuitenkaan kuollut esim. verenvuotoon, mutta joutui mielisairaalaan todennäköisesti loppuelämäkseen. Kaikki kyläläiset olivat toki kauhuissaan.
Vasta paljon myöhemmin luin evankeliumista, että siellä kehoitetaan katkaisemaan käsi jos se viettelee, Jos silmä viettelee se pitäisi repiä irti. Mistä tällainen kehoitus voisi olla peräisin? Se ei liity mihinkään seksuallisuuteen kuten voisi kuvitella, vaan sotaan ja ryhmäuskollisuuteen. Jos joku kapinoi, häneltä voitiin katkaista kädet, näin hän ei voinut nousta ja kerätä joukkojan ryhmää vastaan. Muistan lukeneeni eräästä henkilöstä joka anoi, että ei molempia käsiä, ja hän voi tehdä sen itse. jos vain toinen käsi riittää.
Luukkaassa on myös ohjeita, jotka hyväksyvät muun muassa varastamisen: ”Älä vaadi takaisin siltä, joka sinun omaasi ottaa. ” Lisäyksenä: ’ jumala on hyvä kiittämättömille ja pahoille. ’
Miksi tällaiseen pitäisi uskoa ?
Kirkkoko pyhä ? Katolinen kirkko ? Kirkko on yhtä syntinen, kuin on sen jäsenet. Kirkoista pitäisi poistaa ristiinnaulitun kuvat ja ristit, sillä risti on rangaistusväline, jolla tapetaan. Samalla todistellaan, että tämä ”isän poika” ei jäänyt ristille, se oli vain välivaihe julmassa suunnitelmassa. Siis miksi kirkko yhä hehkuttaa kidutusta ? Luulisi, että ”lopputulos” olisi hehkutuksen arvoinen.
Kun poikani oli pieni, hän ahdistui nähdessään koulun retkellä ristin ja sen tarkoituksen. Kotona asiaa mietittyään sanoi helpottuneena : ” No, ei se mitään, ensi jouluna syntyy uusi Jeesus”.
Matias Roto taitaa olle ensimmäinen blogi jossa et edes mainitse kastetta, eikö kaste olekkaan pelastuksen perusta?
Siis mikä on pelastuksen perusta, eikö se olekkaan Jumalan rakkaus?
Sunnuntaina 10.10.2021 pidin saarnan ensimmäisen lukukappaleen 4. Moos. 21:4–9 pohjalta. Saarnalla oli aivan oma ajatusten kulkunsa, vaikka ajatuksissa tulikin joitakin tässä blogissani työstäneitä ajatuksiani esille. Lähdin liikkeelle siitä miten lähetystyössä evankeliumi menee eteenpäin. Eteenpäin oli myös Mooseksen toiminnan näkökulma. Vaikeudet voitettiin eivätkä vastukset estäneet kulkua. Ristin työssä toin esille myös sen, että samaisessa vesperissä missä Jeesus puhui Nikodemuksen kanssa ylentämisestään, hän oli juuri edellä puhunut uskon syntymisestä eli siis siirtymisestä Jumalan valtakuntaan sisälle. Sen hän sanoo tapahtuvan pyhän kasteen välityksellä, ”vedestä ja Hengestä”.
Uskon ja epäuskon välisestä taistelusta kertovan sunnuntain aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-10-10-2021/
Ilmoita asiaton kommentti