Piispan One Way or Another -periaate: SEKAAN VAAN!

Helsingin Kulosaaresta käsin päin kuuluu kummia.  Kulosaaren yhteiskoulussa  kokeillaan tänä lukuvuonna uskonnonopetusta, jossa eri uskontoihin kuuluvat oppilaat opiskelevat osittain yhdessä.

”Meillä on etuoikeutettu tilanne, sillä koulussamme on hirveästi eri kulttuureja ja uskontoja edustettuina ja voimme hyödyntää siitä saatavaa synergiaa”, sanoo rehtori Lauri Halla Hesarin haastattelussa. Asiantuntijat tosin epäilevät järjestelyn laillisuutta, pelkäävät Hallan tekevän hallaa kaikille asianosaisille.

Koulun 750 oppilasta edustavat yli 40:ää eri kansallisuutta.  Koulussa opetettavia katsomusaineita ovat islam, evankelis-luterilainen, ortodoksinen ja roomalaiskatolinen uskonto ja elämänkatsomustieto.

One World, One Vision-tyyppiseen yksituumaisuuteen tuskin tällä kokeilulla päästään, mutta ilman kokeilemista emme voi tietää, mitä tapahtuu, kun eri kulttuuritaustoista ja uskonnollisista viiteryhmistä tulevat nuoret kokoontuvat yhteisiin palavereihinsa.

Jos yhteiseksi sloganiksi iskostuu Yes we can, niin ei muuta kuin Suomen Synkretistis-synergistista Yhdistystä (Syssy) perustamaan! Peruskoulun kuningasidea on ollut tasapäistää oppilaansa. Ihme, että näinkin kauan on kestänyt, ennen kuin on tajuttu, että tasapäistäminen voisi toimia myös uskontoasioissa.

Aluksi on odotettavissa, että Syssy:n alkutaival on kivikkoinen, kun eri katsomusaineitten edustajat eivät tunne toisiaan ja heiluttavat vain omia lippujaan. Matka kohti Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta-päämäärää on kuitenkin alkanut. Yhdistyksen alustavat avausrepliikit ja piikit ovat ennalta-arvattavia:

Islamilaiset: Allah on suuri!

Muut: Eikä ole!

Kristityt: Jeesus pelastaa!

Islamilaiset: Ei Jumalalla ole Poikaa!

Ateistit: Eikä Pojalla Isää!

Ateistit: Jumala on kuollut!

Kristityt: Nietsche on kuollut, Jeesus elää!

Katoliset: Joulu on vuoden tärkein juhla!

Ortodoksit:  Ei kun pääsiäinen!

Luterilaiset: Entäs pitkäperjantai?

Ateistit: Vappu!

* * * * * * * * *

Tampereen hiljattain edesmennyt emeritus-piispa Paavo Kortekangas ajoi aikoinaan ajokorttinsa Helsingissä. Häntä hirvitti kovasti lähteä liikenteeseen Mannerheimintien laidasta. Opettaja rohkaisi Paavoa huikkaamalla hilpeästi: ”Sekaan vaan!” Ja niin sitä sitten mentiin. Myöhemmin Kortekangas muisteli useaan kertaan tätä tapausta. Aina kun hän joutui hämilleen jonkin vaikean asian edessä, hän veti syvään henkeä ja päätti, että Sekaan vaan!

Lehtijuttu Kulosaaren kokeilusta:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1376281456324?jako=5586401e85718cd35d6515854eb209ed

22 kommenttia

 • Hannu Kiuru sanoo:

  K-24uutisesta luemme:

  Kokoomuksen ministerikokouksen avauspuheessaan pääministeri Jyrki Katainen otti laajasti kantaa yhteiskunnan arvomuutoksiin. Esimerkkinä erittäin hienosta sosiaalisesta innovaatiosta Katainen mainitsi Kulosaaren koulun suunnitelmat opettaa eri uskontoja ja elämänkatsomustietoa osin yhdessä ryhmässä. Hän toivoo, ettei mikään laki estäisi tällaista järkevää toimintaa. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

  Ainakin Kataisen puheenkirjoittaja näyttää diggaavan Kulosaari-kokeilusta. Tuo on kyllä paha, kun pääministeri heti Räsäs-kohun jälkeen rohkenee toivoa, ettei mikään laki estäisi tällaista toimintaa. Tässähän nyt jo toinen ministeri puhuu siitä, että jos laki on mäntti, niin sitä voisi vaikka…

  Hei, huomio: Nyt voisi olla hyvä syy taas erota kirkosta…! :p

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (66 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121