Pyhä Henki – apostolinen kirkko
Uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä ja Pojasta ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, yleisen ja apostolisen kirkon. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää. (Nikean uskontunnustus / kolmas uskonkohta)
Hänessä on teihinkin, sittenkuin olitte kuulleet totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin, uskoviksi tultuanne pantu luvatun Pyhän Hengen sinetti, sen, joka on meidän perintömme vakuutena, hänen omaisuutensa lunastamiseksi — hänen kirkkautensa kiitokseksi. (Ef. 1:13-14 / FB38) Mitä ajattelet Pyhän Hengen sinetistä ja milloin olet sen saanut?
Onko kirkko sanan äiti vai sanasta syntynsä saanut tytär ja miksi?
Apostolisen kirkon aika alkoi ensimmäisenä helluntaina ja päättyy tämän ajan lopulla kun Jeesus tulee takaisin. Miksi kirkko on tai ei ole sinulle tärkeä?
He pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa. (Apt. 2:42) Miksi tämä on tärkeää myös tänäpänä?
Kaikki julkaistut blogini:
115 kommenttia
Pyhä Jumalan sana sanoo: “Yksi Herra, yksi usko, yksi kaste ” (Ef. 4:6). Ihminen voi siis saada elämänsä aikana vain yhden pätevän kasteen. Kristillistä kastetta ei voida toimittaa monta kertaa samalle ihmiselle, vaan vain kerran. Tämän, että kaste on yksi, ilmaisee ja vahvistaa paitsi yllä lainattu raamatunkohta, myös se tosiasia, että pyhä Raamattu käyttää kastetuksi tulemisesta sellaista kieliopin muotoa, aoristia,joka ilmaisee kertakaikkista tekemistä. Kun siis ihminen on kastettu, hän on tullut kertakaikkisesti kastetuksi, ja tämä tilanne kastetun kohdalla jatkuu pysyvänä hautaan ja iankaikkisuuteen asti miksikään muuttumatta.
Onko kirkko sanan äiti vai sanasta syntynsä saanut tytär ja miksi? Sana synnyttää Kirkon. Luther pitää ensimmäisiä Jumalan ihmiselle lausumia sanoja Kirkonperustamissanoina. Luovana ja vaikuttavana sanana Jumalan sana synnyttää myös Kirkon: ”Näitä ei voi erottaa toisistaan: missä on sana,siellä on myös Kirkko, siellä on Pyhä Henki, siellä on Kristus ja kaikki.”Luther sanoo saman asian myös kääntäen: ”Kirkko ei voi olla ilman jatkuvaa sanan käyttöä ja Kirkolla on aina sakramenttinsa tai armonvälineensä ja juhlamenonsa.” Sana on aina ensin ja se on siksi Kirkon yläpuolella. ”Kirkko on näet tytär,sanasta syntynsä saanut. Kirkko ei ole sanan äiti. Joka luopuu sanasta ja panee luottamuksensa ihmiseen lakkaa olemasta Kirkko ja elää sokaistuksen vallassa.
Juha Heinilä ajatellaampa nyt selittämääsi apostolista kirkkoa” eli oliko katolinen kirkko sitä?
Entäpä mitä tahtui ns “uskonpuhdistuksessa”, jatkoiko katolinen kirkko “apostolisena kirkkona” ja tuliko luterilaisesta myös vai kuinka?
Entäpä tänä päivänä onko luterilainen kirkko “apostolinen” vaikka jotkut sitä tituleeraavat “luopio kirkoksi”, entäpä sitten siitä eronnut hiippakunta?
Pieneneekö tämä “apostolinen kirkko” kuin pyy maailman lopun edellä kun nyt sitten tuntuu tuo hiippakunta olevan se “the kirkko”, entäpä kun siitä eroaa joku joka julistautuu “apostoliseksi kirkoksi”?
Juha Heinilä siis näetkö tuota mainostamaasi “autuutta” ympärilläsi, siis vaikkapa kaikkien luterilaisten seurassa? Entäpä niiden mirljardien joita sanot “kristityiksi”?
Oletko sononut luterilaista kirkkoa “luopio kirkoksi”? Mitä tällä mahdetaan tarkoittaa? Ovatko luopiot enää “kristittyjä”?
“Mitä ajattelet Pyhän Hengen sinetistä ja milloin olet sen saanut?”
Minä olen saanut Pyhän Hengen sinetin kasteessani. Tämä sinetti on paikoillaan koko elämän aina Taivaisiin asti eli kasteesta ikuisuuteen.
Martti Pylkkänen tuot esille hyvän kohdan jossa Jeesus puhuu tuomitsemisesta ja malkasta:
“”Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: ’Annas, minä otan rikan silmästäsi’, ja katso, malka on omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä” . (Matteuksen 7:1-5)
Tuossa kannattaa huomata kenestä puhutaan, ulkokullatusta, siis henkilöstä jolla itsellä on vielä malka silmässä.
Jeesus käskee ensin ottamaan malkan omasta silmästä, siis tämä tarkoittaa parannusta ja sitä että alkaa kuulemaan Jeesuksen äänen eli saa Pyhän Hengen.
Eihän sokea voi näyttää kenellekkään tietä, samaan monttuun putoavat kumpikin.
Helluntaiaatto
Helluntaiaatosta eli helluntaipäivää edeltävästä lauantai-illasta alkaa kirkkovuodessa niin sanotun helluntaijakson vietto. Tämä osa kirkkovuodesta on viikon mittainen päättyen seuraavaan lauantaihin. Helluntaiaaton tekstit puhuvat luvatun Pyhän Hengen tulemisesta ja odottamisesta. Päivän Vanhan testamentin tekstissä Isä puhuu omilleen eli tosi Israelille, joille Hän lupaa lähettää Pyhän Henkensä. Jumalan uusi liitto on tehty valmiiksi Hänen Poikansa sovitustyössä ja liiton sinetiksi Hän antaa Pyhän Henkensä lastensa päälle. Uuden testamentin teksti ohjaa meidät uskomaan ja ymmärtämään, että Pyhä Henki annetaan uuden liiton aikana pyhässä kasteessa. Päivän evankeliumissa Herra Jeesus lupaa lähettää apostoliensa päälle Pyhän Hengen. Tämä toteutui ensimmäisenä kristillisenä helluntaina Jerusalemissa. Apostolit saivat Pyhän Hengen ja rohkeasti todistivat Herrasta Jeesuksesta ja Hänen pelastusteoistaan. Olivathan apostolit silminnäkijätodistajia. Helluntaiaattona saamme muistaa, että Jumala on lähettänyt ja jatkuvasti lähettää lapsilleen Pyhän Henkensä avuksi. Me emme voi uskoa Kristukseen, Vapahtajaamme ilman Hänen apuaan. Pyhä Henki tulee luoksemme jatkuvasti Raamatun sanassa, synneistäpäästön sanoissa ja Hänen työtään on, että me uskossa nautimme Kristuksen tosi ruumiin ja veren syntiemme anteeksisaamikseksi. Pyhän Hengen tehtävä on kirkastaa Jumalan Poikaa. Jeesus kutsuu päivän evankeliumissa (Joh. 14:17) Pyhää Henkeä ”totuuden Hengeksi”. Pyhä Henki ei ole ”valheen henki”. Hän johdattaa ihmiset totuuden eli Jeesuksen luo, kun he haluavat kuulla Pyhän Hengen puhetta. ”Totuuden Henki” Hän on myös ja ehkä ennen kaikkea siksi, että Hän on Jeesuksen eli Totuuden Henki. Pyhä Henkihän puhuu, mitä Hän on Jeesukselta saanut. Maailma ei voi nähdä Pyhää Henkeä. Pyhää Henkeä, Jumalaa ja Jumalan omia vihaava maailma ei tunne, koska jos se tuntisi se kuuntelisi Pyhän Hengen puhetta. Tässä on vertailukohta siihen, kun Jeesus sanoo juutalaisille (Joh. 8:45): ”Mutta minua te ette usko, sentähden että minä sanon totuuden.” Jos Jeesus olisi puhunut valetta, juutalaiset olisivat uskoneet Häneen. Näin myös jos totuuden Henki puhuisi valetta, maailma tuntisi Hänet. Jeesus lupaa saman asian omilleen kuin edellä (Joh. 14:16) ”sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva”, mutta lupaa oikeastaan suurempaa. ”Teidän tykönänne” eli ”luonanne” on syvempi ja läheisempi asia kuin Joh. 14:16 ”teidän kanssanne”. Ja ”teissä oleva” kertoo sen, että toinen puolustaja, totuuden Henki on opetuslapsissa. Ei vain kanssa tai luona, vaan sisällä. Näin Jumala itse asuu kristityssä Hengessään ja Henkensä kautta.
Evankeliumi
Filippus sanoi hänelle: “Herra, näytä meille Isä, niin me tyydymme”. Jeesus sanoi hänelle: “Niin kauan aikaa minä olen ollut teidän kanssanne, etkä sinä tunne minua, Filippus! Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän; kuinka sinä sitten sanot: ‘Näytä meille Isä’? Etkö usko, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa? Niitä sanoja, jotka minä teille puhun, minä en puhu itsestäni; ja Isä, joka minussa asuu, tekee teot, jotka ovat hänen. Uskokaa minua, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa; mutta jos ette, niin uskokaa itse tekojen tähden. Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö, ja mitä hyvänsä te anotte minun nimessäni, sen minä teen, että Isä kirkastettaisiin Pojassa. Jos te anotte minulta jotakin minun nimessäni, niin minä sen teen. Jos te minua rakastatte, niin te pidätte minun käskyni. Ja minä olen rukoileva Isää, ja hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti, totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, koska se ei näe häntä eikä tunne häntä; mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva. (Joh.14:8-17 / FB38)
Hyvä vesper, kuten aina. Kannatti osallistua, suosittelen.
“He pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa. (Apt. 2:42) Miksi tämä on tärkeää myös tänäpänä?”
Jumalan sana ja apostolisen kirkon oppi on sama aina ja iankakkisesti. Harhaopit ja muut uudet vouhotukset on helppo tunnistaa ja hylätä. Pysykäämme totuudessa.
Tuossa tunnustuksessa on seuraava lausuma:
“”Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi””
Mistä tämä löytyy, ei ainakaan evankeliumista?
Ilmoita asiaton kommentti