Raha ja mistä se tulee?

Siihen aikaan, kun vielä tiedettiin mikä on rukki, käytiin eräässä pirtissä seuraava keskustelu: Piika oli kehräämässä villalankaa, kun emäntä toteaa, että nyt tulee liian paksua! Piika vastasi: Hyvä emäntä, kyllä siinä on ohkasempiakin kohtia! Meille on avattu taasen tienaamisen salattu maailma. Ahkerimmat ovat koonneet muutaman kymmenmiljoonaisen ja joku mutaman tuhannen. Onko tämä nyt sitä atomiajan mannaa? Joka keräsi paljon, hänellä ei ollut liikaa? Joka keräsi vähän, häneltä ei puuttunut mitään? Olisipa mukava aikamatkata Siinaille Israelilaisten leirille. Paikalla on oltu jo ainakin kuukausi. Manna on tullut säännöllisesti. Joku varustautuu aikaisin, että parhaat keruupaikat ovat vielä koskemattomina. Joku tulee teltastaan aanutoimille ja koukkaa siitä samalla kahmalollisen. Illalla kaikki on tasan, koska ahkeran kerääjän manna-astia olisi muuttunut matopurkiksi. Mato on sinänsä tarpeellinen ongenkoukussa, mutta käyttöpaikat ovat vähintään viidensadan kilometrin päässä.

Mieleeni nousi eräs kokous Järvenpäässä. Olimme veljien kanssa pitämässä tilaisuutta Kohtaamispaikalla. Minulla oli teksti Jaakobin kirjeesta, jossa puhutaan rikkaudesta. Siinä kesken puheeni Pyhä Henki puhui sydämelle, että ei kannata kadehtia rikasta vaan pitäisi sääliä, jos hän on ilman Jeesusta matkaa tekemässä, sillä miljoonat muuttuvat matopurkiksi viimeisellä rannalla, jossa ei edes kerkiä ongelle, on mentävä yli. Vapauduin ainakin hetkeksi kateudesta, vaikka itseltäni ei ole mitään puuttunut. Vanhempi väki muistaa talousmahdin, jonka nimi oli: SEV. Siinä oli pidetty käskynjako. Unkari tekee kaikki bussit siis Ikarus-merkkiset. Valko-Venäjä tekee Belarus-merkkiset traktorit ja sitä rataa. Kun sitten tuli markkinahäiriö, joka hajotti systeemin, niin meni aikaa ja tupakkia, kun kaikki alkoivat vaatia maksut dollareina. Kauppa se on joka kannattaa. Joku valmistaa, joku myy ja joku ostaa ja näin ne pyörät pyörivät. Mutta mistä tulevat ne miljoonat? Ja miljardit?

Ihminen keksi oivallisen systeemin miten vaihtaa konkreettista materiaa ensin oravan nahkoihin, sitten plootuihin, sitten kolikoihin ja paperilappusiin. Nyt ne vaihdetaan bitteihin ja se käy mukavasti, kun siihenkin on keksitty kone, joka tekee työn. Jos markkinat eivät vedä, keksitään tarve, joka takaa sen, että olet trendikäs, menestyvä ja ainakin järjellisesti varustettu. Kun sinulla on juhla, sinun tulee käydä alkossa ja ostaa kuplivaa, mutta ei siinä vielä kaikki tarvitset patterikäyttöisen vispilän, koska sen tulee toimia kaikissa olosuhteissa. Näin on syntynyt yrittäjyyttä, joka takaa toimeentuloa. Tässä on yksi mutta, mutta mikä se on? Eikö kaikki ole hyvin? Tiesitkö, että materia, jota nyt suruttomasti käytetään, saattaa loppua, koska on vain yksi maapallo. Miljoonat ovat tulleet siitä, että meidän kaatopikoilla hajoaa molekyyleiksi maasta otettuja rikasteita. Meidän taivaalla on savuna ne öljyt, jotka piti olla meidän lastelastenlasten käytössä! Vaikka jättäisimme miten suuren määrän bittejä perinnöksi, tulee aika jolloin niillä ei ole käyttöä. Niitä ei voi syödä, niillä ei voi hoitaa edes hygieniaa helpotuslaitoksessa. Kenestä sanottiinkaan Raamatussa: Tuli vain tappamaan, tuhoamaan ja varastamaan! Vieläkö joku muistaa hänet? Vieläkö joku muistaa Hänet, joka tuli tuomaan elämän, yltäkylläisen elämän! Hän, joka puhdistaa ja parantaa eikä saastuta ja tuhoa. Joka itkee, miksi kana ei saanutkaan koota poikasiaan suojaan, kun pahat ilmat tulivat!

3 kommenttia

 • Kuulin mielenkiintoisen termin: Veronmaksuhalukkuus! Itse olen aina ollut sellainen man matonen, jolta ei ole kysytty halukkuutta oikeastaan nihinkään. No, kutsunnassa kysyttiin mihin haluaisin? Varmuutta ei annettu, että pääsisin haluamaani paikkaan. Veronmaksun yhteydessä ei halukkuutta ole kysytty. No, eihän kaikki hyvä voi koskea kaikkia, koska tasanjaettu hyvä ei enää näyttäisi hyvältä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Korkoa korolle, on sellainen peli jossa raha tekee rahaa, ilman työtä. Ilman korkopeliä maailmassa olsi ihan eri meininki. On silkkaa ahneutta lainata rahaa toiselle ja ottaa takaisin suurempi summa.

  Lahjaksi olette saaneet lahjaksi antakaa, pätee myös rahaan ja työntekijä on palkkansa ansainnut pitää loppuun asti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen
  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.. Nyt olen käsitellyt Vuorisaarnaa ja hakukone varmasti löytää, jos jotain kiinnostaa.. Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri Leevi Mikael Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit