Rauhaa rauhattomaan Kolumbiaan

Ap131Sep14 (241) lores

 

Joki virtaa levollisena läpi sademetsän Kolumbian Chocossa. Nuori embera-poika vie banaanisatoaan kotiin, jossa häntä jo odotetaan. Rauha on kuitenkin näennäistä. Pensaikossa voi väijyä aseistautuneita sissejä, puolisotilaallisten joukkojen jäseniä tai armeijan sotilaita. Rannalla voi astua miinaan. Joenuoma muuttaa muotoaan lähes päivittäin ja vesi saastuu laittoman kullankaivuun seurauksena. Kultakaivosten vartijat estävät pääsyn perinteisille viljelymaille. Luontokaan ei aina ole suopea, rankkasateet nostattavat tulvia, jotka vievät sadon ja kodin.

Kolumbiassa kaivataan rauhaa yli 50 vuoden aseellisen konfliktin edelleen jatkuessa ja kaivosteollisuuden levittäytyessä yhä laajemmalle alkuperäiskansojen ja afrokolumbialaisten perinteisillä mailla. Kirkolla on keskeinen rooli rauhan ja toivon tuojana, ja myös Kolumbian pieni evankelis-luterilainen kirkko IELCO toimii aktiivisesti rauhan hyväksi, ihmisten elämäntilanteen parantamiseksi ja ympäristön suojelemiseksi maansa vaikeassa kontekstissa.

Rauhaa ja hyvää elämää alkuperäiskansoille ja afrokolumbialaisille edistää myös Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu-osasto, jonka maaohjelman kautta vahvistetaan mm. yhteisöjen ruokaturvaa, katastrofivalmiutta ja asukkaiden mahdollisuuksia pysyä kotiseuduillaan - sisäisiä pakolaisia Kolumbiassa on jo yli 5 miljoonaa, toiseksi eniten koko maailmassa.

Lähetystyö on sanoja ja tekoja, ja Kolumbiassa me Suomen Lähetysseurassa olemme Kolumbian kirkon ja LML:n kautta vahvasti tukemassa molempia.

---

Arja Koskinen on aloittanut syksyllä Latinalaisen Amerikan Etelä-Amerikan aluepäällikkönä, jossa Lähetysseura tukee Kolumbian, Venezuelan ja Bolivian luterilaisten kirkkojen sekä Luterilaisen maailmanliiton työtä. Hän on jo vastannut näistä hankkeista Suomessa Lähetysseuran ulkomaanosastolla vuodesta 2010 alkaen.

FelSep2014 (84 lores)

 

Kirjoittaja

Missioblogi
Missioblogi

Missioblogin kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseurasta. He kertovat maailmanlaajan kirkon näkökulmasta globaaleista murroksista, kirkosta ja ihmisestä kaiken tämän keskellä. * Viron alueen nuorten Raamattu- ja lähetyskurssien vastaava Titta Hämäläinen * Viestintäjohtaja Iiris Kivimäki * Nepalin kirkollisen työn koordinaattori Elina Lind * Latinalaisen Amerikan kirkollisen työn koordinaattori Riikka Leskinen * ihmisoikeusasiantuntija Tytti Matsinen * ulkomaantyön johtaja Tero Norjanen