Pyhä Henki on Totuuden ja Viisauden Henki
Kevät on pitkälle ehtinyt. Kesä on lähellä. Elämä virkoaa. Kesäinen vihreys ja kukkien loisto kertoo meille lupauksen Jumalan suuresta tulevaisuudesta, jota kukkien loisto julistaa. Jumala antaa meille elämän ja toivon.
Kävimme Coletten kanssa Sanan ja rukouksen illassa Somerolla Svenssonin lähimmäispalvelukeskuksessa 17.5.2023. Sen pihalla näimme kukkivan puun. Minä puhuin ja Colette lauloi.
Suomessa on viime päivinä tehty kevätkylvöjä. Pyhällä maalla kasvukausi on aikaisempi. Niinpä siellä jo korjataan satoa.
Helluntai on vanha juhla. Kristikunta on viettänyt sitä alusta asti. Vanhastaan se on ollut juutalaisten sadonkorjuun juhla. Ilo ja riemu ovat olleet tulvillaan: Kiitetään vuoden sadosta. Jumalan huolenpito kansastaan on koettu kouriintuntuvasti.
Helluntain juhlaan tuli juutalaisia kaikkialta maailmasta, missä heitä asui. Parhaimmillaan väkeä oli Jerusalemissa jopa yli miljoona henkeä. Vanhastaan Suomessa sanottiin isosta väkijoukosta, että on väkeä kuin helluntaiepistolassa. Jerusalemiin tuli oli juutalaisten tapa tuohon aikaan. Sitä voi verrata myöhempään muslimien tapaan tehdä vierailu Mekkaan. Juhlan aikana toimitettiin lukemattomia liturgisia jumalanpalveluksia. Saarnaajat valittiin hyvin huolella etevimpien julistajien joukosta.
Sinä vuonna, jolloin Jeesus oli ristiinnaulittu ja noussut kuolleista, yksi näistä julistajista oli apostoli Pietari. Hänen saarnansa puhutteli suurta kuulijakuntaa. Noin 3000 henkeä liittyi Jeesuksen opetuslasten joukkoon tämän saarnan innoittamana.
Helluntain vietto Suomessa
Nykyisin maassamme vietetään helluntaita kahtena päivänä: Helluntaiaattona ja Helluntaina. Käytäntö on tullut työviikon joustamiseksi. Työaikojen järjestelyn on katsottu toimivan paremmin tällä tavoin.
Ajatuksellisesti helluntaiaatto liittyy helatorstain ja helluntain väliseen aikaan. Odotamme Pyhän Hengen tuloa. Hänen erityistä kosketustaan. Pyydämme häntä elämämme suunnan näyttäjäksi. Hänen johdatukseensa antaudumme. Odotamme häneltä elämämme suuren toivon aukeamista.
Helluntaiaaton apokryfiteksti puhuu Jumalan viisaudesta. Oikea viisaus on Jumalan lahja. Hän jakaa viisautta. Aivan erityisesti Pyhä Henki, Totuuden Henki, Helluntain Henki, on Jumalan viisauden jakaja. Niin kuin hänen esiintulonsa jo luomiskertomuksessa johti valon esiintuloo: "Tulkoon valo!" niin hänen valistustyönsä tuo esiin uskon olemuksen, Jumalan antaman valon koittamiseen meidän elämäämme.
LAUANTAI 27.5.2023
Helluntaiaatto
Tule, Pyhä Henki
Juhlapäivän apokryfiteksti Sir. 1:1–10
Kaikki viisaus tulee Herralta,
hänen luonaan sillä on ikuinen sijansa.
Kuka voisi laskea meren hiekanjyvät,
sadepisarat ja ikuisuuden päivät?
Kuka voisi selvittää taivaan korkeuden,
maan laajuuden ja syvyyksien pohjan? Kuka viisauden?
Ennen kaikkea muuta luotiin viisaus,
jo aikojen alussa ymmärrys ja järki.
Viisauden lähde on Jumalan sana korkeuksissa,
viisauden teille ohjaavat ikiaikaiset käskyt.
Kenelle on paljastettu, mistä viisaus on peräisin?
Kuka tuntee sen nerokkaat suunnitelmat?
Kenelle on ilmoitettu, mitä viisaus ja ymmärrys on?
Kuka hallitsee tietämyksen, jonka viisaus on kerännyt?
Vain yksi on viisas. Mahtavana ja pelottavana
hän istuu valtaistuimellaan.
Hän on Herra. Hän loi viisauden,
tarkasteli sitä, määritti sen mitat
ja vuodatti sitä koko luomakuntaan,
jakoi anteliaasti kaikille eläville.
Ne, jotka häntä rakastavat, saavat viisautta runsain mitoin.
On viisasta ja kunniakasta rakastaa Herraa;
ne, joille viisaus ilmaisee itsensä,
saavat sen Herralta, jotta näkisivät hänet.
Varsinaisena helluntaipäivänä Jumalan Pyhän Hengen työ kuvataan suurena täyttymyksenä. Pyhä Henki tuli luoksemme. Hän on keskellämme. Hän elää ja vaikuttaa koko maailmassa. Kaikkialla maailmassa hän kuuluttaa pyhää sanomaa Jeesuksen pelastustyöstä. Hän tuo esiin taivaallisen viisauden. Hän tahtoo tavoittaa jokaisen kansan jokaisen ihmisen pyhän evankeliumin välityksellä. Jokaikisen luo hän tahtoo tulla. Kaikkia hän kokoaa yhteiseen kristikuntaan, yhteiseen kirkkoon, Jumalan kansan yhteyteen.
SUNNUNTAI 28.5.2023
Helluntaipäivä
Pyhän Hengen vuodattaminen
Juhlapäivän apokryfiteksti Viis. 7:22b–8:1
Viisaudessa on henki,
älyllinen ja pyhä,
ainutsyntyinen ja monimuotoinen,
ohuen ohut, herkkäliikkeinen,
erillinen, tahraton ja kirkas,
järkkymätön, hyvyyttä rakastava, vireä,
riippumaton, hyvää tekevä, ihmisrakas,
vakaa, varma ja levollinen,
kaikkivoipa ja kaikkea valvova.
Se läpäisee kaikki älylliset henget,
puhtaimmat ja ohuimmatkin.
Viisaus on liikkuvampaa kuin mikään muu liike,
ja puhtaudessaan se virtaa läpi kaiken.
Se on kaikkivaltiaan Jumalan hengitystä,
hänen voimansa ja kunniansa kirkasta säteilyä.
Siksi siihen ei pääse sekoittumaan
mitään, mikä on epäpuhdasta.
Se on ikuisen valon heijastuma,
Jumalan toiminnan kirkas kuvastin,
hänen hyvyytensä kuva.
Se on yksi ainoa mutta kykenee kaikkeen,
se pysyy itsenään mutta uudistaa kaiken.
Polvesta polveen viisaus asettuu hurskaiden sieluun
ja tekee heistä Jumalan ystäviä ja profeettoja,
sillä Jumala rakastaa vain niitä,
joilla on viisaus asuinkumppaninaan.
Viisaus loistaa aurinkoa kirkkaammin
ja voittaa kauneudessa taivaan tähdet.
Se on vahvempi kuin valo,
sillä valo antaa aina tilaa yölle
mutta viisautta ei paha saa valtaansa.
Voimassaan viisaus ulottuu maan ääriin,
taitavasti se ohjaa kaikkea.
149 kommenttia
Matias Roto nyt sitten sanot:””Sinulla on ihmeellinen kuvitelma, että sinä muka omalla valinnallasi voisit päättää hyppäätkö maan pinnalta kuun pinnalle vai etkö.””
Mistä saat näitä oikosulku väitteitäsi?
Et osaa lukea Pietarin sanoja helluntailta, siinä on lupaus, siis mikä on se lupaus, tätä et osaa ymmärtää?
Eikö olisi rehellistä yksinkertaisesti sanoa ettei Pietarin sanoilla voi vauvakastetta perustella, olisit rehellin?
Lupaus on siis:
”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.””
Tuo on se lupaus josta Pietari puhuu.
Ari
Kuinka moni suomea osaava tulkitsisi Pietarin saarnan sanan
LAPSI
tarkoittavan
EI KUITENKAAN LAPSI?
Arin ongelmana on kuvitelma parannuksesta ihmisen oman vapaan tahtomisensa ratkaisun ansiosta tulleena kääntymyksenä.
Tämän opin kehitti nimenomaan reformoidun kirkon puolella Charles Grandison Finney, 29.8.1792 –16.8.1875. Ennen häntä reformoitu kirkko oli opettanut, että ihminen ei voi itse määrätä osaansa. Jumala ennalta määrää toiset ihmiset pelastukseen ja toiset tuomioon. Hän sitten alkoi opettaa, että ihmisellä on täysin vapaa tahto valita, haluaako hän pelastua vai jääkö hän edelleen ulkopuolelle. Hän painotti, että ihmisen pitää tehdä tietoinen kääntymys.
Tätä vanhempi ei tämä korostettu kääntymyksen painotus ole kuin vasta 1800 -luvun alkupuolelta Finneyn julistuksesta.
Finneyn opin taustalla on reformoidun kirkon opetus ennaltamääräämisestä. Finney kehitti oppinsa näkökulman vastakkaiseen suuntaan kääntäen.
Meille luterilaisille ei vastaavaan ole ollut tarvetta, koska me opetamme, että Pyhä Henki käyttää Jumalan sanan saarnaa ja sakramentteja uskon syntymiseksi. Niissä, jotka kuulevat evankeliumin, Pyhä Henki vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee.
Augsburgin tunnustus sanoo tästä näin
V Kirkon virka
Jotta saisimme tämän uskon (vanhurskauttavan uskon), on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee. Toisin sanoen Jumala vanhurskauttaa Kristuksen tähden eikä meidän ansiomme tähden ne, jotka uskovat, että heidän Kristuksen tähden otetaan armoon, jotta me uskon kautta (Gal. 3:14) saisimme luvatun Hengen (Gal. 3).
Seurakuntamme tuomitsevat kasteenuusijat ja muut, jotka katsovat, että Pyhä Henki tulee ihmisiin ilman ulkonaisen sanan välitystä heidän omien valmistelujensa ja tekojensa avulla.
Matias Roto mitä on se ”sokeus” josta Jeesus puhuu seuraavassa:
39 Ja Jeesus sanoi: ”Tuomioksi minä olen tullut tähän maailmaan, että ne, jotka eivät näe, näkisivät, ja ne, jotka näkevät, tulisivat sokeiksi”. 40 Ja muutamat fariseukset, jotka olivat siinä häntä lähellä, kuulivat tämän ja sanoivat hänelle: ”Olemmeko mekin sokeat?” 41 Jeesus sanoi heille: ”Jos te olisitte sokeat, ei teillä olisi syntiä; mutta nyt te sanotte: ’Me näemme’; sentähden teidän syntinne pysyy”.(Joh.9)
Oletko ollut ”sokea” ja onko Jeesus parantanut sinut niin että nyt ”näet”?
Minä itse elin liki 40 vuotta sokeana eli en ymmärtänyt mikä on Jumalan tahto, täytin omia haluja ja himoja. Sitten kun huusin Jumalalta apua niin kun jouduin/sain tunnustaa etten todellakaan ollut tiennyt Hänen tahtoaan kuinka elää niin lopulta Jeesus paransi minut että ”sokeat” silmäni paranivat nyt todella ”näen”.
Kari Paukkunen toteat:””Oman elämäni saastan näkeminen konkretisoitui 22-vuotiaana. Sen jälkeen olen nähnyt, että en vain minä, vaan koko maailma on langennut.””
MItä tapahtui kun ””Oman elämäni saastan näkeminen konkretisoitui 22-vuotiaana”, siis vetikö Jumala hyvyydellään puoleensa vai mitä?
Minä olin todella katkera ja syytin toista ihmistä omasta tilanteestani, luulin eläneeni ns ”hyvää” elämää, mutta Jumala näytti sen saastan jossa olin elänyt ja samalla Jumala antoi toivon ja veti hyvyydellään puoleensa. En todellakaan lähtenyt siinä heti kirkosta vaan etsin sieltä Jumalaa, siinä meni vuosia kunnes Pyhä Henki avasi Pietarin sanat mennä kasteelle ja minä menin ja se vasta aukaisi silmäni. Tärkeintä oli kuitenkin Jumalan hyvyys joka veti puoleensa, se toivo uudesta elämästä Hänen kanssaan.
Poistin Arin kommentin, koska siinä ei tuotu mitään uutta näkökulmaa koko keskusteluun, vaan sen ainoa sanoma oli toisen uskon mitätöinti.
Tänään helluntaina 28.5.2023 aamukahvia juodessani näin jänisperheen juosta kirmaavan iloisina pihamaalla. Ne liikkuivat koko perhe yhtenä joukkona.
Kun tässä blogissa keskustelun kuluessa on tullut esiin Pietarin helluntaisaarnan kasteoppi, niin toteampa tähän että tuon saarnan tilanne oli suuren
YHTEISEN JUHLAN YHTEISEN LITURGIAN YHTEINEN JUHLASAARNA.
Koko tuo tilanne oli yhteisöllinen, yhden kansan yhteinen kokoontuminen yhden Jumalan eteen.
Väärä yksilökeskeisyys ei siis mitenkään sovi tuon tilanteen mihinkään yhteyteen.
Onhan oppi-isämme Lutherkin sanonut, että ihmisen synnin syvin olemus on siinä, että ihminen on käpertynyt omaan itseensä päin, ”incurvatus in se”, eli ihmisen omaan napaansa tuijottaminen henkisenä asenteena on synnin syvintä olemusta. Näin Lutherin lauseen kuvaama synnillinen itsekeskeisyys on Pietarin saarnan tilanteessa kokonaan ulos suljettu.
Ensinnäkään Pietari ei suunnannut puhettaan vain jollekin yksittäiselle ihmiselle, vaan kokonaiselle juhlakansalle.
Kreikan sana πρὸς αὐτούς πρὸς, pros avtous, ”heille” on MONIKON kolmas eli siis YHTEISELLE kansalle suunnattu kehotus. Ja on huomattava, että tuon kansan suuruus oli valtava, parhaimmillaan tuon hengellisen juhlan aikana yli miljoona ihmistä liikkui Jerusalemissa. Emme toki tiedä miten monta ihmistä oli paikalla juuri tuon saarnan aikana, mutta paljon heitä oli.
Sitten kehotuksen sisältö: luopua epäjumalien palveluksesta ja ryhtyä elävän Jumalan palvelijaksi eli kääntymys oikean suhteen saamiseksi elävään Jumalaan.
Kreikaksi Μετανοήσατε, Metanoēsate, ”kääntykää Jumalan puoleen” myös on MONIKKO. Se siis on juhlapuhujan vetoomus siihen että KOKO juhlakansa yhtenä kansana tämän juhlan aikana elää todeksi sen Jumala-yhteyden, josta se jo juhlaan osallistumisessaan on osallinen. Eli kehtotus siis on tulla aidosti siksi, mitä jo on.
Tuon kääntymyksen toteuttamisen välineenä on kasteen saaminen. Verbi on PASSIIVISSA eli siis kasteen saava ei tee mitään, eikä hänen meriittejään tai ansioitaan tätä varten kysytä, vaan toimitus annetaan täysin Jumalan lahjana.
Pietarin puheen taustalla on Vanhan testamentin profeetan Hesekielin tallentama sana, missä Jumala sanoo, kuinka HÄN puhdistaa KOKO KANSAN kokonaisena kansana:
Hesekiel:
36:25 Ja minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte; kaikista saastaisuuksistanne ja kaikista kivijumalistanne minä teidät puhdistan.
Tässä profeetta viittaa kasteen veden vihmontaan, jolla Jumala kääntää koko kansan epäjumalanpalvelijan aidoksi elävän Jumalan palvelijaksi ja puhdistaa kansansa kaikista epäjumalan palveluksen saastutuksista.
Edelleen on huomattava, että tämä kaste on annettava rajoituksetta koko kansalle ikään tai sukupuoleen tai yhteiskunnallseen asemaan katsomatta, KOKO KANSALLE: ἕκαστος ὑμῶν, hekastos hymōn, ”jokaikiselle teistä”.
Korostaen vielä tätä KOKO KANSAN kääntymystä kokonaisena kansana Pietari mainitsee yhdistelmän ”teille ja teidän lapsillenne” elikä siis ketään ei saa jättää ulkopuolelle. Kaikkien vauvasta vaariin on saatava tämä Pyhän Hengen lahja, joka kasteen välityksellä annetaan.
YHTEENVETOA
Meille suomalaisille, jotka jo olemme lapsena saaneet kasteen.
Pietarin saarna on suunnattu koko kansalle ja se on vetoomus koko kansalle elämään todesta se Jumalayhteys, jonka Jumala itse meille on antanut jo pyhässä kasteessa.
Ari
Huomaan kaksi näkökulmaa lauseestasi: ”—en missään ole kuullut tai lukenut tuota selitystäsi tuosta ”lapsillenne”, ”
Ensinnäkin. Olen kerta toisensa jälkeen huomannut sen että sinulta asenteesi takia puuttuu valtava määrä aivan alkeellisintakin kristinuskon opin tuntemusta. Sen sijaan olet mitä erilaisimpien kysymysten kohdalla aidon tiedon sijaan ahminut itsellesi mitä eriskummallisimpia tuulesta temmattuja väitteitä.
Toiseksi. Olen lukuisia kertoja kirjoittanut eteesi nuo samat tosiasiat sinun kanssasi keskustellessamme. Kun nyt sanot, ettet ole ennen näitä huomannut, niin se kertoo vain että joko sinä et edes lue, mitä keskustelukaverisi kirjoittaa, tai sinulla on hyvin heikko tai hyvin valikoiva muisti, koska et noita lukuisia kertoja muista.
Ilmoita asiaton kommentti