Pyhä kommuunio

Nautimme pyhässä kommuuniossa Jeesuksen Kristuksen tosi ruumiin ja tosi veren sielumme ravinnoksi.

Siunauksen malja, jonka me siunaamme, eikö se ole osallisuus Kristuksen vereen? Se leipä, jonka murramme, eikö se ole osallisuus Kristuksen ruumiiseen? (1. Kor. 10:16 / FB38)

Miksi koko seurakunnan yhteinen ehtoollinen (pyhä kommuunio) on tärkeä?

Otammeko leivän omiin likaisiin käsiimme vai antaako pappi sen suoraa suuhumme?

Miksi ehtoollisessa yhteismalja (kalkki) on (tai ei ole) parempi kuin pikarit?

Miksi seurakunta nauttii siunatun leivän ja viiniin kokonaan, jolloin ei jää yhtään leipää pateeniin eikä viiniä maljaan?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

 

35 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Opillisuus ja muotoseikkoihin päähuomion asettaminen on yksi vaarallisimmista esteistä evankeliumille. Silloin oppia käsitellään vain päässä, mutta sydän, jota Herra kaikessa kysyy pysyy kylmänä ja etäisenä Herran sanalle ja lähimmäisille. Opista ja tietyistä muotoseikoista tulee silloin päätarkoitus ja tiukkaa lakia. Hyvä esimerkki siitä on alttarikaide. Sen sisäpuolista aluetta pidetään erityisen pyhänä. Sinne saa mennä vain erityisestä syystä ja vain tietyt siihen arvolliset henkilöt. Kuitenkin tuo kaide on alun perin vain tarkoitettu helpottamaan polvistumista alttarin eteen. Jopa itse kaiteeseen on liitetty pyhiä teologisia tulkintoja. Kuitenkin se on pelkkä tekninen ratkaisu joka helpottaa jalkavaivaisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Olen ollut aika monta kertaa ehtoollisavustajana viiniä jakamassa ja voin vakuuttaa, että koskaan ei ole viiniä juotu eikä öylättejä syöty loppuun.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos kaikille kommentoijille ja lukijoille.

  Huomenna sunnuntaina perinteiseen ja oikeaan luterilaiseen messuun; pyhä kommuunio.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit