Perheneuvojan ohje norsupariskunnalle: Kärsikää toisianne!
Aloitellessani seurakuntapappina 1980-luvun alussa tein mielessäni selvän pesäeron meidän rivipappien ja perheneuvonnan spesialistien välillä. Perheneuvojiksi valikoituivat harvat ja valitut. Sellaiseen pestiin ei ihan niin vain päästäkään: Jos ei ole koulutusta, niin ensin pitää saada paikka jostakin muualta kuin Helsingistä, jotta tuota virkaa vastaan sitten saisi monivuotisen koulutuksen.
On totuttu ajattelemaan, että perheneuvontaan kuuluukin olla pitkät jonot, ei sinne asiakkaiksikaan niin vain mennä. Eräässä vaiheessa Yhtymässä hermostuttiin näihin jonoihin ja Pääkallonpaikalta lähetettiin seurakuntiin delegaatio hattu kourassa kyselemään, josko löytyisi pappeja, jotka oman työnsä ohessa voisivat silloin tällöin ottaa jonkun parin kontolleen. Elettiin vielä ns. pienten seurakuntien aikaa, jolloin meikäläinenkin muistaa ääneen parkuneensa, että ei, ei, ei onnistu millään, kun silmät ja korvat olivat muutenkin täynnä vaikka mitä duunia. Meitä työntekijöitä oli silloin niin vähän, että 20 vuotta kollegoitani nuorempana minulle oli jotenkin ohjautunut nuorisotyö ja rippikoulutyö yksin hoidettavaksi. Samalla olin myös virastopappi (3 virastopäivää viikossa) ja tein tukka putkella toimituksia, kun oli vielä tuota tukkaakin päässä.
Yhtä huono flaksi oli käynyt myös yhtä pienissä naapuriseurakunnissa, joten tämä idea taidettiin haudata vähin äänin Mappi Ööhön. Näin vanhana pappina voin kyllä ymmärtää, että Yhtymän näkökulmasta katsottuna idea oli paperilla varsin mainio. Ikävä kyllä hankkeella ei ollut elintilaa. Nyt tilanne on tyystin erilainen, kun ollaan ja eletään suurissa yksiköissä. Isossa seurakunnassa olisi varmaan mahdollista pikakouluttaa pappi tai kaksikin tähän jaloon työhön.
Kokonaan toinen juttu on, haluaisivatko pariskunnat avautua ongelmistaan esim. puolitutulle seurakuntapapille. Kriisityöstähän tässä on kyse. Tulisiko siinä rooliristiriitoja, jos ja kun pappi joka käänteessä kyselisi, miten teillä menee parina…?
Kun Yhtymä pisti pystyyn Kampin Narinkkatorin reunalle Nooan arkin näköisen kappelin, läheisten seurakuntien työntekijät kävivät heti pohtimaan, miten meitä ja heitä alettaisiin lisätyöllistää. Sitten kuulimme, että sinne tulee oma henkilökunta. Well, arvasimme heti, että nuo virat ovat sitten varmasti pois jostakin muualta. Aivan oikein: Ne aiottiin napsaista irti perheneuvonnasta ja sairaalasielunhoidosta. Taisi älämölön jälkeen Mappi Öö taas saada lisää materiaalia sisuksiinsa.
Perheneuvonta on ollut, nyt on ja olkoon jatkossakin oma momenttinsa, vaikkakin työn voisikin nähdä kuuluvaksi henkisen diakonian piiriin. Kirkon tehtävä on kulkea ihmisten rinnalla ainakin näiden elämän käännekohdissa, niin iloissa kuin suruissakin. Koska kirkolla on oikeus vihkiä pareja, niin sillä on myös velvollisuus tarjota perheneuvontaa. Usein parit kuitenkin tulevat perheneuvojan juttusille niin myöhään, että suhdetta ei voi enää pelastaa. Silloin ainoaksi tehtäväksi jää suhteen purkaminen yhdessä.
Monikaan vihkipari ei tunnu ennen vihkimistä kaipaavan minkäänlaista avioliittokoulua, koska rakkautta on niin paljon ja me kyllä selviämme yhdessä kaikkien esteitten yli. Pikkulapsivaiheessa ei myöskään ole otollista hetkeä parisuhteen hoitamiseen liittyville kysymyksille. Olisi upeaa, jos seurakunnallisessa perhetyössä tapahtuisi jonkinlainen herääminen vaikkapa perhekerhoissa siten, että vaikeista asioista päästäisiin juttelemaan mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Eihän ole konsti eikä mikään järjestää seurakuntatiloihin asiantuntijavetoisia luento- ja keskusteluiltoja. Tärkeintä olisi osanottajien havainto, että hei, muutkin parit ja perheet käsittelevät ihan samanlaisia kysymyksiä kuin mekin…
Ihmiset: Kosketelkaa toisianne!
Tämä blogina (lue: blogi-pakina) sai innokkeensa oheisesta K24:n uutisesta:
https://www.kotimaa.fi/artikkeli/onko-perheneuvonta-diakoniatyota/
25 kommenttia
Facebook-kaverini, perheneuvoja Heli Pruuki antoi minulle luvan copypeistata FB-kommenttinsa tähän. Näin siis Heli:
”En tiedä onko sellaisesta, arvostuksen puutteesta, kuitenkaan kyse. Tuohon ”delegaatioon” kaiketi turvauduttiin tietäen, että osalla papeista on terapeutin koulutus tai erityisosaamista sielunhoidossa. Erityisesti hesassa on perheneuvontaan hirveä tunku, eikä asiakkaiksi pääse ennen kuin tilanne on päässyt jo tosi pahaksi – töitä riittäisi kolminkertaiselle perheneuvojien määrälle. Päättäjien on kai helpompaa höylätä yhteisiltä työaloilta kuin seurakunnista, sillä seurakunnat pitävät paremmin puoliaan, niissä työ on näkyvämpää kuten on Kampin kappelissakin. Perheneuvojat ja sairaalapapit ovat ”hiljaisia työntekijöitä”, vaitiolovelvollisuuden velvoittamia, yksittäisten ihmisten ja perheitten kanssa työskenteleviä, eivätkä he juurikaan tee itsestään ja työstään suurta numeroa. Myöskään asiakkaat eivät tule esille puolustamaan työtämme. Arvostusta silti koen, sekä kollegojen (muiden kirkon työntekijöiden, ja myös terapeuttien) puolelta, että asiakkaiden suunnalta. Varmasti päättäjissä on kuitenkin sellaisia mukana, jotka eivät oikein tiedä mistä on kyse eivätkä siis arvostakaan.”
Asiasta ei kommentoitavaa, mutta pakko kehua tätä kirjoitustyyliä. On se letkeää tuo suomen kieli taipumaan Ruttopuiston suunnalla!
Joo, Hannut on aina pakko lukea. Jonkinlainen arjen kestämisen sietämätön keveys ja nauruitku niissä.
Mitä tulee tarinaan norsun tunnustelusta, Siinä valtion päämies etsi itselleen neuvonantajaa ja ministeriä. Ehdokkaat vietiin suljetuin silmin huoneeseen ja kysyttiin mikä siellä on. Yksi vastasi, että jonkinlainen pitkä käyrä putki (kärsä) Toinen sanoi, että luja köysi, jonka päässä tupsu (häntä) ja kolmas sanoi, että paksuja pylväitä ainakin neljä (jalat)
Teistä ei yksikään kelpaa, sanoi hallitsija. Suojat silmiltä poistettiin. -Minä tarvitsen neuvonantajan, joka hallitsee kokonaisuuden eikä näpertele pikkuasioissa. Ette kelpaa.
Näistä avioliittoihin / parisuhteisiin liittyvistä asioista tulisi mielestäni pitää enempi mekkalaa. Kirkon käyttämiä menetelmiä voisi myös varmasti päivittää. Yksi mielenkiintoinen kokeilu oli City.fi-yhteisön kanssa toteutettu Rakkauden ammattilaiset-kampanja v. 2008. Tässä siitä vähän muistin virkistämiseksi:
https://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/1BCBFB55DB001570C22574FD0035FC39?OpenDocument&lang=FI
Jos jonkin vastaavan jutun toteuttaisi jomman kumman iltapäivälehden kanssa, niin huomiota kampanja varmasti saisi. Myönteistäkin.
En usko pakkoneuvontaan sen enempää kuin pakkoavioliittoihinkaan, mutta jos perhettä perustaville olisi tarjolla jokin peruskurssi, saattaisi se olla hyvinkin houkutteleva. Sen ei tarvitsisi olla niin ongelmalähtöistä, pääasia että viestintätaidot kehittyisivät ja odotukset asettuisivat oikeisiin uomiinsa.
Jaa-jaa. Tykönäni olen joskus miettinyt, mitenkä tämä perheneuvonta näin paljon kirkon tontille joutunut ja sielläkin lähinnä karvalakkipuolen pappien hommiksi. Luulisi yhteiskunnassa olevan muitakin tahoja, joille perheneuvonta paremmin kuuluisi.
Toisaalta ymmärrän, että homma on kirkolle sysätty. Täällä mahdollisimman etäällä helvetin esikarsinoista tämä on, lähinnä ”usko,toivo ja rakkaus-osastolla”, mutta onko paikka tässä inhimillisten arvojen konkurssissa sittenkään oikea.
Ja jos tämä posti sitten kirkolle kuuluu, eiköhän tuo diakonia ole sitten se ainoa oikea paikka, jossa asia niiden perheidenkin parhaaksi saadaan edes jonkinlaiseen järjestykseen.
Tuohon maksullisuuteen en osaa ottaa kantaa. Jos tästä saisi kunnon bisneksen, yrittäjiä olisi varmasti muitakin kuin kirkko. Ja ehkä vielä paremmin eväin.
Ilmoita asiaton kommentti