Raamatussa ei vietetä naistenpäivää

Naistenpäivän kunniaksi toimituksessa avattiin IRT eli Ison Raamatun Tietosanakirja (painettu 1973) kohdasta nainen. Oh hoh! Hakusana alkaa näin: ”Ks. myös: Avioliitto, Eeva, huntu, ihminen, kihlata, koti, lapsi, leski, miehetär, mies, morsian, neito, neitsyt, perhe, synnyttää, talo, tyttö, vaimo, äiti.” Ja heti seuraavaksi:

”-nainen

aviorikkoja-nainen, ks. t.

jauhajanaiset Srn 12:3

midialalais-naisen 4 Ms 25:15

naapurinaiset Lk 15:9

porttonainen, ks. t.

seuranaisensa 2 Ms 2:5

velhonaisen 2 Ms 22:18

verenvuodattaja-nainen, ks. t.

Ja edelleen:

”Nainen

Jumalan luoma, 1 Ms 1:27, Annettu miehelle, 2:18, Mieheen liitetty, 2:24.”

IRT ei tarkemmin selitä naisen roolia ja asemaa Raamatussa ja yhteiskunnassa. Luettelee lähinnä vain raamatunkohtia, joissa nainen-sana esiintyy.

 IRT heijastaa paitsi vakavaa kieliopillista suhtautumista Raamattuun, myös varsinkin nainen-hakusanan osalta aikansa käsityksiä. Kirjan kolme osaa ilmestyivät 1972, 1973 ja 1975. Vaikea kuvitella että uusi 2000-luvun Raamatun sanakirja aloittaisi nainen-sanan esittelyn yllä olevalla tavalla.

Naisen asema ja rooli kirkossa on muuttunut ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi tie naispappeuteen oli pitkä ja lähti maastosta, jossa leijui IRT:n edustama Raamatun kirjaimellisuuden korostamisen henki.

 IRT on toimituksessa mainio ja hyödyllinen kirja yhä vielä monien juttujen tausta-aineistona, vaikka sen lähtökohtana on 1933/38-käännös ja menneiden vuosikymmenten tiedot ja asenteet. IRT:n vimmainen yksityiskohtien luokittelunhalu ansaitsee hatunnoston.

IRT:n uudistettu laitos ilmestyi 10-osaisena sarjana 1988–1991. Nainen-hakusana on siinäkin edellä kuvatun kaltainen.

Hyvää naistenpäivää kaikille lukijoille!

  1. @ Salme Kaikusalo

    Ketä tai mitä tämä tieto/uutinen palvelee?

    Eikös se pyri vähän niinkuin (naistenpäivän kunniaksi) epäsuorasti osoittamaan, että naisen asema on parantunut ja tasa-arvo sukupuolten välillä lisääntynyt huimasti raamatun, sen ainoan ja oikean ”totuuden” kirjoittamisen ajoista, jota IRT vielä 2000-luvulla peesaa. Sehän on hyvä asia. Vai mitä? Etkös sinäkin ole nainen (näin olen ymmärtänyt)?

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.