Paul Gerhardt saksalaisen runouden huipulta

Uudenvuoden päivä. Kuuntelin Straussia ja luin Gerhardtia, saksalaisen runouden huippua. Osan runoja ääneen osan hiljaa. Osan hitaasti mietiskellen, osan nopeammin maiskutellen.

Saksalaisessa kulttuurissa on ollut eri aikakausia vuosisatojen kuluessa. On ollut pietismiä, valistusaikaa, klassisismia, realismia ja ties mitä milloinkin, mutta yhtä kaikki koko ajan runouden huipun mukana on joukossa ollut Gerhardt. Tämän on todennut Albrecht Goes teoksessaan "Paul Gerhardt. Gedichte".

Goes oli perehtynyt runouteen. Kerran kirkkovuoden aikoja seuratessaan, hetkenä adventin, toisen joulupäivän iltana, uutena vuotena, piinaviikolla, hän Gerhardtiin erityisesti paneutui. Kolmen vuosisadan ero poistui suuren mestarin ja lukijan välillä. Kolmekymmenvuosisen sodan ajoilta nykyajan maailmansotiin ja Hiroshiman pommiin kysymykset olivat yhä samoja. Kustaa II Adolfin ajoista nykyaikaan ei ollutkaan välimatkaa. Gerhardt oli yhä ajankohtainen.

Kun kirjan luetuksi sain, niin samalla hetkellä myös Wienistä lähetetty konsertti päättyi.

Suomalaisessa virsikirjassa Gerhardtin virsiä ovat: 8, 25, 26, 58, 63, 86, 117, 118, 269, 270, 379, 445, 483, 559 ja 560.

Katsoin myös Siionin kanteleeseen, jossa hänen kasteesta puhuva laulunsa 104 on sanomaltaan aivan suuremmoinen. Laulu 39 on alkuaan ollut Bernhard Clairvauxlaisen sepittämä 1100 -luvulla, mutta Gerhardt on sen muotoillut uudelleen.

Paul Gerhardt syntyi 1607 ja kuoli 1676.

Häntä voi kuunnella esimerkiksi osoitteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=xtIwLMKQ4mA&list=RDxtIwLMKQ4mA#t=174

* * *

Paul Gerhardt

Gedichte

Ausgegeben von

Albrecht Goes

Fischer Bücherei

Poetische Beispiele

Frankfurt am Main, 1969.

2 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Siionin virsissä Gerhardtin lauluja ovat 123 ja 188.

  Tietoja Siionin virsistä on osoitteessa:

  https://www.h-y.fi/siionit

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Tunnettu Gerhardtin iltavirsi 560 Maat metsät hiljenneinä Martti Talvelan laulamana on kuultavissa osoitteessa:

  https://www.youtube.com/watch?v=rpaWLlgKndo

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit