Pappi, saarnasi kuuluu kaikille!

Saarnatuoli (1 of 1)

Saarnan paikka on papin suussa ja kiinnostuneen sielun korvissa. Vielä parempi jos se lähtee sydämestä ja vastaanotetaan sydämessä. Tai voihan saarna olla myös juttelua, keskustelu, jota pappi yrittää liidata…

Saarna on toisaalta paikka- ja aikasidonnainen, mutta toisaalta myös kirjallinen sekä ajan ja paikan ylittävä kirkon sanoman kiteyttävä opetus. Teologisesti ilmaistuna saarnassa on läsnä evankeliumi.

Suomessa pidetään joka sunnuntai satoja saarnoja. Niitä löytyy myös kirjoitettuina ja audioina seurakuntien verkkovisuilta ripoteltuina erilaisten hakupolkujen päähän. Verkossa oleva saarna on kaikkia varten, sillä kuka tahansa voi sen sieltä googlettamalla löytää – jos on sinnikäs.

Kotimaan Digipostilla kerää saarnoja yhteen paikkaan, tietokannaksi. Sieltä on helppo löytää saarnoja omaksi rakennukseksi tai valmisteilla olevan saarnan virikkeeksi. Nyt on menossa saarnojen alustava keräysvaihe, niitä on tietokannassa yli 800. Kun hakutoiminnolla varustettu sivusto aukeaa, niitä on yli 1000. Ja lisää tulee koko ajan, sillä papit ja saarnoja pitäneet maallikot voivat jatkossa vapaasti syöttää saarnojaan Digipostillaan.

Saarnoja voi syöttää täällä:

http://digipostilla.kotimaapro.fi/

Kotimaan toimitus rohkaisee kokeilemaan saarnansyöttämistä yhteiseen kirjastoon kiinnostuneiden lukijoiden ja myös tutkijoiden käyttöön. Ainakin yksi gradu on jo tekeillä Digipostillan saarnatietokannasta. Digipostillaan on vapaa pääsy. Sivusto aukeaa myöhemmin keväällä.

Digipostillan tarkoitus on tukea kristillisen uskon perusasioiden julistamista ymmärrettävin ja puhuttelevin keinoin niin saarnatuolista kuin verkossa.

Kuva Lappeen kirkosta Olli Seppälä 

3 kommenttia

 • Reino Suni sanoo:

  Saarna sanalla on negatiivinen vaikutelma. Saarna sana kuvastaa kirkon ajatelmaa vuosisatojen ajalta, jolloin ihmisiä uhattiin ikuisella helvetillä, jos he eivät tottele kirkon oppia. Tosin tämä oppi on edelleenkin voimassa.

  Lähimmäisen rakkauden sanoman noudattaminen edellyttä aivan toista ilmaisua esim papin puhe .

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Olli Seppälä sanoo:

   Saarna on varmasti kriisissä, myös sanana. Se on silti keskeinen kirkon sanoman opetus- ja kiteytystilanne. Kunnes tilalle tulee jotain muuta, vai tuleeko?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Mielestäni ”saarna” on oiva ilmaisu messussa pidettävälle puheelle. Sanan saarna. Kirkkoon tulija tietää jo etukäteen, että kuulee saarnan. Sanassa saarna on kehottamisen vaikutelma, että ojentautuisimme Jumalan sanan mukaan elämässämme.

  Tietysti on mahdollista, että kirkoissa saarnataan vaikkapa politiikka tms. mutta se ei kai ole kuitenkaan tarkoitus.

  Ilmoita asiaton kommentti