Papit ja diakonit uudistivat lupauksensa Tampereen synodaalimessussa

Tampereen hiippakunnan synodaalikokouksen sykähdyttävä ja historiallinen hetki koettiin messussa 27.9.2016, kun papit ja diakonit/diakonissat uudistivat vihkimyslupauksensa piispa Matti Revon johdolla.

Piispa kysyi meiltä:
- Tahdotteko Jumalan avulla pysyä lujina kirkon uskossa ja vahvistaa siinä seurakuntalaisia?
- Tahdotteko hoitaa pappisvirkaa ja diakonian virkaa oikein ja uskollisesti Jumalan sanan ja kirkkomme tunnustuksen mukaisesti?
- Tahdotteko edistää kaikkea, mikä rakentaa seurakuntaa, ja elää niin, että olette esikuvana seurakunnalle?

Itse koin tapahtuman muistutuksena olla uskollinen niille arvoille, joihin aikoinaan sitouduin varsinaisessa pappislupauksessa ja joka sitoumus jatkuu papinvirasta eläkkeelle jäämisen jälkeenkin, koska pappisvirasta ei jäädä eläkkeelle.

Mielestäni se oli myös viesti muille hiippakunnille ja niiden piispoille. Ehdotankin, että seuraavassa piispainkokouksessa piispat omalta osaltaan uudistavat lupauksensa. Erityisen painavana piispoja koskee lupausten lopuksi lausuttu kehotus: Kaikkivaltias Jumala auttakoon teitä pitämään sen, minkä olette luvanneet!

7 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Näinä päivinä tällainen lupauksen uudistamistilaisuus on arvossaan. Muistutus siitä, mihin on sitoutunut kirkon palvelukseen lähtiessään. Muistutus siitä, että on työssä Jumalan valtakunnan elopelloilla ja vastuussa ennen kaikkea Jumalalle työssä toimimisestaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Voipio sanoo:

  Tietysti nyt kun niin kovin on korostettu kirkkojärjestyksen ja käsikirjan noudattamista, joku ilkeämielinen voisi kysyä, missä kohtaa kirkkojärjestyksessä on säännös lupauksen uudistamisesta ja mikä sen merkitys ja vaikuttavuus on? Tai mitä sellaisesta on sanottu kirkkokäsikirjassa? Mutta tietysti tätä voisi kysyä vain joku ilkeämielinen.

  Ikään kuin olisi olettamus, että jotkut olisivat ilmoittaneet aikovansa toimia rikkomalla lupauksensa. En ole vielä nähnyt yhdenkään papin ilmoitusta, että haluaisivat rikkoa lupauksensa. Sen sijaan eri mielipiteitä on esitetty siitä, mihin lupaus velvoittaa ja oikeuttaa. Tämän vuoksi Tampereella tehty lupauksen uudistaminen on vähintään erikoinen demonstraatio, mutta sisältä tyhjä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirkkojärjestyksellä tuskin on mitään sitä vastaan, että muistutamme itseämme lupauksistamme. Kieltämättä sellainen voi vaikuttaa tyhjältä demonstraatiolta – ja varmaan onkin sitä –, jos lupaukset ja niiden kohteet ovat vain mielipideasia, josta kukin ajattelee tavallaan. Uskoakseni valtaosalle Tampereen tilaisuuteen osallistuneista kirkon usko ja tunnustus ja niihin sitoutuminen merkitsevät kuitenkin jotakin paljon enemmän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Ulkopuolisista lupauksen uudistaminen voi vaikuttaa tyhjänpäiväiseltä, mutta uskon, että tilanteessa mukana olleet ovat tehneet sen tositarkoituksella.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Parviainen sanoo:

  Minä olen iloinen jo siitä, että joku tahtoo/jaksaa jakaa synodaalikokouksen antia eteenpäin blogin kautta.

  Muutamasta kokouksesta olemme saaneet tietoa Kotimaa24-uutisjutun kautta (siis jos on ollut mahdollisuus kulkea maksumuurin läpi).

  Olisin kovin iloinen, jos Kuopion, Lapuan, Mikkelin ja Porvoon anti tulisi jotakin kanavaa pitkin hieman enemmän esiin kuin tähän mennessä. Eikä tietenkään tekisi pahaa kuulla lisää muuallakin kokoontuneiden pappien ajatuksista. Ja Tampereelta tietenkin diakoniatyöntekiöiden mietteet kiinnostaisivat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Jouni Parviainen :”Olisin kovin iloinen, jos Kuopion, Lapuan, Mikkelin ja Porvoon anti tulisi jotakin kanavaa pitkin hieman enemmän esiin kuin tähän mennessä.”

   Kiitos Juhani Räsäselle Tampereen hiippakunnan synodaalikokouksen messussa tapahtuneen historiallisen hetken kuvauksesta. Tuo tapahtuma vahvisti uskoa ainakin myös täällä ”ruohonjuuritasolla”.

   Kiitos myös Jouni Parviaiselle hyvästä toivomuksesta. Henk.koht. olisin iloinen jos kuulisimme terveisiä ainakin tältä suunnalta http://www.kuopionseurakunnat.fi/uutiset/-/news/12247092

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kiitos SK, JP ja TH rohkaisevasta palautteesta!

  Ilmoita asiaton kommentti