Puhtaus ensin?
- Suomen ja samalla EU:n itärajalla aukeaa elintasoerojen railo, mutta samalla myös jyrkähkö terveyskuilu.
Ero on joissakin suhteissa yllättävä. Venäjän Karjalassa sairastetaan Suomea vähemmän allergioita tai diabetesta. No, samalla on totta, että rajan tuolla puolen aids, tuberkuloosi ja alkoholismi tappavat. Eilisessä TV-dokumentissa haastateltu aidsia sairastava pietarilainen nainen arvioi, että kyse on pandemiasta ja miljoonan sairastuneen arvio on liian pieni.
Suomen puolella taas allergiat, diabetes ja elintasoa seuranneet syövät ovat tavallisia. Päivän Hesarissa professori Pentti Huovinen kertoi suoliston ja sen bakteerikannan tärkeydestä terveydelle. Sanonta "Olet mitä syöt" pitäisi olla muodossa: "Olet sitä, mitä suolistossa bakteerit tekevät siitä, mitä syöt."
Desinfiointiin käytetyt kemikaalit ja liian puhdas elinympäristö ovat yksipuolistaneet bakteerikannan. Huovisen mukaan terveyttä ylläpitävä bakteereisto pysyy parhaiten yllä, kun välttää liiallista antibioottien käyttöä. "Bakteeristolle tekee hyvää liikkua luonnossa, tonkia maata, syödä multaporkkanoita, poimia marjoja ja sieniä sekä halata kanoja, possuja ja muita eläimiä. Ympäristömme muuttuminen ylihygieeniseksi on vaikuttanut bakteeristoomme." Allergioiden määrän lisääntyminen on siitä merkkinä.
Huovinen arvelee, että tulevaisuudessa suoliston bakteeristoa selvitetään rutiininomaisesti verinäytteiden tavoin. Puutoksia hoidetaan bakteeripillereillä ja ruokavaliolla.
- - -
Itse en halaile kanoja, mutta hoidan niitä kyllä päivittäin. Samoin hevosia tulee harjattua. Omassa maassa kasvaneet juurekset kuuluvat ruokavalioon. Sairastelua ei tästä syystä - tai huolimatta, Luojan kiitos ole ollut. En ryhdy tässä avaamaan elintapojani tämän enempää.
Kerron kuitenkin, että olen pessyt hiukset pelkällä vedellä noin kymmenkunta vuotta. Rohkaistuin siihen lankomiehen esimerkistä. Hänen ajatuksensa oli - johon itsekin yhdyn - että hiusten pesu- ja hoitoaineet sotkevat tasapainon poistaessaan hyödylliset bakteerit ja tarpeellisen rasvan. Elimistö pyrkii korjaamaan tätä. Hiukset kuivuvat tai rasvoittuvat. Tätä yritetään edelleen korjata eri valmisteilla. Kuinka paljon tarpeettomat pesuaineet ja kemikaalit rasittavat hiuksia ja ihoa sekä vesistöjä? Luonnonmukaisuus ei kaikessa toimi, mutta monessa asiassa kuitenkin.
11 kommenttia
Pekka Särkiö :”Sanonta ”Olet mitä syöt” pitäisi olla muodossa: ”Olet sitä, mitä suolistossa bakteerit tekevät siitä, mitä syöt.””
Jos ihmisen uskon lähtökohta on tuo hypoteesi, niin ilmeisesti se on hänelle ”tie, totuus ja elämä”. Ajatuksen ihmisen olemisesta vain sitä mitä hän syö esitti vasemmistofilosofi Feuerbach, joka ei hyväksynyt ajatusta, että olisi muka joku Jumala, joka olisi luonut ihmisen omaksi kuvakseen. Jumala oli hänelle pelkkä ihmisten omien pelkojen ja toiveiden heijastus ja totta oli se, että ihminen on vain sitä mitä hän syö. Ehkä hänen jumalansa oli sitten se kuuluisa spagettimonsteri.
Nyt on puhuttu sikarutosta, mitä rajan takana esiintyy villisioilla. Suomessa ei kait ole vielä tartuntoja ollut. Tallink veti pois kaikki villisikatuotteet.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001932345.html
Aiheeseen luonnon muokkaamisesta liittyy myös lisääntymisteknologia. Muutama viikko sitten HS:ssa oli artikkeli yksinäisistä naisista, jotka olivat saaneet lapsen hedelmöityshoidolla. Heitä on toistaiseksi pieni joukko, muistaakseni runsas 130 äitiä vuodessa, kun lapsia syntyi samaan aikaan 55 000. Heillä oli eri syitä tähän ratkaisuun. Kun hedelmällisen iän takaraja lähestyy eikä tee mieli hakea raskautta yhden illan suhteista, voi tämä olla joidenkin ratkaisu.
Huonoon suuntaan kehitys menee, jos lapsen hankkiminen ja kasvattaminen ilman miestä muuttuu ideologiseksi ja ajatellaan, että nainen on itsellinen lisääntymään, eikä halua miestä vaivoikseen.
Toiseenkin suuntaan teknologia antaa mahdollisuuden. Tällöin naisesta mieheksi hoidettu henkilö palautetaan hormonaalisesti naiseksi, että hän voi tulla raskaaksi ja synnyttää. Ratkaisu muuttuu ideologiseksi, kun kielletään sukupuolierot ja niiden mukainen luonnollinen järjestys. Sen sijaan halutaan väittää, että moneus ja erilaiset lisääntymistavat ovat luonnollisia.
Lääketiede Ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat yleisesti hyvä asia. Sen sijaan ihmiskäsitykseen kajotaan perustavalla tavalla, jos kielletään sen lähtökohta, että mies ja nainen lisääntyvät yhdessä tasavertaisesti, niin että kumpaakin tarvitaan.
Uhkana voisi muutoin olla se futuristinen visio, että lisääntymiseen kelpuutetaan vain hyvillä ominaisuuksilla varustettujen urosten spermaa, jota siemenasemat tarjoavat naisille – värikuvakatalogit terveistä kansikuvamiehistä ohjaavat synnytysmarkkinoilla shoppailevaa kuluttajaa. Suuri enemmistö, tavallisen näköiset miehet liian heikkojen geenien kantajina ja ilman kaupallista arvoa, jää sen sijaan lisääntymismarkkinoiden ulkopuolelle. Tässäkin puhtaus kulkee ennen luonnollista ihmisyyttä.
Ihmisen hyvää tavoittelevat järjestelmät ovat liiallisen hygienian lisäksi muutoinkin alttiita sotkemaan luontaisia ja toimivia prosesseja. Esimerkiksi kosteus- ja homeongelmaiset rakennukset ovat kansantaloudellisesti ja -terveydellisesti katastrofi. Sopimattomat materiaalit ja rakenteet 60-luvulta lähtien ovat sotkeneet perinteiseen rakentamiseen kuuluneen taidon rakentaa toimivia ja terveitä rakennuksia. Esimerkiksi väärään suuntaan toimivat kosteussulut pidättävät kosteuden rakenteissa. Home ja sienet kasvavat. Tasakatot, huonosti rakennetut suihkutilat, hengittämättömät sokkelit pahentavat ongelmaa. Ihmiset altistuvat ja sairastuvat.
Ilmoita asiaton kommentti