Onko ihmeitä vielä ?
Näin juuri tositapahtumiin perustuvan elokuvan islantilaisesta kalastajasta joka aluksen uppoamisen ja kavereiden hukkumisen jälkeen ui yksin 6 tuntia 3 asteisessa meressä, käveli 2 tuntia avojaloin märissä vaatteissa teräväsärmäisen laavakentän yli islannin talvessa ja pelastui raajojaankaan menettämättä. Mieleen tuli asiasta tehdyt lehtijutut aikoinaan. Veneen kaukainen uppoamispaikka varmennettiin kaikuluotauksella. Järjellistä selitystä ihmeenomaiselle pelastumiselle ei ollut. Uidessaan mies rukoili Jumalaa antamaan hänelle lisäaikaa elämäänsä.
TV:ssä oli hiljan tarina suomalaisesta avustustyöntekijä – reportterista Afrikassa, jota pyydettiin tekemään elokuva 3 tunnin matkan päässä olevan naapurikylän kristillisestä seurakunnasta. Lähtiessään hän unohti ladata kameransa akun ja ottaa latauskaapelin mukaansa. Akussa oli virtaa vain 5 minuutiksi. Kun akku oli loppu, hän rukoili Jumalalta virtaa akkuun pitäen sitä käsiensä välissä. Kun hän pisti sen taas kiinni kameraan, mittari osoitti täyttä. Kaiken lisäksi se oli täynnä koko ajan 2 -viikkoisen vierailun ajan, ilman lataamista. Seurakunnan väki todistaa akun salaperäisen täytenä pysymisen jatkuvista kuvauksista huolimatta.
Suomessa 1980 luvulta alkaen, jotkut lahjan saaneet ihmiset alkoivat rukoilla sairaiden puolesta. Varsin ihmeellisiä paranemisia alkoikin tapahtua.
Kirkkomme on ollut joko vaitonainen, tai jopa yrittänyt vaivautuneesti hyssytellä järjen vastaisia tapahtumia hiljaiseksi. Samoin Islannin kirkkokaan ei ilmeisesti hyödyntänyt mahdollisuutta tämän Jumalan ”ihmeen” avulla todistaa Jumalan voimasta tässä ja nyt. Miksi? Mikä ihmeissä ahdistaa?
Luemme jatkuvasti Raamatusta ihmekertomuksia 2000 – 3000 vuoden takaa, mutta kun ne pitäisi nähdä, todeta ja niistä iloita nykypäivässä, asiasta tuleekin ongelmallinen. Luemmeko Raamattua ”ahven on kala – ahven on kala…” rutiinilla miettimättä, mitä Jeesuksen lupaamat asiat voisivat tarkoittaa myös tänään. Tosiasioissa monenlaisia järjellä selittämättömiä ja täysin epätodennäköisiä asioita tapahtuu maailmassa rukouksen jälkeen pilvin pimein, joskus jopa tuttavapiirissä.
Onko nuivassa suhtautumisessamme kyseessä uskon puute vai luutunut ja ahdasmielinen ja torjuva yleissuhtautuminen suhtautuminen konservatiivisesti kaikkeen vähänkään erilaiseen tai selittämättömään.
”Pyytäkää niin teille annetaan…”, ” Jos teillä olisi uskoa sinapin siemenenkään verran, voisitte käskeä tämän vuoren heittäytyä mereen…” ” Jos te, jotka olette, pahoja osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, miten paljon enemmän teidän taivaallinen isänne voi teille antaa jos te vain häneltä pyydätte”… opetti Jeesus.
Tärkeä kysymys kuuluu: Mitä muita arvokkaita ja kristinuskon ytimeen kuuluvia asioita torjuvat ne päättäjät, jotka pragmaattisina, järkevinä ja perinteisinä ”järjen ääninä” vastustavat yli-inhimillisyyttä Kristinuskossa meidän ajassamme. Ilmeisesti aika paljon, päätellen kirkkomme surkeasta uskottavuus- ja kannatustilanteesta nuorten ja työikäisten keskuudessa.
Ehkä meidän pitäisi sisäistää paljon paremmin mitä tarkoittaa: ”Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta”
32 kommenttia
On totta, että Jeesus teki monia ihmeitä ollessaan maan päällä. Useimmat niistä olivat niin vastaansanomattomia, että jopa Kristuksen vastustajat myönsivät yliluonnolliset tapahtumat. Raamattu kertoo, että ”ylipapit päättivät tappaa myös Lasaruksen”, koska tuo kuolleista herätetty kaveri todisteli jostakin ikävävästä pappismiehille.(Joh12:10,11)
Myös Jeesuksen ensimmäiset seuraajat saivat apostolien kautta kyvyn ihmeisiin(Apt10:18). Mutta miten sitten jatkossa? Kun Jeesus ennustaa tulevista voimateoista, hän näyttäisi pikemminkin varoittavan sellaisten tekijöistä.
Kerran Jeesuksen luo tullaan intoa puhkuen sellaisen sanoman kera, että ”sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja”. He saavat kuitenkin tylyn vastaanoton näytölleen: ”En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!”(Mat7:21,22)
Lopun ajasta puhuessaan Jeesus kertoo aivan ensimmäisenä: ”Monet tulevat esiintymään minun nimelläni. He sanovat: ’Minä olen Messias’, ja eksyttävät monia.”(Mat24:5) Myöhemmin eksyttäjiin liitetään seuraava ominaispiirre: ”He tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan. Tämän minä olen teille nyt ennalta ilmoittanut.”(Mat24:24,25)
Olisikohan kristittyjen suhtauduttava hyvin varovaisesti sellaisiin ihmeisiin, joita Jeesuksen nimessä tehdään? Ja etsittävä Kristuksen askelmerkit jostakin muusta?(Joh13:35)
Ihmeet voivat selittyä myös metaforisen tulkinnan kautta. Vrt. tiedon nälkäiset, opillisesti sokeat, hengellisesti kuolleet, tunnemyrskyt, vihkimyksen viini jne.
Tuossa Matt.7 kohdassa on korostettuna merkitys, ”Emmekö me” tehneet nimessäsi? Jeesus parantaa ja tekee edelleen ihmeitä, eivät ihmiset.
Yksi muslimi kertoi huutaneensa 25 vuotta allahia avuksi, mutta ei koskaan saanut apua. Yhtenä yönä hän huusi sitten avukseen Jeesusta, joka tuli heti ja hän sai avun. Ihmeitä tapahtuu kaiken aikaa.
Rauli. Jeesus ilmeisenä essealaisena therapeuttina omasi varmasti myös aitoja parantajan kykyjä. Tunisvathan essealasiet hyvin mm. mirhanja aloen toimivat lääkinnälliset käytöt. Aikansa kuuluisuutena Jeesuksen liitettiin legendojen lisä-kasvattamia ihme-ominaisuksia, joita pyrittiin matkimaan.
Metafota-tulkinta ei laimenna mitään ihmettä,sillä sellaisia mitä ei ehkä ole, ei tarvitse laimentaa. Paavali muuten sanoi jopa Saaran ja Haagarin olleen metaforia ”anokaa minulle te, jotka tahdotte lain alaisia olla, ettekö kuule, mitä laki sanoo? Onhan kirjoitettu, että Aabrahamilla oli kaksi poikaa, toinen orjattaresta, toinen vapaasta. Mutta orjattaren poika oli syntynyt lihan mukaan (κατα σαρκα), vapaan taas lupauksen voimasta (TSBδια TSBτης επαγγελιας). Tämä on kuvannollista puhetta; nämä naiset ovat kaksi liittoa: toinen on Siinain vuorelta, joka synnyttää orjuuteen, ja se on Haagar; sillä Haagar on Siinain vuori Arabiassa ja vastaa nykyistä Jerusalemia, joka elää orjuudessa lapsineen. Mutta se Jerusalem, joka ylhäällä on, on vapaa, ja se on meidän äitimme.”
!Kun Raamatussa lukee “nämä naiset ovat kaksi liittoa” tarkoitetaan tietenkin “nämä naiset kuvaavat kahta liittoa””
Tuo sana ’tietenkin’ on vain teologista välttämättömyyttä, historiallisesti ’tietenkin’ on pelkkää spekulaatiota. Paavali sanoo naiset symboleiksi ja sillä sipuli.
”Miksi Jeesuksen ihmeisiin pitäisi liittää mitään lääkinnällisiä taitoja?”
Koska jo nimi Jeesus saattaa johtua myös kreikan sanasta asija eli parantaa josta johtunee nimitys essenes’kin ja essealaiset tunnettiin parantamis-taioistaan. Ja Jeesus paransi yhden sokean sivelemällä tahnaa silmiin. Mihin ihme tahnaa tarvitsisi?
Kyllä nyt uppsit Rauli tuossa saven selittely-yrityksessä kaulasi myöten seltystaiteen hyllyvään suohon. Tietenkin Jeesuksen ehtoolinen on vertauskuvaa, hänhän itse sanoo sen vertauskuvaksi: ”Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä.” Joh. 6:63
Uusi testamentihan kumoaa muutenkin monta Vanhan testamentin käytäntöä ja uskomusta. Paavali kertoo initioituna, mitä Vt.n symboliikassa merkitsevät Haagar ja Saara. Hän käyttää myös sakraaligeometrian kuvia.
Rauli, analogiasi ei toimi, sillä kyseessä ei ole Jeeuksen konkreetinen ruumis maljan vertauskuvana vaan ehtoollismalja on ruumiin vertauskuvana, niinpä liitot eivät ole Saaran ja Haagarin vertauskuvia vaan Saara- ja Haagar-vuoret liittojen vertauskuvia. Tehtiinhän Siinain liittokin konkreettisella vuorella.
On raamatuntulkitsijoita, jotka näkevät lähes kaiken Vanhassa testamentissa allegoriana. niinpä esim. erämaavaellus olisi ihmisten psyyken vaeltaminen eksyneenä nälkäsenä ja janoisena ’erämaassa’.
On tietenkin tapahtumia joita ei voi selittää. Siitä ei kuitenkaan seuraa että ensiksi mieleen tullut selitys on oikea. Yleensäkin ihmisiltä menee joskus sekaisin syyt ja seuraukset.
Ilmoita asiaton kommentti