Oodi kasvomaskeille – tehdään yhdessä välttämättömyydestä hyve!

 

Olihan se viime keväänä aikamoista sekoilua näitten kasvomaskien kanssa! Ensin sanottiin, ettei maskeja ole eikä niitä ainakaan kaikille riitä. Sitten kerrottiin, että ei niistä ole mitään hyötyä, vastoinpäin niistä saattaisi olla jopa haittaa.

Sitten maskikaupat äkkipikakiireellä ilman kilpailutusta uskottiin erään kauneusalan yrittäjäjulkkisnaisen ja vähän epämääräisen bisnesmiehen asiaksi. Siitä kasvoi ihan kiinalainen juttu, kun maskeja ei saatukaan Kiinasta eikä muualtakaan. Tulliin jäi osa, testikappaleet todettiin käyttökelvottomiksi. Osa maskirahoista onnistuttiin jäädyttämään, etteivät kaikki hynät olisi menneet ihan Kankkulan kaivoon.

Suomessakin herättiin suosimaan suomalaista eli tyhjästä polkaistiin käyntiin kotimainen kasvomaskituotanto. Sitä ennen paikallinen tapiolalaisapteekki oli ehtinyt rokottaa blogistiakin kunnolla: Yksi ainoa kasvomaski maksoi 7,50 euroa! Vertailun vuoksi: Nyt maskeja saa ruokakaupasta isoissa erissä, joissa yhden naamarin hinnaksi tulee 50 senttiä.

Haluaako joku nostalgiaan taipuvainen ostaa meikäläiseltä 10 kappaleen apteekkimaskipakkauksen? Siitähän voi tulla jatkossa vaikkapa keräilyharvinaisuus: Korkkaamaton maskipakkaus koronaviruksen alkuajoilta omakustannushintaan vain 75 euroa. Olivat niin kalliita, että en ole raaskinut itse niitä käyttää.

Nyt, lokakuussa A.D 2020 tuo yllä kuvattu maskisekametelisoppa  on taas roiskahtanut  tapetille: Oppositio on Arkadianmäellä ottanut käyttöön kovat otteet, kun syyttää PM Marinin hallitusta valehtelusta ja himoitsee perhe- ja peruspalveluministerin (ei sukua blogistille) päänahkaa epäluottamuslauseen muodossa.

Eduskunnassa kiellettyjen sanojen joukkoon näihin asti kuulunut Valehteleminen on nyt otettu sujuvaan käyttöön. Ei kai tällaisesta voi mitään hyvää seurata? Näkeekö oppositio tässä salaliiton aineksia vai  yritetäänkö vain saada yksi ministeri kerrallaan eroamaan?

Poliittista teatteria tämäkin, luulisin, mutta ikävä aihe todella huonoon hetkeen on valittu, jos tarkoitus on hallitus kaataa. Koronaviruspandemia ei ole vielä pitkään aikaan ohi, vaikka moni niin luulee / toivoo ja elää uskomuksensa mukaisesti välittämättä vähääkään turvaväleistä, käsihygieniasta tai naamioitumisesta julkisissa kulkuvälineissä.

On myönnettävä, että kuluvan vuoden edestakainen venkslaus erilaisten rajoitusten kanssa on saarut rauhallisemmankin ja kärsivällisemmänkin ihmisen tuolloin tällöin hikeentymään. Eikä meikäläinen edes ole rauhallinen saati kärsivällinen tyyppi.

Joskus on kuluvan vuoden aikana  tuntunut siltä, että  nyt justiinsa mitta tulee täyteen, mutta silloin olen vain ajatellut elää päivän vain ja hetken kerrallaan ilman koronaa. Tiedän, että monien perussairauksieni takia meikäläiseen iskisi armotta se pahempi versio, joka voipi viedä vaikka hengen. Ja se tuntuisi vähän liian nololta. Kaikkihan me toki kerran kuolemme, mutta jos vain mitenkään voin asialle jotakin itse tehdä, niin koronan kyytiin en tohtisi lähteä.

Jotakin hauskaakin näihin rajoituksiin liittyy, suorastaan humoristista: Ei saa huutaa, ei pauhata, ei huutonauraa, ei laulaa, mielellään ei edes puhua. Käytännössähän meille annetaan ohje: Pää kiinni jo, iho umpeen nyt! Wau!

Hiljaisuuden Ystävät ry voisi tulla suomalaisten avuksi ja tueksi kertomalla, miten hiljentyminen, rauhoittuminen ja pysähtyminen tekevät hyvää kiireisen, kuluttavan elämänmenon keskellä.

Hiljaisuus voi mahdollistaa tien löytämisen lähemmäs omaa sisintä, toisia ihmisiä ja Jumalaa. Eihän elämä voi olla pelkkää pärjäämistä ja suorittamista. On päästävä irti henkisestä kuormittumisesta, vapauduttava usein turhaankin kantamistamme vääristä taakoista voidaksemme kuulla sisimpämme ääntä ja löytää rukoushiljaisuutta tai tilaa pohdiskelulle, mietiskelylle, meditaatiolle, unelmille.

Yhdessä voisimme tänä syksynä A.D 2020 tehdä välttämättömyydestä hyveen laittamalla maskin kasvoillemme julkisissa tilanteissa. Voisi sitä toki kotonakin käyttää, ettei tulisi syödyksi niin paljon. Yhdessä voisimme kääntää viimekeväisen surkuhupaisan naamarihässäkän voitoksi virittämällä oodin kasvomaskeille.

Harjoitus – ja vain harjoitus – tekee tässäkin asiassa mestarin. Maskeja on monenlaisia, kokeilemalla selviää, mikä malli sopii parhaiten omalle pärställesi.Tämä on myös historiallista aikaa: Näihin asti ei ole ollut luvallista kulkea julkisilla paikoilla naamioituneena. Nyt sitä jopa suositellaan, varmasti vaadittaisiinkin, mutta se vaatisi lakimuutoksen. Niinpä voimme vain nähdä unta täydellisestä maskipakosta.

Kasvomaskien käytön prioriteetti on luonnollisesti se, että minä suojaan sinua koronalta, suojaa sinä minua, OK?

Kasvomaskeista voisi näinä kälyisinä aikoina kehittää todellisen muotivillityksen: On hauskaa, kun kaikki vastaantulijat näyttävät samanlaisilta – ei ulkonäköpaineita. Erikoisuudentavoittelijat käyttäkööt kustomoituja kangasnaamioita, pääasia, että käyttävät. Kristilliset aviisit voisivat jaella logoillaan tai hengellisillä iskulauseilla varustettuja kangasmaskeja. Ei ehkä kuitenkaan ihan sitä perinteistä Jeesus rakastaa sinua-tekstiä kuitenkaan.

Jos maski maksaa 50 senttiä, niin se tulee varmasti naisille edullisemmaksi kuin naaman meikkaus, huulipunastelu ja ehostuksen korjailu. Tästä heitosta tulen tietysti saamaan turpiini, mutta onneksi lukijat eivät löydä minua ihan helposti, kun piiloudun kotiini sohvan tai ulkona maskin taakse.  Englanniksi voisi kehitellä ajatusta, että Don’t make-up your face, just make-up your mind? Mielenmuutostahan kasvomaskeihin nihkeästi suhtautuvat erityisesti tarvitsevat.

Ulkonäköön liittyy myös kaikkein vahvin omakohtainen argumenttini kasvomaskinkäytön puolesta: Olen huomannut, että meikäläinen näyttää maski naamallaan palll-jon paremmalta kuin pelkkä oma naama päässään. Saatan näyttää jopa monien rakastamalta muumilta tai sitten itseltään savolaiselta sarjakuvasankarilta nimeltä Näkymätön Viänen. Tsekkaa itse yllä olevasta kuvasta…

 

 

 

25 kommenttia

 • Joni Toivonen sanoo:

  Suurtyöttömyys, mielenterveysongelmia, konkurssiaalto, avioeroja, syrjäytymistä, yksinäisyyttä, sananvapauden rajoittamista, 8000 lasten yhteydenottoa koronahätä -palveluun, alkoholismia, itsemurhakuolemia, talouslama, hoitovelka, YK ennustaa maailmassa 135 miljoonaa uutta äärimmäisen nälänhädän uhria. Tekijä ei ole virus, vaan sitä pelkäävä ihminen. Virus on kevyt ongelma tämän rinnalla.

  Ei, ei ja ei. En ole mukana tässä hulluudessa. Eikä pitäisi olla kenenkään. Suuri aivopesu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni: Hmmm, mielenkiintoista: Mä pohdiskelin ja kypsyttelin tätä blogia koko tämän päivän ja sä ehdit lyödä kaiken vaivannäköni lyttyyn julkaisua seuranneen kymenminuuttisen aikana. Jos ajattelee, että luit muutakin kuin otsakkeen, niin siihen kului varmaan pari minuuttia ja palautteen kirjoittamiseen meni ehkä toinen mokoma, niin eipä sulle montakaan minuuttia jäänyt aikaa tekstin sulatteluun. Tuli vain tuo primitiivinen EI, EI ja EI-reaktio.

   Heitit äkkipikakiireesti meikäläisen niskaan surkeilematta suuren osan tämän maailman huolista ja murheista, vaikka tämä blogi käsitteli vain ja ainoastaan Suomea ja kasvomaskeja. Sanotaan, että harjoituksen lisäksi myös rajoitus tekee mestarin. Jos nuo luettelemasi asiat ovat tällä hetkellä mielesi päällä, niin bloggaa sinä niistä, eiks jeh? En minä noita murheita ja tuota elämän epäoikeudenmukaisuutta kiellä tai kiistä, mutta se vain ei ollut tässä aiheena.

   Käsienpesu on näinä aikoina enemmänkin kuin suotavaa, mutta kun haluat pestä kätesi ”tästä hulluudesta, jossa kenenkään ei pitäisi olla mukana”, on käsienpesu siellä päässä muuttunutkin yllättäen aivopesupeloksi.

   Siksi toisekseen: Tahdotko tällä pikaviestilläsi väittää, että minä olen aivopestynä mukana jossakin hulluudessa? Tahdotko hieman selventää teilaamisesi perusteita? Minäkin voisin heitellä vastaan jotakin tällaista: Rakastatko liikaa bailaamista vai oletko astmaatikko, joka ei voi maskia käyttää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Ei tuosta aiheesta voi blogata kun Seppälä & Co poistavat sellaiset kirjoitukset, joissa asioita laitetaan mittasuhteisiin koronaan liittyen. Samaa tekevät suuret mediat ja some-jätit. Tarkoitus pyhittää keinot.

   Ei minun kommenttini kirjoitustasi poista, eikä se ollut loukkaukseksi tarkoitettu. Sen kun poistat häiritsemästä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni: En ole pitänyt tapanani poistaa kommentteja, mutta tässä oltiin sikäli hilkuilla, että vuodatuksesi ei liittynyt käsiteltävänä olevaan aiheeseen. Jokainen itseään kunnioittava bloggaaja tietysti toivoo, että keskustelu käydään hänen valitsemastaan aiheesta. Aina silloin tällöin todellakin käy niin, että joku kommentoija on saanut hepulin jo otsikon luettuaan ja sitten on lyyti lähtenyt kirjoittamaan aiheen vierestä.

   Neuvo: Tunnekuohussa älä kirjoita mitään. Tai jos kirjoitat, niin älä ainakaan paina Enteriä. Mieti ensin, mitä haluat oikeasti sanoa. Ota huomioon myös blogin kirjoitustyyli. Jos olet tosikko, niin varo pilke silmäkulmassa kirjoitettuja tekstejä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Anteeksi, mutta kyllä liittyi. Enkä myöskään ollut tunnekuohussa. En kirjoittanut pitkää analyysia aiheesta, joten äkkinäisesti voi olla vaikeaa ymmärtää lopputulosta, jos ei ole ajatellut asiaa sen paremmin. Ei kannata nähdä vaivaa, kun ne poistetaan, mikä on sekin absurdia. Totuus ei tarvitse sensuuria. Olen synkkä kuin nokipesä, silmäkulmassa vain kyynelhelmi, joten en nauranut, kiitos neuvosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Kyllä mulla on melko varma muistikuva siitä, että maskien riittävyydestä mainittiin jo keväällä. Epäluottamuslauseelle ei niiltä osin pitäis olla mitään perusteita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Näin siellä sanottiin keväällä.

  Sanna Marin eduskunnassa 6.5:

  ”Kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta näitä ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin. Tarvitsisimme jopa 15 miljoonaa tällaista suojainta päivässä. Hallitukselta olisi täysin vastuutonta suosittaa niitä tilanteessa, jossa suojaimia ei ole tällaisia määriä.”

  Joko oppositiolla on huono tai valikoiva muisti.

  Mitä maskikysymykseen muuten tulee, ne ovat perusteltuja jos ihmisiä on paljon koolla pitkiä aikoja ja samassa tilassa, kuten julkisissa matkustusvälineissä. Kaupoissa käydessä maski ei ole välttämättömyys. Perustan sen siihen, että kun tartunnat olivat keväällä huipussaan, Kesko ja SOK kertoivat henkilöstön työperäisten koronatartuntojen määräksi nolla kappaletta. Ja tämä siis aikana, jolloin henkilöstö ei käyttänyt maskeja kuin satunnaisesti.

  Jos parisataatuhatta kaupan myyjää selviää maskeitta ilman tartuntaa, kun viettivät aikaa asiakkaiden kanssa noin 30 tuntia viikossa, enköhän minäkin selviä kun vietän kaupassa ehkä puoli tuntia viikossa.

  Valinta on tietenkin jokaisen oma eikä siitä tulisi mielestäni moittia ketään, oli valinta kumpi tahansa. Mitä kauemmin ihmisten kanssa aikaa joutuu viettämään, ja mitä suljetummassa tilassa, sen suositeltavammaksi maskin käyttö tulee.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Entäpä kun 5,517 miljoonaa suomalaista selvisi ilman ongelmia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Ali-Rekola sanoo:

   Antero, kiitos asiallisesta kommentista ja voin allekirjoittaa monet sanomasi faktat. Minun ei tarvitse niitä toistaa maskin käytöstä, sen hyödyllisyydestä tai hyödöttömyydestä. .

   Olemme tässäkin blogissa muutaman asian mestareita: Tietämättömyyden, kuuntelemattomuuden ja ohitsepuhumisen. Jos samassa mitassa käyttäisimme maskeja kuin puhumme höpöjä, niin maailmamme olisi paljon puhtaampi. Ehkä maskeja ei tarvittaisi ollenkaan. Hyvä, kun joillain on pitkä muisti aina kevääseen asti. Tarvitsemme kuitenkin jo sanottujen asioiden kertausta. Tästä muistin virkistyksestä kiitos Antero Sanna Marinin 6.5. puheenvuorosta.

   Olen tottunut työssäni kertaamaan lasten ja nuorten kanssa moneen kertaan ja kärsivällisyys koetuksella yksinkertaisia perusjuttuja. En ole turvautunut tilastoihin enkä tieteellisiin näyttöihin, vaan maalaisjärkeen. Kerron myös, mitä seuraa, jos en noudata näitä ohjeita. Käsienpesu, turvavälit, maski yleisillä paikoilla ja ihmisjoukoissa lisäävät kaikkien hyvinvointia. Korona ei leviä silloin samassa mitassa. Maski ei suojaa käyttäjäänsä, vaan muita ympärillä olevia käyttäjän aiheuttamilta mahdollisilta tartunnoilta. Tätä on jankutettu kyllästymiseen asti.

   Olen varmaan etuoikeutettu riskiryhmään kuuluja, kun minun ei paljon tarvitse käyttää maskia. Olen paljon kotona ja saan hoidetuksi monet asiat ystävien palvelulla. Myös jalkavammani on estänyt minua turhista kontakteista ja toivun kotona leikkauksesta. Olen myös astmaatikko, joten minun on pärjättävä sen ja maskin kanssa. Minulla on kotona paljon tekemistä, ei tarvitse rutista elämän ankeudesta, kun on sisäistä rikkautta. Ei sitä maskin käyttö ole pilannut, vaikka sitä joka päivä käyttäisinkin. Mielelläni senkin teen. Nyt kun opettelen uudelleen kävelyä, maailma aukeaa puhtaassa luonnossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero: Ainakin meillä täällä Tapiolan keskustassa ruokakauppojen työntekijöillä on tätä nykyä maskit, joillakin maskin lisäksi vielä visiirikin. Niin, ja kassoilla pleksit.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Hannu Kiuru, niin on kaikkialla muuallakin. Kirjoitin perustelussani keväästä ja siitä, että kaupan henkilökunta ei silloin pitänyt maskeja kuin satunnaisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pietari Kuittinen sanoo:

  Asiallinen blogikirjoitus. Terveiset lomalta Enontekiön Hetasta. Etelästä tulleet turistit näköjään osaavat käyttää maskeja ja hyvä niin, eivät reissutessaan sairastuta paikallisia asukkaita. Tuolla jänkkällä ja tuntureilla turva ja turpavälit säilyy. Niillä, jotka ovat tulleet mökkeihin rajusti ryyppäämään on sitten eri asia, mutta oma (työ)porukkahan ”vain” saastuu jos saastuakseen .

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Ihnan hyvää dataa Joni Toivoselta. AIka vähän kritiikkiä koronatoimet ovat saaneet, samoin maskien käytöstä on olemassa kriittisiä näkökulmia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami: Kun kirjoitin ylistyslaulun (eli oodin) kasvomaskeille, olin sangen tietoinen siitä, että maskien käytöstä on olemassa kriittisiä näkökulmia. Tarkoituksella jätin ne tästä pois kiinnittääkseni lukijan huomion maskien myönteisiin puoliin. En osaa kirjoittaa kriittistä oodia, sillä en tiedä, mikä sellainen on…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Suomalaiset ovat kovapäisiä. He tarvitsevat lain (jonka noudattamatta jättämisestä tulee sanktio), ennen kuin suojaudutaan. Suositukset eivät pure. Kaikki ovat voineet käyttää tähänkin asti maskeja sen kummemmin minkään tahon suosittelematta, ihan oman järkeilyn tuloksena. Vasta kun uhataan, ettei yöllä enää pääse ryyppäämään joukolla, tulee hätä.

  Jotkut vetoavat kausiflunssien aiheuttamiin kuolemiin. No, niiltäkin suojautumiseen voi käyttää maskia. Toivottavasti kansa on oppinut ainakin käsienpesun ja aivastelun välttämisen bussissa. Oli sitten virus minkä niminen tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Charlotta: Aamen. Mielestäni maailmantuskaa potevan henkilön ei ole viisasta sivuuttaa lähimmäisiään kotikonnuillaan, sillä tässä korona-asiassa olisi kovin helppo huolehtia myös lähi-ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. En enää lähde toistamaan noita mediassa vahvasti esillä olleita keinoja…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari Kuittinen sanoo:

   Kun varovaisestikin vertaa tämän lokakuun syyslomaviikon tilannetta monien aiempien syyslomaviikkojen ihmisten käyttäytymiseen samalla lomapaikkakunnalla, ero on kuin yöllä ja päivällä. Käsidesin käyttöä käsien pesua harjoitetaan jatkuvasti ja arimmat melkein syövätkin suojamaskit kasvoillaan :)! Turvaväli. Sekin näköjään säilyy varsin hyvin. Joukkoliikenteestä en tiedä, kun en ole sitä vuosikymmeniin käyttänyt. Enkä kanna huonoa omaatuntoa, koska kotipaikkakunnallani koululaisia lukuun ottamatta siihen ei voi turvautua, paitsi aivan taajamassa, eikä tällä lomapaikkakunnallakaan julkista toimi edes taajamassa, tietääkseni. Siis piiitkässä Enontekiön kunnassa. Koululaisliikenne on asia erikseen

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari: Niin, yksityiautoilu nousee tällaisena poikkeusaikana arvoon arvaamattomaan. Enkä nyt siis puhu yksinautoilun kalleudesta vaan siitä, miten sooloköröttelyä voidaan kerrankin pitää terveydellisessä mielessä ylhäisenä yksityisyytenä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Ali-Rekola sanoo:

  Ruttopuiston Rovasti Hannu Kiuru

  Nyt en millään malta olla puuttumatta tuohon meikkijuttuun. Siltä ei naismaailmassa ja miksei miesten maailmassa, säästytä maskien käytön aikana. Nythän aukeaa ihan uudet näköalat: Saa panostaa silmiin ja meikata oikein tyrmäysräpsyt. Kyllä siinä aikaa ja rahaakin kuluu, taitoa myös tarvitaan. Räpsytellään!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Hannu: Kiitos taas hyvästä ja ajatuksiaherättävästä blogistasi.

  Minä jo ystävälle totesin, että kun on maski naamalla, lipallinen pyöräilykypärä päässä ja aurinkolasit silmillä, niin ei äitivainaakaan tuntisi, jos vastaan tulisi. Mutta siis kaikki peukut kaikkien mahdollisten pandemian leviämistä hidastavien vetimien ja laitteiden käyttöönoton puolesta.

  Ihan toinen asia juolahti tuossa mieleen blogiasi lukiessani. Mainitsit, että: ”Jos maski maksaa 50 senttiä, niin se tulee varmasti naisille edullisemmaksi kuin naaman meikkaus, huulipunastelu ja ehostuksen korjailu.” Totta toki tuo mitä sanot (ja anteeksi, että poikkean aivan reilusti blogisi aihepiiristä), mutta ehostelu ei ole ainoa naisten ’pakollinen’ menoerä: https://yle.fi/uutiset/3-10568113 .

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija: Niin…tuota…öhöm… Uskoisitko, jos sanon, että termi Kuukautisköyhyys on näihin asti ollut blogistille uppo outo ja nyt aivan upo uusi asia, jonka kanssa en ole koskaan joutunut tekemisiiin. Poikkeama blogiaiheesta on todella melkoinen, kun toinen alkaa puhua ihan väärästä päästä. Ehdinkin jo ihmetellä, miten ja miksi keskustelu yhtäkkiä loppui kuin seinään: Tuon kommentin jälkeen kukaan ei enää tohtinut sanoa mitään… ?‍♂️

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121