Raamatussa ei vietetä naistenpäivää

Naistenpäivän kunniaksi toimituksessa avattiin IRT eli Ison Raamatun Tietosanakirja (painettu 1973) kohdasta nainen. Oh hoh! Hakusana alkaa näin: ”Ks. myös: Avioliitto, Eeva, huntu, ihminen, kihlata, koti, lapsi, leski, miehetär, mies, morsian, neito, neitsyt, perhe, synnyttää, talo, tyttö, vaimo, äiti.” Ja heti seuraavaksi:

”-nainen

aviorikkoja-nainen, ks. t.

jauhajanaiset Srn 12:3

midialalais-naisen 4 Ms 25:15

naapurinaiset Lk 15:9

porttonainen, ks. t.

seuranaisensa 2 Ms 2:5

velhonaisen 2 Ms 22:18

verenvuodattaja-nainen, ks. t.

Ja edelleen:

”Nainen

Jumalan luoma, 1 Ms 1:27, Annettu miehelle, 2:18, Mieheen liitetty, 2:24.”

IRT ei tarkemmin selitä naisen roolia ja asemaa Raamatussa ja yhteiskunnassa. Luettelee lähinnä vain raamatunkohtia, joissa nainen-sana esiintyy.

 IRT heijastaa paitsi vakavaa kieliopillista suhtautumista Raamattuun, myös varsinkin nainen-hakusanan osalta aikansa käsityksiä. Kirjan kolme osaa ilmestyivät 1972, 1973 ja 1975. Vaikea kuvitella että uusi 2000-luvun Raamatun sanakirja aloittaisi nainen-sanan esittelyn yllä olevalla tavalla.

Naisen asema ja rooli kirkossa on muuttunut ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi tie naispappeuteen oli pitkä ja lähti maastosta, jossa leijui IRT:n edustama Raamatun kirjaimellisuuden korostamisen henki.

 IRT on toimituksessa mainio ja hyödyllinen kirja yhä vielä monien juttujen tausta-aineistona, vaikka sen lähtökohtana on 1933/38-käännös ja menneiden vuosikymmenten tiedot ja asenteet. IRT:n vimmainen yksityiskohtien luokittelunhalu ansaitsee hatunnoston.

IRT:n uudistettu laitos ilmestyi 10-osaisena sarjana 1988–1991. Nainen-hakusana on siinäkin edellä kuvatun kaltainen.

Hyvää naistenpäivää kaikille lukijoille!

2 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  IRT käsittelee sanaa “nainen” Raamatun aikaisen kontekstin mukaan. Muutenhan se ei olisi uskottava. IRT on todella hyödyllinen hakuteos moneen asiaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Wallentin sanoo:

  @ Salme Kaikusalo

  Ketä tai mitä tämä tieto/uutinen palvelee?

  Eikös se pyri vähän niinkuin (naistenpäivän kunniaksi) epäsuorasti osoittamaan, että naisen asema on parantunut ja tasa-arvo sukupuolten välillä lisääntynyt huimasti raamatun, sen ainoan ja oikean “totuuden” kirjoittamisen ajoista, jota IRT vielä 2000-luvulla peesaa. Sehän on hyvä asia. Vai mitä? Etkös sinäkin ole nainen (näin olen ymmärtänyt)?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kotimaa toimitus
  Kotimaa toimitus

  Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.