Risti ja hirttoköysi

Aamulehden verkkolehden uutisen (9.10.16 klo 19:19) mukaan Tampereen Hervannan kirkon katolla olevan ristin keskelle on kiinnitetty hirttosilmukka viikonlopun aikana. Aluepappi Kaija Karvala arvelee kyseessä olevan ”jonkun porukan typerä päähänpisto”.

Teko on vaatinut kuitenkin tarkan suunnitelman ja yön pimeyden onnistuakseen. Tämän voin sanoa paikat ja olosuhteet tuntien. Tällaisen uutisen kuuleminen vavahduttaa seurakunnan entistä kirkkoherraa, mutta panee sitten pohtimaan teon syitä.

Teko tulee poliisin toimesta selvittää mahdollisimman pikaisesti. Kristittyä voi loukata meille rakkaan symbolin pilkkaaminen. Symbolisessa merkityksessä risti ja hirttonuora ovat molemmat karuja teloitusvälineitä. Meille rististä on usein tullut pelkkä koriste.

Riippumatta teon todellisista vaikuttimista, se herättää mielikuvan kirkollemme annetusta varoituksesta. Voisiko se olla varoitus itsemurhasta, jota kirkko on nykyisillä teologisilla linjauksillaan tekemässä?

Ks. uutinen: http://www.aamulehti.fi/kotimaa/hervannan-kirkon-ristista-roikkui-hirttokoysi-surulliseksi-vetaa/

6 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Jos Jeesus olisi tapettu hirttämällä olisi kirkkojemme harjalla ristin sijasta hirsipuu…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Hirttäminen on paljon kivuttomampi teloitustapa kuin paaluun tai ristille naulaaminen.

   Olen aina ihmetellyt kuinka rakkaudellisuudesta kiitetty ’luoja’ ei keksinyt mitään ’inhimillisempää teloitustapaa’ kuin tuo naulaamisen kautta tapahtunut.

   Taisi olla huono päivä…

   Olen myös ihmetelly miksi tämä kiduttamalla tappaminen on niin paljon ’ylevämpi’ kuin ne kaikki tuhannet muut joilla ihmisiä on tapettu.

   En nyt ole varsinaisesti puolustamassa tuota hirttosilmukan ripustamista ristiin mutta pidän sitä kuitenkin vain teekkarihuumoriin verrattavana tekona.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tai kala, pikemminkin kalanrakko, joka oli alunperin kristittyyjen tunnus. Risti tuli neljään ilmansuuntaa ja neljää vuosikierron kulminaatiopäivää osoitavasta symbolista, rististä ympyrän sisällä. Mallina kelttiläinen kalenteriristi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Ja jos köysi olisi ripustettu moskeijan oveen, Kotimaa24 olisi tehnyt siitä suuren jutun. Arkkipiispa olisi ilmoittanut syvän huolensa muslimien vainoamisesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Juhani Ketomäki :”Ja jos köysi olisi ripustettu moskeijan oveen, Kotimaa24 olisi tehnyt siitä suuren jutun…”

   Toistahan se tietysti on, kun itärajan takana oleva suurvalta-terroristi murhaa lapsia Aleppon raunioihin ja estää veto-oikeudellaan YK:n turvaneuvostoa puuttumasta asiaan. Sehän tappaa enimmäkseen islaminuskoisia perheitä ja heidän lapsiaan. Bona fide: ”jos olis valtaa [ja rahaa] niinkuin on mieli, niin rakentaisin itse sen moskeijan viattomien siviilien turvaksi”.

   Ilmoita asiaton kommentti