Pessimististä city-juhannusruikutusta…

juhannusbingo

Mä en siis näe mitään järkeä tällaisessa juhlassa, jonka päähenkilö outo saarnamies sekaantuu asioihin, jotka ei sille ees kuulu. Se haukkuu vallanpitäjät ihan pataluhaksi, lättäjaloiksi ja maan rakoon eikä piittaa seuraamuksista pätkääkään. Joutuu suorasukaisuutensa takia poseen, linnan tyrmään. Linnassa taas vietetään kunnon bileitä malliin in vino veritas. Palkaksi eroottisesta tanssista nuori tyttö saa pyytää hallitsijalta mitä vain. Äitinsä ehdottaa profeetta Johannes Kastajan päätä vadilla.

Kamelinkarva-asussa viihtynyt ja heinäsirkkoja erämaassa syönyt Johannes Kastaja  ja samanlaisella parannussaarnalla työnsä aloittanut Jeesus Nasaretilainen olivat serkuksia, ikäeroa puoli vuotta. Jeesus söi ja joi ihan normaalisti, mutta eivät kaikki siitäkään tykänneet, vaan syömärinä ja juomarina pitivät.  Johannes mestattiin miekalla, Jeesus  ristiinnaulittiin.   Jeesus omisti vain saumattoman vaatteen, joka lopulta joutui Golgatalla sotilaitten arpapelivoitoksi.

Oikea juhannuspäivä on vasta tiistaina 24.6. eikä lauantaina 21.6.  No, mieluummin juhannus lauantaina kuin joulu. On Jeesus sentään isompi juttu kuin Johannes, joka ei omankaan todistuksensa mukaan ollut arvollinen edes solmimaan Jeesuksen sandaaleitten remmejä.

Surullisinta koko juhannuksenviettoideassa  on se, kun tällainen pessimistinen Suomen kansa yrittää ottaa yhdessä viikonlopussa ilon irti elämästä. Miksi? Minun mielestäni ilon pitäisi kuulua elämään. Jos se otetaan pois, niin silloin ei jäljelle  jää enää oikein mitään kivaa.

Ilo otetaan juhannuksena yleisimmin irti kuperkeikkalimonadilla. Juodaan kuin viimeistä päivää. Ja monille juhannus jääkin viimeiseksi. Maanantaina saamme ensimmäisenä tietää hukkuneitten ja tieliikenteessä menehtyneitten määrän. Se on asia, joka tiedotusvälineitä näyttää vuodesta vuoteen jaksavan  kiinnostaa.

Taikayön saldoa:

Juhannustaika

 

Ikään kuin pisteenä i:n päälle jokin tutkimus muisti aivan hiljattain muistuttaa, että makkara tappaa suomalaisen miehen.

Koska sää ei tänä juhannuksena suosinut meitä, on sateella hyvää aikaa  muistella menneitä juhannuksia, vaikkapa tällaista:

Puolangan pessimistit

 

Voisikohan juhannuksella olla jotakin muutakin sisältöä kuin kokko, rantasauna, grillaaminen,  kännissä maalla ja vesillä hilluminen, autoruuhkat mennen-tullen, perheriidat, onnettomuudet, avioerot…?

Toisaalta: Onhan tuossakin jo paljon materiaalia yhdelle viikonlopulle. Liikaakin.

Kuinkahan monen juhannukseen muuten  mahtaa kuulua kirkko kesäpitäjässä?

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. En ole käynyt näillä sivuilla pitkään aikaan, mutta nyt kuuluu taas asiaa. Onnittelut Hannu suorasta ja selkeästä puheesta! Ehdin tuskin joka kohtaa edes ehdin lukea, kun oli jo niin kiire vastaamaan.

    Itse jouduin kanssa perjantaina kaupan kassajonossa tilanteeseen, jossa huomasin puhuvani erään ystävän kanssa jotain samansuuntaista.

    Sanomiseni pisti minut itsenikin tutkiskelun paikalle. Johanneksen muistojuhla, päivä, jona muistetaan totuudenpuhujaa, jolle ei ns. löytynyt sijaa majatalossakaan, vaan piti raivata pois tieltä. Traagista, totuus voi joskus olla meille niin kirpaisevaa, että totuudenpuhujaa ei enää haluta keskuuteen.

    Voin kysyä ensimmäisenä itseltäni, torjunko minä kuinka paljon totuutta ympäriltäni ja tajunnastani, joka minun kuitenkin olisi hyvä tunnistaa ja tarvittaessa kohdata!

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121