Pappisasessorin parahdus: Milloin ihmisestä tuli ihminen?

Ihmislajin kehityshistoria on pitkä. Tämän hetken tietojen mukaan lajimme alkoi erikoistua noin 6–7 miljoonaa vuotta sitten simpanssista. Vielä 100 000 vuotta sitten maan päällä eli noin viisi eri ihmislajia. Kokonaisuudessaan kyse on ollut erittäin monimutkaisesta ja pitkäikäisestä prosessista ja onkin tarkkaan vaikea sanoa, missä vaiheessa ihmisestä tuli ihminen.

 

Asialla voi spekuloida monesta eri näkökulmasta. Oma teoriani on se, että ihminen muuttui eläimistä erottuvaksi lajiksi siinä vaiheessa, kun hän alkoi uskoa Jumalaan, jumaliin tai johonkin korkeampaan ja hyvin abstraktiin voimaan. Ehkäpä siinä vaiheessa ihmisestä tuli Jumalan kuva.

 

 1. Raapustus raapustaa, että kysymys kivestä on irrationalinen koskapa moista kiveä ei voi misäsänolosuhteissa ola olemasa eikäsellaisat v oida luoda. Eikä Jumala voi olla ristiriitainen ja jatkaa:
  ”Ei. Jos ihmiset haluavat ylipäänsä puhua Jumalasta ja hänen ominaisuuksistaan, kielen on oltava ihmiskielen sääntöjen mukaista. Jumalan ei tarvitse kyetä järjettömiin tekoihin, jotka on määritelty sisällöttömissä lauseissa sisäisesti ristiriitaisin käsittein.”
  Mahtavatko raapustajat olla hoksaneet että koko kristinuskon alkuasetelma on samoin järjetön ja sisältää ratkaisemattoman ristiriidan. Eli Jumala loi k a i k e n hyväksi ja kuitenkin tuosta hyvästä Saatana saattoi omaksua pahan, jota ei ennen sen omaksumista ollut olemassa…eli Saatana kykeni toisin sanoen ottamaan mustan paperin pöydältä jolla oli vain valkoisia papereita… literaaliteologien onni on siinä, että useimmat kolehtikerholaisensa ja raapustelijat tuskin edes ymmärtävät koko ongelmaa.

  • Heinola. ” Eli Jumala loi k a i k e n hyväksi ja kuitenkin tuosta hyvästä Saatana saattoi omaksua pahan, jota ei enne sen omaksumista ollut olemassa”.

   Entäpä jos paha oli olemassa, siis niin, että saatana saattoi langeta siihen. Jospa paha on ei-luotu, ei-elämä, “metaontologinen” elämän vastavoima, kaaosvoima, tehom, 1 Ms 1:2.

  • Raamatun mukan myös paha muodostuu Korkeimman suusta siinä kuin hyväkin.
   Se ei ole siis minkään ulkopuolella eikä Tehom ole Jumala suussa…

Jussi Koivisto
Jussi Koivisto
Luterilaisuutta, monipuolisuutta, sivistystä, hyvyyttä, tiedettä, kauneutta, taidetta ja urheilua arvostava kappalainen, tiedemies (TT) ja kirjoittaja sekä fitnessvalmentaja ja -urheilija. Motto: "Kristus vie helvetin kautta taivaaseen." Instagram: @fitsisu