Piispa Eero ruudussa

eerohuovinen

Herätysliikkeet ovat tuottaneet kirkkoon monenlaisia uusia toimintamuotoja ja innovaatiota. Jälleen pitää markkinoida yhtä. Olin viikonloppuna raportoimassa Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Luther-kirkon avajaistilaisuudesta Helsingin Kampissa. Entinen yökirkko teki näyttävän paluun kirkoksi.

Piipahdin myös kirkkotilan parvella, josta ei käytännössä nähnyt saliin juuri mitään. Tai näki sittenkin. Parvelle oli nimittäin aseteltu muutama televisio, johon ilmestyi niin laulujen ja virsien sanat kuin salissa puhuneen piispa emeritus Eero Huovisen kasvot. Fiilis oli samanlainen kuin aikanani tutustuessani Brasilian helluntaikirkkoihin: niissäkin erilainen tekniikka pelasi.

Harvoin kirkko on täynnä, mutta silloin kun on, parvetkin täyttyvät. Näin käy esimerkiksi konfirmaatiomessuissa. Sitä paitsi on myös niitä seurakuntalaisia, jotka nimenomaan haluavat nauttia jumalanpalveluksestaan parvella. Televisio parantaa kokemusta kummasti. Ja tuskin on monelle seurakunnalle mahdoton investointi. Sleyn innovaatiosta kannattaa ottaa muuallakin ilo irti.

Johannes Ijäs

Uutispäällikkö, Kotimaa24

2 kommenttia

 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Johtuu myös puhujasta. Kun Huovinen lähti eläkkeelle, Tuomiokirkko oli aivan täynnä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Ei se aina ole kiinni puhujasta.

  Eilen kävimme Karkun opistolla. Jo paljon ennen tienhaaraa oli pitkä jono autoja, isolta tieltä Karkun kirkolle menevää tietä, kaikki kääntyivät samaan suuntaan, sitten tuli opistolle menevä tie, jälleen kaikki kääntyivät samaan suuntaan.

  Ovella oli ihmisiä toivottamassa tervetulleeksi. Väkeä oli eteisessä ja luokissa. Salissa oli edessä muutama vapaa paikka.

  Kovaäänisellä välitettiin messu toisiin tiloihin. Televisiota ei ollut, vaan ainoastaan äänen toisto ympäri opiston tiloja ruokalaa myöten.

  Ehtoollisen jakajia oli neljä, mutta silti vietto kesti niin pitkään, että kanttorin piti kuuluttaa useampi lisävirsi.

  Ja kuka oli saarnaaja? Koska olin tullut paikalle muista syistä, niin en ollut katsonut saarnaajan nimeä enkä muista hänen nimeään, vaikka olen hänet joskus nähnyt muissa yhteyksissä. Äsken en enää netistäkään löytänyt, kun olivat jo ehtineet päivittää nettisivun tulevia tapahtumia varten.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kotimaa toimitus
  Kotimaa toimitus

  Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.