Räsäsen vapauttavasta tuomiosta saa keskustella, mutta ei miten tahansa
Päivän uutinen on Helsingin käräjäoikeuden kansanedustaja Päivi Räsäselle antama vapauttava tuomion. Häntä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lue päätöksestä tarkemmin täältä.
Ylläpito on poistanut kaksi postausta, jotka liittyvät Räsäsen vapauttavaan tuomioon. Syynä ei ole tuomiosta iloitseminen, vaan se, miten asiaa on blogikirjoituksissa käsitelty. Vapauttava tuomio ei anna lupaa olla asiaton.
Tuomio herättää monenlaisia mielipiteitä ja näkökantoja. Niistä on hyvä keskustella, mutta eri tavalla ajattelevat keskustelukumppanit huomioon ottaen ja varoen sortumasta kenenkään leimaamiseen tai hengellisesti löysään käsitteiden heittelyyn.
143 kommenttia
Näin juuri on kuten kirjoitit Kari! Kiitos! Kaikki on täytetty puolestamme.
Vastaan vielä Arille. Ari kysyy mikä on evankeliumin voima? Kun kristitty omistaa tämän ristin evankeliumin itselleen uskossa, hän elää tästä Kristuksen hänen puolestaan täyttämästä työstä. Siis kun hän on uskossa Kristukseen, hän omistaa tämän Kristuksen lain täyttämisen ja hän on näin ollen vanhurskas = Jumalalle kelpaava Jumalan edessä. Hän on ikään kuin verhoutunut Kristukseen tai siis vaatetettu Kristuksen hankkimalla sovituksella, jolloin Jumala näkee hänet Poikansa sovitustyön lävitse.
”Sana rististä (evankeliumi) on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima”. 1 Kor. 1:18 ja ”Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itse kullekin uskovalle pelastukseksi…” 1 Room 1:16
Silti kristitty on itsessään vielä syntinen. Siksi hän tarvitseekin jatkuvasti tätä Kristuksen vanhurskauden tuomaa vaatetta. Yhteys Kristukseen on yhteyttä elävään persoonaan. Hän on uskovalle kristitylle todellinen. Yhteys toteutuu rukouksessa, Raamatun lukemisessa ja sakramenteissa (kaste ja ehtoollinen). Lisäksi pyhien yhteys seurakunnan kokoontuminen on tärkeä. Rukouksessa lähestymme Jumalaa hänen Poikansa nimessä Pyhässä Hengessä. Jumala on luvannut kuulla meitä Poikansa tähden.
Lopuksi. Luther sanoi: ”Ole varuillasi etsimästä sellaista pyhyyttä, ettet enää pidä itseäsi syntisenä. Sillä Kristus ei asu muissa kuin syntisissä.”
Aihe josta Päivi kirjoittaa, on joutunut myllytyksen kohteeksi .
Asiasta puhumisessa on hyväkin puoli se, että monet ihmiset eivät juuri Raamattua avaa, niin hekin saavat opetusta siinä sivussa, mitä Raamattu synnistä puhuu.
Minua ihmetyttää se, kun jotkut kirjoittajat ovat kuulleet sellaista, mitä Päivi ei ole puhunutkaan. Mielikuvitus tekee tepposet ja monet uskovat Päivin sanoneen. Väärän todistuksen antaminen on syntiä . Toivon Siunausta Päiville . .
Rikosoikeudenkäynnissä on kysymys siitä, onko vastaaja toiminut syytteen teonkuvauksessa esitetyllä tavalla. Kun teossa on kysymys mielipiteen ilmaisusta, tulee lähtökohdaksi ottaa sanatarkka ilmaisu, jonka vastaaja on tosiasiallisesti ilmaissut.
Ruben Stillerin ohjelmassa Päivi Räsänen sanoi: ”Mutta toisaalta ihmisen geeniperintökin on tässä vuosituhansien ja ihmiskunnan historian aikana rappeutunut, eli se ei ole niin kun välttämättä sitä, mitä se on ollut silloin kun meidät on luotu.” sekä hieman myöhemmin ”Kyllä se mielestäni on ihan selkeä asia, että Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi. Hän loi miehen ja naisen, ja tarkoitti avioliiton näiden kahden välille.”
Sikäli kun tunnemme Raamatun luomiskertomuksen, ei Päivi Räsäsen voida objektiivisesti tulkita viittaavan muuhun kuin siihen Jumalan luomistyöhön, johon kyseisessä luomiskertomuksessa viitataan. Alkuperäisessä luomiskertomuksen tekstissä kerrotaan kahden ihmisyksilön, miehen ja naisen luomisesta. Räsänen ilmiselvästi tulkitsee, että nämä kaksi olivat heteroseksuaaleja. Loukkaako tämä tulkinta homoseksuaaleja? Jätän asian kunkin itse arvioitavaksi.
Toisaalta Raamatun luomiskertomusta voidaan tulkita siten, että siinä on myyttisessä muodossa ilmaistu näkemys maailman synnystä ja ihmisen paikasta tässä kokonaisuudessa. Tässä kokonaisuudessa ihmisille annetulla kehotuksella olla hedelmällinen on olennainen merkityssisältö, olkoonkin ettei se välttämättä koske kaikkia ihmisyksilöitä.
Syyttäjä on tehnyt Päivi Räsäsen ilmaisusta oman tulkintansa, joka on osa syytteen mukaista teonkuvausta. Syyttäjä on syytekirjelmässään tulkinnut Päivi Räsäsen ilmaisulle merkityksen: ”homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit”. Tulkinnallaan syyttäjä irrottaa tarkastelun pois Raamatun kirjoitetusta luomiskertomuksesta ja siirtää kontekstin meidän aikamme ihmisiin. Syyttäjän tulkinta voidaan yhteensovittaa siihen raamatuntulkintaan, ettei luominen ole vain kerran tapahtunutta, vaan jatkuva Jumalan teko, joka pitää elämää yllä.
Tässä syyttäjän valitsemassa kontekstissa ei ole mitään vikaa. Ilmi selvästi Päivi Räsänen ei kuitenkaan Ruben Stillerin ohjelmassa ottanut homoseksuaalisuuteen kantaa juuri tässä kontekstissa. Näin ollen syyttäjän esittämä teonkuvaus ei ole kokonaisuudessaan validi.
Eskolan blogin viimeinen lause: ”Kun Valtakunnansyyttäjän tiedote kiistää vääristelleensä Räsäsen lauseita, tiedotteen väite on totuuden vastainen”.
Miten enää Suomessa kansalainen voi luottaa oikeuslaitoksen objektiivisuuteen? Syyttäjä siis toimii tällä tavalla: ”Sinä kirjoitit/sanoit tosin noin, mutta tarkoitit niin kuin minä sinua syytän ja mitä sanoillasi tarkoitit”. Sanat ja tekstit hän siis ihan tulkitsee miten haluaa, vaikka täysin päinvastaisiksi. Minusta näin ei voi mitenkään toimia oikeusvaltion oikeuslaitos.
Olen nyt monesta paikasta kuullut ja lukenut ja myös itse Räsäseltä viimeksi tänään, että hän ei ole sanonut niin kuin syytteissä oli. Teillä täytyy olla jonkinlainen häiriö ymmärryksessä!
Ja tämähän oli esillä jo aiemmin, että syytökset olivat virheelliset. Ei vasta nyt. En viitsi enempää jatkaa.
Riitta Sistonen toteat:””Hyvä ohjenuora on tämä: laki vaatii ja käskee, evankeliumi lupaa ja lahjoittaa (sen mitä laki vaatii). ””
Mitä tarkoitat ”evankeliumi lupaa ja lahjoittaa”?
Selittäisitkö konkreettisesti mitä se sisältää?
Ilmoita asiaton kommentti